Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Салами и дъвки носят рак

Повечето от разрешените Е-та в храните увреждат ДНК-то ни...

Повечето от разрешените Е-та в храните увреждат ДНК-то ни. Оттам може да тръгнат злокачествени промени в клетките и човек да се разболее от рак, съобщава „Телеграф“. Това доказва изследване на български учени. Особено вредна е една съставка в саламите, която в някои случаи е била 1000 пъти над безопасната норма. Изследването било направено върху клетъчни култури в лабораторията на молекулярна генетика към един от институтите на БАН. То е извършено от екипа на доц. Георги Милошев.

6 Е-та увреждат ДНК-то и са опасни, дори да са в допустимите от ЕС количества. Въпросните добавки могат да скъсат спиралата на ДНК на човек, клетките да мутират и той да се разболее от рак.

Такъв консервант е Е250 – натриев нитрит, който се употребява в консервирано месо, в дълготрайните салами. Неговите стойности би трябвало да бъдат средно между 10 и 100 пъти под допустимите от ЕС, за да са безопасни. „Но ние намерихме продукти с 1000 пъти по-големи стойности, а те увреждат ДНК-то“, обясни доц. Милошев.

Опасни са също оцветителите – Е132, който дава виолетов цвят, Е127 – оцветява в червено, и Е143 – зелено. Те присъстват в ярко привличащите разноцветни дъвки, бонбони, торти, сладкиши, които децата ядат в големи количества. Със соковете също поглъщаме опасната боя.

Разрушител на ДНК-то е и кофеинът, който присъства над нормата в енергийните напитки и те стават вредни. /blitz.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!