Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Мозъкът ни разбира значението на думите дори на сън

Когато заспива, човешкият мозък остава активен - някои негови зони продължават да реагират на стимули и по-специално на звуци

Весела Найденова

Независимо дали е заспал или е буден, човешкият мозък разбира значението на думите. До това изненадващо заключение са стигнали френски учени.

Резултатите от изследването им сочат, че човешкият мозък остава бдителен по време на сън, съобщи сп. "Сианс е авнир".

Когато заспива, човешкият мозък остава активен - някои негови зони продължават да реагират на стимули и по-специално на звуци в обкръжаващата среда.

По време на сън човешкият мозък може да разбере значението на думите и да избере съответната подходяща реакция. В рамките на експеримента това било демонстрирано чрез движение на едната или другата ръка.

Екипът на Сид Куйдер от Лабораторията за когнитивни и психолингвистични науки към Френския национален център за научни изследвания поискал от доброволци да класифицират названията на животни и предмети, които чували на всеки 6-9 секунди. Когато чували названия на животни, участниците движели лявата си ръка, докато названията на предмети ги карали да движат дясната си ръка. Целта била движенията им да станат "автоматизирани".

По време на целия експеримент участниците носели специални каски за електроенцефалография, които позволяват да се регистрират мозъчни вълни. С помощта на тази технология учените открили мозъчните зони, които са активирани от лявата или дясната ръка, когато са будни. След това на тези мозъчни зони било позволено да заспят дълбок сън, като същевременно продължат класификацията. След като участниците заспали и следователно престанали да движат лявата или дясната си ръка, изследванията с каските за електроенцефалография показали, че се активира същата мозъчна зона, макар че не е будна.

Резултатите от изследването са публикувани в Current Biology, допълва БТА. /novini.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!