Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Методи Андреев: · И Луканов, и Беров, и Виденов бяха от ДС! · Затворени тайни общества по интереси дърпат конците в България!

Методи Андреев е бивш председател на Комисията по досиетата, закрита през 2002 г. от правителството на Сакскобургготски точно в момента, когато идва ред да се оповестят досиетата на кредитните милионери. Той беше един от изявените „сини”, народен представител от СДС от 1997 до 2001 г. До издигането му за водач на листата на ГЕРБ за предстоящите парламентарни избори в Пловдив – окръг беше преподавател в Университета по архитектура, строителство и геодезия. Методи Андреев заяви, че една от главните му задачи при завръщането му в политиката е да изпълни докрай своята мисия – пълно разкриване на досиетата на бившите агенти и служители на ДС и лустрацията им, която така и не беше извършена в България. “Лустрацията трябва да бъде разширена”, казва пред “ШОУ” Методи Андреев, който смята, че задкулисието по време на прехода, е заченато с участието на бившата Държавна сигурност.

- Цялата ти политическа кариера е свързана с разкриването на досиетата на бившите агенти и служители на ДС и неосъществената лустрация в България. Комисията по досиетата, на която ти беше шеф, беше закрита по време на правителството на Сакскобургготски. Каква беше ситуацията?
- Точно когато започнахме да изпращаме списъците на кредитните милионери за проверка за принадлежност към ДС, нашата комисия беше закрита. По време на управлението на Симеон Сакскобургготски до оглавяваната от мен Комисия по досиетата достигна информация, че един от подготвяните за министри в правителството е бил Стоян Сталев. Той тогава не стана министър, но впоследствие неговата принадлежност към ДС беше обявена.

По времето на царя министър на държавната администрация е трябвало да стане сегашният ректор на Университета по библиотекознание и информационни технологии Стоян Денчев, също агент на ДС. Той се отказа, но на негово място беше сложен също агент на ДС - Димитър Калчев. Тогава се питах защото „Мултигруп” толкова държи да сложи шеф на държавната администрация, а това се оказа много просто и практично: министърът на държавната администрация контролира обществените поръчки!

И съвсем логично нещата се развиха по този начин. Кампанията на НДСВ за изборите беше финансирана от “Мултигруп”. Самият Илия Павлов присъстваше в парламента, когато правителството на Сакскобургготски полагаше клетва.

Тогава олигархията се превърна в политически ментор!


В началото на прехода другарите от ДС предпочетоха да правят пари, вместо политика, защото те знаеха, че рано или късно парите ще им създадат една тайна власт, която отново ще ги вкара в официалната власт на държавата. Политиците правеха повече политически декларации, отколкото реална политика, за да се прекъснат връзките на комунистическите тайни служби със създаващата се мафия. Това задкулисие продължава и в момента и негов фундамент е неустановената принадлежност към ДС и към РУ на ГЩ на един 

елит, избран от кукловодите, и възлизащ на около 3500 души

- Кои ключови фигури по време на българския преход са свързани с комунистическите тайни служби?
- Преди години, когато ние установявахме принадлежността към Държавна сигурност, и Луканов, и Беров, и Виденов бяха сред т. нар. „картотекирани лица” и тогава Комисията по досиетата, съгласно прословуто решение №10 на Конституционния съд от 1997 г., не можеха да бъдат обявени. Това решение не даваше възможност да бъдат обявени лица, за които има документи, а няма собственоръчно оставени от тях следи - т.е. които имат само картончета в ДС! После, когато законът беше отменен и след това отново гласуван, Комисията по досиетата на Евтим Костадинов не обяви Луканов и Беров, защото те пък бяха вече починали. Но обяви Жан Виденов като съдържател на явочна квартира. Аз обявих по-късно тези хора, защото смятам, че това беше редно, след като държавата ни изпадна в безпрецедентно тежка ситуация, при която няма никаква разумна политическа алтернатива!

Много хора се питат какво е това олигархия, къде са тези олигарси? Някои разделят олигарсите на десни и леви. Всъщност олигарсите нямат цвят! Те са се чувствали еднакво добре, независимо какви са били правителствата през годините! Този феномен на прехода трябва да се обясни. Но това не може да стане с документи! Начинът, по който функционира тази тайна власт, тази “сива” власт, и нейните зависимости, е именно в необявените истини за прехода! Това са предимно документи от “унищожените” архиви на Държавна сигурност! Според мен тези документи не са унищожавани никога, а се пазят на сигурно място от кукловодите, които през годините на прехода проправяха пътя на олигархията! Тези кукловоди успешно лобираха пред всички правителства, за да могат олигарсите непрекъснато да трупат финансов ресурс, независимо от политическата конюнктура.

