Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Консумацията на бира предпазва от рак и не само!

Консумацията й в умерени количества е не само безвредна, но се оказва, че има и неочаквани ползи за здравето. 

Предпазва от рак

Според Националния институт за ракови изследвания в Генуа, Италия, бирата съдьржа различни видове флавоноиди, които имат изключително полезни противоракови свойства. Веществото ксантохумол например, което се съдържа в хмела, предпазва от четири вида рак: на гърдата, на яйчниците, на простата, на дебелото черво. Според учени от Германския онкологичен център в Хайделберг то блокира прекомерната активност на тестостерона и естрогена и помага за предотвратяване освобождаването на протеин (наречен PSA), виновен за рака на простатата. Лошата новина е, че не във всички бири има достатъчно високи нива на това вещество. Ще разберете дали има по силно горчивия вкус и задържането на пяна в чашата, след като е минало доста време от наливането.

Пази сърцето и мозъка

Австралийски учени твърдят, че консумацията на тази напитка в умерени количества понижава нивата на хомоцистеин. Това е вид протеин, който се образува от организма. В идеалния случай трябва да присъства в много малки количества в кръвта. При нездравословно хранене се натрупва в кръвта и увеличава риска от редица заболявания, като най-застрашена е сърдечносъдовата система и мозъка. По принцип всички хора произвеждат хомоцистеин от протеиновите храни, които хапват. При нормални обстоятелства той бързо се превръща в две есенциални и укрепващи здравето вещества. Но при недостиг на някои хранителни субстанции (като витамините В2, В6, В12, фолиева киселина, цинк), в организма се натрупва токсичен хомоцистеин. Именно той уврежда артериите и мозъка. За да докажат ползата на бирата в тази посока, учените направили експеримент. Разделили в продължение на 12 седмици участниците в опита на 2 групи. Първата група задължително „поливала“ вечеря с бира или вино, втората – не. Резултатите доказали очакванията. Участниците от първата група показали стабилни нива на хомоцистеин, докато във втората се били увеличени с 8%.

Помага и на бъбреците

Бирата има високо съдържание на калий и магнезий, съчетано с нисък процент на натрий и калций. Тази комбинация е изключително благотворна за добрата работа на бъбреците. Така пивото подпомага работата им, без да се нарушава баланса на течности и минерали. Тоест намалява отлагането на токсини в организма.

Забавя менопаузата

Този път откритието е на испански учени. Те установили, че умерената консумация на бира увеличава по естествен път нивата на естроген и така удължава функцията на яйчниците. Всичко това води до забавяне на симптомите на менопаузата.

Срещу остеопороза

Друга добра новина: една бира на ден може да намали чуствително риска от остеопороза. Поне така твърдят британски учени. Според тях тази напитка е идеалният източник за набавяне на силиций в човешкия организъм. Защо е толкова важен силицият? Той играе важна роля за обновяването на костната тъкан. Съдържа се в малца, който пивоварите използват за производството на бира. И между другото, човешкият организъм го усвоява най-добре именно от бирата, а не чрез храната. В бирата обикновено има и етанол, който пък забавя разграждането на костната тъкан. Една чаша бира съдържа средно 8 милиграма силиций, което е напълно достатъчна дневна доза за една жена на средна възраст, за да се предпази от остеопороза.

Пази кожата млада

Концентрацията от малц и хмел в бирата имат антиоксидантни свойства, което се отразява на кожата. Проучвания, проведени в Харвардския университет, САЩ, са установили, че пивото не само може да изглади бръчките, но и да забави стареенето на кожата.

Подхранва мозъка

Друго изследване, в което са взели участие 11 хиляди възрастни дами, показва, че онези, които са си позволявали по една малка чаша бира на ден са със запазена психика и мозъкът им продължава „да сече“. /narodna-medicina.com/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!