Следвайте "Буднаера" в Телеграм

10 храни за силен имунитет

Ние сме това, което ядем, гласи древната сентенция. И да, винаги е било ясно, че организмът е като двигател – мощността му зависи от това с какво гориво се подхранва. Но едва в последните години се обръща повече внимание на менюто като източник на здраве. Все повече се говори за “имунно хранене” особено през междинните сезони. Препоръчват се продукти, с които тялото става по-силно и устойчиво на вирусите. Ето малка част от тях.

Корен от
джинджифил

Преди стотици хиляди години моряците забелязали, че неразположението им от морска болест изчезва, когато ядат корен от джинджифил. Днес е известно, че той помага и при настинки, мигрена, стомашни болки, артрит, диабет, глисти и така нататък – все причина да се радваме, че Марко Поло е донесъл джинджифила в Европа през XIII век.
Изследване през 1993 г. доказало, че коренът има отхрачващо действие. Той помага за по-бързото прочистване на бронхите и дихателните пътища. Затова при простуда и вирусно заболяване се препоръчват инхалации с прясно сварен корен от джинджифил. Може да се консумира и суров като превантивно средство срещу настинка – настърган и смесен с мед и орехи.

Чесън

Едно време са го използвали дори при лечение на холера, тиф, чума. Всички лукови растения съдържат голямо количество сулфиди, които унищожават бактерии и гъбички. Именно на тях се дължи антимикробното действие на чесъна. Затова той присъства в повечето бабини рецепти за силен имунитет. По една скилидка всеки ден прави тялото не толкова уязвимо към инфекции. В това е убеден и певецът Благовест Аргиров. Той разчита на тази тактика от няколко сезона. Всяка сутрин през зимата взема на гладно една нарязана скилидка с чаша вода.

Една от най-популярните народни рецепти за имунитет, за борба с тежки заболявания, за детоксикация и т.н. съдържа 12 глави чесън, 15 лимона, 1 кг мед, 400 г орехови ядки и 400 г пшенични кълнове. Консумира се след три дни, като се съхранява в хладилник. Приема се по 1-2 с.л. половин час преди хранене.

Пилешка супа

Но задължително гореща. Според американско изследване карнозинът в пилешката супа я прави домашно лекарство срещу леки вируси и неразположения през студените месеци. Карнозинът е вещество, което използват атлетите, за да се представят по-добре на състезание. Според учените веществото повишава издръжливостта и мускулната сила, действа като мощен антиоксидант и подмладява клетките. Освен карнозин пилешката супа съдържа и много цинк, който укрепва организма, за да може да се пребори с вируса. Помага и след това – когато сме вече болни. Неслучайно, ако някой настине в американските филми, веднага му носят не каква да е супа, а пилешка. За да има максимален ефект, се консумира всеки ден и задължително гореща. Заради високата температура бактериите в горните дихателни пътища не могат да се разпространяват толкова бързо. Доказано е, че цинкът съкращава настинката с три дни.

Орехи

Старите хора казват, че три ореха на ден стигат, за да сме здрави и жизнени. Ядките са много калорични, затова не се препоръчва дневна доза, по-голяма от 30 г. Тя е напълно достатъчна, за да окажат благотворния ефект върху организма, с който са известни. Орехите са мощен антиоксидант, съдържат големи количества омега-3 мастни киселини, намаляват риска от рак на гърдата и повишават потентността на мъжете, предпазват от сърдечносъдови заболявания и стрес. През 2010 г. учени от Държавния университет на Пенсилвания провели изследване с две групи участници. Едната консумирала орехи, а другата – не. Експертите установили, че хората от първата група имат по-ниско кръвно налягане и са по-спокойни в сравнение с тези от втората. Всичко това прави орехите една от най-укрепващите храни, които са известни на човечеството днес.

Чай от
черничеви листа

Една от най-модерните хранителни добавки. Вече се продават изсушени в някои биомагазини у нас и в повечето дрогерии. Най-богати на витамини, аминокиселини и други полезни вещества са тези от бяла черница. Използват се в китайската медицина от векове, а също и в Древна Гърция, но напоследък добиват популярност и у нас заради многобройните им лечебни качества. Помагат при хипертония, понижават холестерола, обогатяват кръвта, укрепват костите, бъбреците и черния дроб и засилват имунитета. За да приготвите чай от черничеви листа, берете ги млади, а после ги изсушете на сянка или във фурната на слаб огън - около 40 градуса. Хубавото е, че този чай не съдържа кофеин и танин и към него не се привиква.