Ключов фактор за създаването и просперирането на олигарсите беше Луканов

И затова неговата принадлежност към комунистическото военното разузнаване не биваше да остава в тайна от обществото! Защото това показва важни взаимовръзки. Не трябва да забравяме, че връзката между Военното разузнаване на Народна република България и руското Главно разузнавателно управление /ГРУ/ е била много силна! Толкова силна, че някои анализатори смятат, че даже и в момента влиянието на ГРУ, особено в енергийния сектор, е все още незаобиколим фактор за българските правителства. 

В по-предишното Народно събрание тогавашният министър на отбраната Аню Ангелов официално обяви, че 44 процента от офицерския състав у нас в момента са офицери от времето на комунизма. Голяма част от тези хора са завършили съответните школи в бившия Съветски съюз, което показва, че са създадени “братски” връзки с бившите съветски служби.

Луканов беше човекът на Москва в България. Той беше най-силният човек в държавата след преврата срещу Тодор Живков! И от неговата връзка с РУМНО, военното разузнаване на България, ние правим заключение, че той може да е свързан и със съответните специални служби на Съветския съюз! 

И по времето на Луканов се случиха някои знаменателни неща! 

Изчезнаха близо 2 млрд. долара

от валутния резерв на България, които нито едно правителство по време на прехода не установи къде са! Тогава Луканов положи фундамента на т. нар. нови капиталисти на България! На него именно се приписва менажирането и избирането на определени лица, които са били свързани със специалните служби на комунистическата държава или с партийно-стопанския актив на бившата БКП, да станат бъдещите капиталисти и милионери на страната! По негово време се появи най-уродливото явление на прехода – мутренските групировки. Не е изключено изчезналите пари от валутния ни резерв да са отишли в частни сметки на такива лица!

- Откъде почерпихме опит за това “народополезно дело”?
- Процесите в България по време на прехода най-много наподобяват процесите в Русия. В Румъния, например, няма кредитни милионери, няма олигархия. Няма и в Унгария, няма и в Полша... Олигархия беше изградена в бившия Съветски съюз и в България!
Не е тайна, че интифата как определена част от бившите комунисти да се превърнат в капиталисти идва от бившия Съветски съюз! И тя е дошла именно по линия на отдел “Военен” на ЦК на БКП, който е бил оглавяван от ген. Велко Палин. Анализатори смятат, че идеологът на превръщането на бившите комунисти в капиталисти са изследователските институти на Главното разузнавателно управление на СССР – това е тяхна технология!

- Как се развиха нещата при премиера Любен Беров, също агент на ДС?
- Беров е бил агент на Второ главно управление на ДС! По времето на правителството на Беров, групировката “Мултигруп”, която с помощта на дузина агенти и офицери от ДС набра огромен финансов и политически потенциал, всъщност беше призната официално за ключов бизнес фактор в държавата ни. Тогава държавата посочи “Мултигруп” като представител на националния капитал! Това е вторият важен момент от създаването на българската олигархия. Тогава се създаде и клуб “Възраждане”. В него членуваха най-едрите бизнесмени, като по-късно част от тях бяха

публично убити!

Ако се направи дисекция на клуб “Възраждане”, ще се види, че той беше еманация на това, което тайната власт искаше да създаде. Един ограничен елит, който е угоден на кукловодите и на създаденото от тях политическо задкулисие. Клуб “Възраждане”, за който се твърдеше, че са национално отговорните капиталисти, всъщност финансираше политическите партии!

Следващият премиер - Жан Виденов, въпреки че също беше свързан с комунистическите специални служби като съдържател на явочна квартира, имаше своите достойнства. Той не се съгласи собствеността на газопреносната ни мрежа да премине в руски ръце. След конфликта, който възникна между него и Луканов, той беше свален от власт! 

Но не трябва да се забравя, че по негово време фалираха ключови български банки, бяха завлечени стотици хиляди дребни български вложители. А парите преминаха в ръцете на създаващия се олигархичен елит.

Не може да не се обърне внимание, че в този период на първоначално натрупване на капитала у нас, на създаването на частни банки с кредити от държавни банки, а след това и на източването им от кредитните милионери, гуверньорът на БНБ Тодор Вълчев също беше бивш агент на Държавна сигурност! По това време БНБ всеки ден определяше курса на долара! Точно тогава инфлацията надмина 500 процента и така бяха обезценени спестяванията на хората, а банките фалираха. От това най-много спечелиха отново кредитните милионери, защото неправомерно изтеглените от тях кредити бяха обърнати в твърда валута и после, след деноминацията, извършена от Костов, се оказа, че те трябва да връщат 1000 пъти по-малко от това, което са взели навремето! 

