Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Древногръцкият компютър - първият известен аналогов компютър


Антикитерският механизъм. © Фото: en.wikipedia.org

Преди повече от сто години в гръцките води бил намерен така нареченият Антикитерски механизъм (от името на гръцкия остров Антикитер). Съвременните учени понякога го наричат „първият известен аналогов компютър”.

През 1902 г. от потънал древноримски кораб било извадено безформено парче от корозирал бронз, покрит с варовити отлагания. Отначало го помислили за част от статуя, но след почистването от варовитите отлагания бил забелязан сложен механизъм, който наподобявал часовников, с множество бронзови зъбни колелца, останки от задвижващи механизми и измерващи скали. Също така са били разчетени и някои надписи на древногръцки език.

Сравнително неотдавна с помощта на компютърна реконструкция бил възстановен странен механизъм, който, вероятно, помагал на моряците в древността да се ориентират в открито море. Освен това, той можел да изчислява лунните цикли. Създаването на подобно нещо е могло да стане само преди много столетия. Но Антикитерскитя механизъм е от I в.пр.н.е., това е римски гребен кораб, това е време, когато, както се смята, хората са се страхували да се отделят от крайбрежието, за да не се загубят в морските простори.

Най-забележителното във всичко това е изключителната точност в сглобяването на устройството, което навежда на мисълта за серийно производство. Иначе казано, гърците и римляните са имали производство на прибор, който е станал типов елемент на оборудването на корабите им. Затова самото му съществуване противоречи на официалната теория за невисокото ниво на развитие на гръцко-римската цивилизация. Лостовете на антикитерския механизъм са функционирали подобно на автомобилната трансмисия, тоест като обикновена скоростна кутия, която била създадена едва през първата половина на ХХ век!

След като механизмът се е използвал за определяне на фазата на Луната и Слънцето и положението на звездите, като оставим настрана вече решаването на елементарни аритметични задачи, него го смятат за далечен предтеча н нашите съвременни компютри. Да, той не е имал течнокристален екран и клавиатура, но е могъл да работи с логоритми и е бил забележително точен.

В момента не е намерено нито едно подобно устройство, но и тази находка допълва картината на Древния свят, където са съществували не само калкулатори, но дори, може би, електрически лампички. Какво става с египтяните, които са създавали фрески в пирамидите при изкуствено осветление? Били намерени рисунки, на които художници работят под светлината на прожекторите.

Означава ли това, че античният свят е наследил всичко от много по-древна цивилизация, която е потънала на дъното на Атлантическия океан в резултат на грандиозен катаклизъм, и че някои останки на техническите й постижения са били усвоени от египетската цивилизация, а после копирани от древните гърци и римляни? /bulgarian.ruvr.ru

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!