Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Маска с тиква лекува акне и тъмни кръгове под очите, a грозде, сини сливи, дюли и смокини...

Неслучайно каротенът е наричан “вещество на младостта”. Той придава сияен тен на кожата, затова присъства в повечето плажни млека и в много козметични продукти. А за здрав и свеж вид на кожата през лятото се препоръчва редовно да се консумират диня, домати, праскови и др., които съдържат каротен.

През есента на тяхно място идва тиквата. Тя има подмладяващо действие не само като хранителен продукт, но и като козметичен. Маските с тиквено пюре изглаждат бръчките и премахват неприятните кръгове под очите, които често ни измъчват, особено при смяната на сезоните. Тиквата съдържа голямо количество витамин А, който действа успокояващо, както и цинк и витамин С, които са мощни антиоксиданти.

Тиква

За да изглеждате добре отпочинали и със свежа кожа около очите, просто обелете и настържете тиквата на едро ренде. После подредете лентичките около очите и постойте така половин час. Ако правите процедурата през ден, разликата става очевидна. С тиква може да приготвите и маска за суха кожа или акне. Ако смесите 1 ч.ч. сварена и намачкана на пюре тиква с 1/2 ч.ч. кисело мляко и 1-2 с.л. мед, ще получите отлична хидратираща смес, която ще подхрани кожата и ще я подготви за зимните студове. За суха кожа към тиквата добавете 1-2 с.л. бадемово масло, 1-2 с.л. зехтин, 1 с.л. мед и щипка канела. Нанесете за 15-20 мин и измийте обилно с вода. Маската срещу пъпки и акне се прави не с пюре, а със сок от сурова тиква. Настържете я, изцедете сока и разбъркайте около 300 мл с един жълтък и по една лъжица мед и кисело мляко.

Грозде

Гроздето е мощен антиоксидант и също подмладява кожата. Маслото от гроздови семки се препоръчва срещу целулит, а гроздовият сок често е в състава на скъпи козметични продукти за лице. Маската се приготвя от няколко едри зърна, които се обелват и намачкват, като семките, които останат цели, се отстраняват. Може да се добавят малко зехтин, бадемово масло и други полезни съставки в зависимост от това дали кожата е суха или мазна.

Дюля

Дюлята е плод със силни лечебни свойства. Предписвана е за различни заболявания още от Хипократ. Освен за ангина, гастрит, кашлица и др. слузестият извлек от семките има и успокояващо за кожата действие. Затова се препоръчва при изгаряния и за подмладяващи маски. Необходими са ви 1 ч.л. семена от дюля, задължително цели. В никакъв случай не ги счуквайте, защото отделят отровно вещество. Залейте ги с 1 ч.ч. хладка вода и киснете 4 ч.

Дюлята е богата на витамините А, С, Е, В1, В2, В6, затова е подходяща за кожи, които са смесен към мазен тип. Маската от дюлево пюре от пресния плод (не сварен) помага и срещу пъпки и акне. По същия начин може да използвате и пюрето от ябълка. А с малко спирт може да приготвите лосион за мазна кожа. Залейте парче дюля с малко слаб спирт, след 2 седмици прецедете течността и добавете равно количество розова вода.

Сини сливи

И сливите като дюлята имат успокояващ ефект върху кожата. Затова маската с няколко узрели плода на пюре лекува раздразненията, които се получават от ниските температури през есента и зимата. Ако се добави и по лъжичка мед и зехтин, маската добива и хидратиращ ефект.

Смокини

Масажите със смокиня, разрязана наполовина, почистват черните точки и освежават кожата. Срещу възпаления намачкайте една смокиня с 1-2 с.л. извара и нанесете за 20 мин. В познатата вече комбинация с жълтък, мед и малко зехтин или бадемово масло получавате маска за бистър тен и еластична кожа.

Всички от изброените маски стават не само за кожа, но и за коса. Но задължително освен плодово пюре или сок трябва да се добави някакво масло, малко мед, 1 с.л. ракия или оцет за по-лесно отмиване и по желание - жълтък. Но никога белтък, защото се сварява от топлата вода при миенето и малките парченца се отстраняват много трудно и бавно. /24chasa.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!