Освен листата полезни са и самите плодове на черницата. Но още по-ефикасни са тези на бъза, касиса, аронията, боровинките. Катето Евро например всяка година си прави домашен сироп от бъз за имунитет.

Подправки

Една от най-популярните аюрведически рецепти (аюрведа – древно индийско учение за здравето и живота – б.а.) за силен имунитет, здрави кости и черен дроб е за така нареченото “златно мляко”. Прави се от около 2 ч.ч. краве мляко, соево или ядково, смесено с 1-2 ч.л. паста от куркума. Тя се приготвя с 1 ч.ч. вода, която се загрява за десетина минути на котлона с четвърт ч.ч. куркума.

В Индия, където тази рецепта е традиционна и хората пият много чайове с подправки, например прочутия гарам масала, настинките са по-рядко явление. Пак според аюрведа миксът от 6 части куркума на прах, 3 части кимион на прах, 3 части кориандър на прах, 6 части резене на прах, 1 част сушен джинджифил на прах, 1 част смлян черен пипер, 1/4 част смляна канела има подмладяващо и възстановяващо действие за организма. През студените месеци се препоръчват загряващите подправки като канела, куркума, карамфил, черен пипер. Помагат срещу хрема и болно гърло.

Семена от тиква и лен

Тиквените семки - задължително сурови, се препоръчват на бременни жени за силен имунитет. Те подсилват мембраната на клетките и устойчивостта на организма. Съдържат богат комплекс от витамини и минерали, които стимулират кръвоносната, храносмилателната, репродуктивната, опорно-двигателната система. Според американските учени имуноукрепващото им действие се дължи на витамин B15, който се съдържа в тях. Лененото семе също е един от най-силните противовъзпалителни продукти. Отварата от него убива дори гъбичките и вирусите на хепатита. Като имуностимулатор действа кашата от смлени семена на прах с мед. Може да се добавят и джинджифил, подправки и т.н.

Сланина вместо рибено масло

Но не повече от 20 г на ден. Сланината съдържа незаменими мастни киселини, каротин, витамини А, D, E и други, които организмът усвоява по-лесно, отколкото при всички други видове растителни масла. Лекари казват, че тя е по-полезна дори от рибеното масло. Затова в последните години учени и диетолози се опитват да възвърнат изначалната слава на сланината, която дълго време е била най-набеденият продут в бита на народа ни. Всъщност приемана в разумни количества и слабо солена, сланината не увеличава, а регулира лошия холестерол, укрепва защитните сили, дава енергия, има антиканцерогенно действие и т.н.

Кълнове и поници

Едно от тайните лечебни средства на бащата на медицината - гръцкия лекар Хипократ, били кълновете. Те се използват широко и в тибетската медицина, защото при покълването съставът на зърната се променя и става по-лесноусвоим от организма - белтъчините се превръщат в аминокиселини, нишестето в захари, мазнините - в мастни киселини. Витамините и ферментите в кълновете подмладяват организма - възстановяват остротата на зрението, косата и кожата стават красиви, а зъбите - здрави. Изчислено е, че кълновете са с около 300 пъти по-полезни от непокълналите зърна и семена. Най-полезни за имунитета са тези от бобови семена и ленено семе.

Ако кълновете се оставят, порастват нежни зелени стръкчета - поници, които също могат да се консумират в салати. Най-полезни за имунитета са тези от житните кълнове. За да се получат поници, семенцата трябва да се засадят в почва и да се поливат редовно. Съдът задължително трябва да се постави на слънчево място. Покълването става най-лесно в буркан, захлупен с марля и поставен на слънце. Пониците се режат с ножица, когато достигнат височина от 5 до 10 см.

Ябълков оцет

Ефикасно средство за прочистване на организма, с мощно антибактериално действие. Две супени лъжици на ден, разтворени в 1 ч.ч. вода с 1 с.л. мед, прави организма по-устойчив на вируси. Домашният еликсир успешно бори различни видове гъбички и микроби. Това прави ябълковия оцет един от най-добрите натурални антибиотици наред с чесъна. Той възстановява и киселинния баланс в организма, а това е важна предпоставка, за да не боледуваме. /24chasa.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!