Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Дори еднократен прием на антидепресанти изменя мозъка

Еднократна доза антидепресанти е достатъчна, за да предизвика кардинални изменения във функционалната архитектура на човешкия мозък.

Сканиране, проведено с участие на хора преди и след приемане на доза селективен инхибитор на обратно приемане на серотонин (СИОПС), предизвикало изменения в невронните съединения, продължаващи около три часа.

„Не очаквахме такъв ефект от СИОПС – чудно е, че за толкова кратък срок се появяват толкова силни и обхващащи целия мозък изменения“, казва Джулия Сахер от Института за изучаване на мозъка и съзнанието към обществото „Макс Планк“.

СИОПС се явяват едни от най-широко известните и разпространени антидепресанти по цял свят, но досега не е съвсем ясно как работят те. Смята се, че препаратите променят невронните съединения на главния мозък, но по-рано се считаше, че за измененията трябва да изминат няколко седмици, а не часове от приема на препарата.

Новите резултати показали, че измененията възникват веднага след приема на първата доза. Сахер казва, че реорганизирането на някои мозъчни структури е било установено дори при хора, които никога преди не са приемали антидепресанти.

Участниците в изследването прекарвали около 15 минути в скенера, който измервал насищането с кислород на кръвотока в главния мозък. Изследователите разглеждали триизмерно изображение на мозъка на всеки човек чрез измерване на количеството връзки между най-големите блокове, известни като воксели (по аналогия с пикселите в изображенията), а след това измерили количеството такива съединения след прием на една доза есциталопрам.

Анализът на невронните мрежи на целия мозък показал, че една доза СИОПС снижава нивото на вътрешните връзки в повечето зони на мозъка. Но също се наблюдавало и укрепване на връзките между две области – малкия мозък и таламуса.

Според учените получените данни са важна първа крачка по пътя към клиничните изследвания на пациенти, страдащи от депресии. Невролозите планират да изучат и способностите на невронните връзки към възстановяване при пациентите, които не реагират на продължително лечение със СИОПС.

Разбирането на разликите между хората, на които влияят СИОПС, и тези, на които такова лечение не помага, ще допринесе за предсказване кой ще има полза от този вид антидепресанти и кой се нуждае от друга форма на терапия.

Статията на учените е публикувана в изданието Current Biology. /megavselena.com/

Мислите могат да контролират материята, казва физик

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!