Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Най-малко 20 ранени при сблъсъци между полицията и демонстранти в Хонконг

Протестиращите в Хонконг настояват за правото на свободни избори

Сблъсъци между полицията и демонстранти в Хонконг, настояващи за право на свободни избори. Стотици активисти обградиха сградата на правителството, преди да бъдат разпръснати със сълзотворен газ от органите на реда. Десетки бяха ранени. Арестувани бяха най-малко 6 души.

Със щитове и сила служителите по сигурността изтласката демонтрантите от сградата. За да се защитят от съзлотворния газ, те изпозлваха чадъри и противогази.

Това са най-разгорещените сцени на студентския протест, който намери кулминация след едноседмично недоволство. То изригна след като властите в Пекин отхвърлиха възможността за провеждането на свободни демократични избори в бившата британска колония през 2017 г, запазвайки си правото да посочва кандидатите – които във всекис лучай са лоялни на Пекин.

Продемократичните активисти обаче, водени от движението „Окупирай центъра“ заплашват да блокират финансовия мегаполис! За 1 октомври е предвидена най-масовате демонстрация досега. В него ще вземат участие и много родители на студенти и ученици.
Жителите на Хонконг имат право на протест, защото се ползват със специални свободи по силата на споразумението между Великобритания и Китай, предвиждащо относителна автономия на Хонконг до 2047 г. /radio.bgonair.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!