Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Мед за очите

Мед

С мед може ефективно да се защитят очите от зачервяване, умора и от излъчването на компютърните монитори. Как да направим това?

Най-подходящият мед за зрението е липовият. Първо, той е универсален. Подходящ е за всички и на практика към него почти не се проявява алергия. Второ, липата е много добро съдоразширяващо средство. Преди да започнете процедурите с мед е желателно да проверите дали точно този мед не предизвиква при вас алергични реакция. За целта малко количество мед намажете върху кожата на шията зад ухото и оставете да действа 10-15 минути. Ако в продължение на 15-20 минути не почувствате никакъв сърбеж, не се появи дразнене, значи всичко е нормално и можете да използвате точно този мед. Ако медът предизвика у вас някакъв дискомфорт, значи той не е подходящ. Трябва да вземете например многоцветен. По същия начин можете да проверите всички видове мед и да направите този, който не ви дразни и ви действа най-добре.

Вътрешно приемане

За жените е много полезно да приемат мед сутрин на гладно. Как се прави това?
В устата трябва да има естествена микрофлора. Затова сутринта не бива дори да изплаквате устата си. 10-15 минути преди да си измиете зъбите трябва бавно, смучейки, да изяждате по една супена лъжица липов мед и на малки порции бавно-бавно я поглъщате. Тази процедура е добра профилактика на очните заболявания. Укрепва стените на съдовете, подобрява зрението. Служи като общоукрепващо организма средство. Мед трябва да се взима в продължение на две седмици, след което се прави почивка, също две седмици. Обикновено резултатът от два-три подобни курса се запазва половин година.

Капки

При болки в очите, катаракта, при някои възпалителни процеси на очната обвивка помагат капките от мед. Медът образува защитен филм, който отпуска очните мускули. И те не се уморяват. Тази рецепта е подходяща за хората, чиято работа е свързана с постоянно напрежение на очите. Това би могло да е работа с компютър или такава, изискваща много да се чете и пише.

Как се прави?

Взима се задължително натурален течен мед, който още не се е захаросал. И чиста изворна вода. В никакъв случай не от чешмата и не преварена. Една капка течен мед се смесва с 10 капки вода /1:10/. Разбърква се и се получава смес, от която трябва да се капе в очите един път дневно - сутрин.

Това ще помогне те да се предпазят от умора през целия ден. Процедурата се повтаря също две седмици, след което се прави почивка.

Бани

Медът като подхранващ елемент за зрението може да се приема и през кожата. За целта е много полезно да се правят бани. Върху възглавничките на пръстите се нанася липов мед и се разтрива вратът. Разтриването можете да извършвате сами в продължение на 5-7 минути до зачервяване на кожата. След това отново се нанася мед върху пръстите и процедурата се повтаря два или три пъти, докато медът попие в кожата. Ако тази зона все още поема мед, значи не ви достигат някакви хранителни елементи. Когато медът вече не попива, се прави топла вана. Не гореща, а с температура 35-40 градуса, колкото да можете да изтърпите, без да се изгорите. Лягате във ваната за 10-15 минути.

Процедурата се повтаря два пъти седмично. Това благоприятно влияе на очния хрущял, който се подхранва и така се подобрява зрението.

За децата

Медът няма противопоказания за прилагането му. Може да се дава и на деца от 3-4 месечната им възраст. За целта биберонът се маже с мед и се дава на бебето. Всички изброени процедури са полезни и за учениците. При тях очните мускули са постоянно напрегнати поради повишеното внимание в училище, когато вкъщи пишат домашните, по време на компютърните игри. Затова медът е полезно, натурално и най-важното - безвредно средство, което помага на всички, които учат, да предпазят зрението си.

За www.framar.bg от: списание Здравен журнал 

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!