Вижда се, че на ключови места в България по време на тези 25 години са били агенти на ДС които по всякакъв начин са подпомагали развитието на българската олигархия!

- Какво се случва в най-ново време?
- По време на правителството на Орешарски на няколко пъти бяха направени сериозни опити да се върне параграф 12, който даваше възможност на особено секретните сътрудници на бившата Държавна сигурност, които са заемали ръководни длъжности в съвременните служби, да не бъдат оповестявани! Това, разбира се, не стана.

Смятам, че е крайно време в България хора, свързани с бившите комунистически тайни служби; хора, участвали в схеми, които са засегнали обществени и държавни интереси, да нямат възможност да заемат длъжности, от които зависи разпределение на финансови средства. Мафията е захранвана именно от такива служители. Тя работи по линия на обществените поръчки и еврофондовете.

Създадени са затворени тайни общества

по интереси, в които има и политическо, и бизнес представителство. Политиците лобират зад кадър за комисиони и създават олигархични кръгове, които неизменно печелят обществени поръчки в дадена област, примерно.

Моята идея е, че това може да стане със закон, подобен на лустрационния, който да освети бизнес биографията на всички. Трябва да се създаде “платинен регистър” на българските фирми! Той ще позволи да се отсеят читавите, почтените към държавата и обществото фирми, от тези, които в миналото непрекъснато са разчитали на сенчести практики!

- Какви фирми ще могат да попаднат в този регистър?
- В “платинения регистър” ще могат да влязат само фирмите, които са абсолютно точни към работниците и служителите си, плащат им редовно заплати, осигуряват ги съгласно закона, точни са в плащането на кредитите си, няма данни да точат ДДС, не участват в “скрит” транзит и т. н. Когато отиде фирма от “платинения регистър” в дадена банка за кредит, тя ще й даде на ниска лихва, възможно най-ниската, защото за банката ще е чест фирма от “платинения регистър” да работи с нея!

Но ако едно лице е било собственик на банка, но тази банка е източена, а той фигурира в регистрите на БНБ като кредитен милионер, ако това лице в допълнение е било и агент на ДС, ако е вършило ДДС-измами, то като отиде в една банка да иска кредит, независимо, в коя фирма участва, тя трябва да бъде много внимателна с него, защото неговата бизнес биография не е чиста. Може да му отпусне кредит, но той ще бъде с по-висока лихва, защото банката ще иска по-висока сигурност за парите на вложителите. Този човек, в която и фирма да се намира вече, в която и фирма да има дял, тя не може да попадне в “платинения регистър.” Класически пример - един Валентин Моллов – агент на ДС, две банки направил и двете източени; съмнения, че е участвал в много далавери.

Има фирми, на които въобще не трябва да се отпускат кредити – тези, които бяха хванати, че източват еврофондове, че източват обществени поръчки, тези, които бяха хванати, че са участвали в заменки!

Това е една по-разширена версия от традиционното разбиране за лустрация. И тя засяга бившите служители на ДС, които са създали бизнес структури, олигархични кръгове, тайни общества, свързани със съдебната система. Лустрацията трябва да бъде разширена и насочена срещу икономическата власт, която притежават бившите сътрудници на ДС, които формират олигархията! В тази лустрация срок не може да има - тя е безсрочна!

- Твоето име се спрегна за евентуален бъдещ вътрешен министър след изборите. Ще приемеш ли, ако ти предложат поста?
- Аз не съм член на ГЕРБ, освен това смятам, че за да е човек вътрешен министър, трябва до има сериозен поглед върху системата.

- Ще откажеш, ако ти предложат?
- Още не е ясно какво ще е мнозинството, кой ще бъде премиерът... Лично аз смятам, че не мога да бъда вътрешен министър, това си е мое лично мнение. И трябва да ме питат мен, все пак. Ще откажа, най-вероятно. Как ще стана министър на вътрешните работи?!

Едно интервю на Валерия КАЛЧЕВА, blitz.bg

Отровните корени на комунизма Защо Западът не разреши да бъдат съдени комунистите [Видео]

Владимир Буковски: “А ситуацията” - обясняват те на Горбачов, - “е критична. След всичките тези десетилетия” - казват те, - “ние така и не успяхме да установим социализма в нито една отделна страна. И това може да се направи само във всички страни наведнъж...

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!