Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Защо пътуването във времето е възможно?

Ася Владимирова

"Нямам нищо против да ви разкажа тази история", казал Пътникът във времето, "но не мога да споря... по-голямата част от нея ще звучи като лъжа. Така да бъде!"
Историята на Пътника във времето може да е звучала абсурдно в края на ХIХ век, но днес физиците гледат по различен начин на романа на Уелс. Книгата му "Машината на времето", появила през 1895 г., разказва за учен, разходил се из времето и решил да сподели преживяното. Колкото и да е странна творбата на Уелс, в нея може да има и доза истина. Всъщност според уравнението на Алберт Айнщайн - E=mc2, пътуването във времето е възможно. Поне в едната посока. Пътешествието в другата - да се върнеш в миналото, е малко по-сложно предизвикателство.

Всичко опира
до Айнщайн

Мечтата да пътешестваме във времето е дала храна за въображението на редица писатели и художници. Най-често тя се приема за плод на нечия фантазия, но физиците предупреждават, че само защото нещо звучи невъзможно, това не означава, че не може да се случи. "Трудно ни е да приемем, че времето може да се огъне като другите измерения, и затова убежденията на Айнщайн ни се струват странни", казва Дж. Ричард Гот, автор на книгата "Пътуване във времето: Из вселената на Айнщайн" и професор по астрофизика в университета в Принстън. "Но изглежда това е светът, в който живеем."

Част от този "странен" свят, който Айнщайн обяснява през 1905 г. в своята теория на относителността, е, че времето и пространството са обединени в нещо познато като пространство-времето. Дори да звучи невъзможно и времето, и пространството се огъват, когато се увеличи масата или скоростта. Пътувайте по-бързо и времето ще тече по-бавно. Увеличете масата около вас до краен предел и ще получите същия ефект. Феноменът вече е бил доказан.

През 1975 година Карол Али от университета в Мериленд синхронизира два часовника, като единия поставя на самолет, който лети в продължение на няколко часа, а другия оставя на земята. След това сравнява показателите им и установява, че часовникът на самолета е отмерил времето с частица от секундата по-бавно.
При други експерименти учени ускоряват елементарни частици, придавайки им скорост близка до тази на светлината. Така те разбират, че ускорените частици се изхабяват по-бавно от тези, които се движат с нормалната си скорост.

Що се отнася до ефекта, който масата оказва върху времето, учените са сравнили часовници, поставени в основата и на върха на небостъргач. Експериментът показва, че тези, които са поставени по-близо до масата на земята, отмерват по-бавно от тези, които са поставени на върха на високите сгради. Доказва ли това пътуването във времето?
Според Гот същите принципи, които са приложени в експериментите, могат да доведат до по-забележими резултати, ако се стигне и до по-екстремни скорости.

Да си построиш
машина на времето


В една такава машина пътникът е изстрелян през тунел във времето с помощта на специално изработен за целта кораб. Според учените, за да работи той, му трябва нещо повече от възможността да се движи с много бърза скорост. Пътувайки с машина, която може да се движи със скорост от 200 млн. метра/сек пътникът ще изпита значително забавяне на времето. Той няма да го усети в рамките на пътуването, но веднъж след като се е завърнал, ще забележи, че тези, които са останали на земята, са остарели по-бързо. Времето ще е текло със своя ход на земята, докато на кораба ще е минавало на по-забавени обороти, така че завръщането на пътуващия ще е всъщност неговото пътешествие в бъдещето.

Според Гот най-близкият случай до пътуване във времето, който познаваме, е този на руския космонавт Сергей Авдеев, който е бил в Космоса 748 дни в рамките на три полета. Продължителното пътуване на Авдеев го превръща в по-млад мъж. Макар и само с една 50-а част от секундата. Това може и да не изглежда много, но както Гот посочва в книгата си "Едно пътуване, продължило хиляди години, трябва да започне с частици от секундата".

Разбира се, има някои пречки, като това да се построи космически кораб, който може да пътува със скорост близка до тази на светлината. Задачата ще изисква такова количество енергия, с колкото ние на този етап няма как да разполагаме. Въпреки това Пол Холпърн - физик от Филаделфия, вярва, че това не е толкова недостижимо.

"Няма никаква причина да си мислим, че през следващите 100 или 200 години няма да успеем да достигнем тази скорост" смята той. Но отново, ако успеем да се пренесем в бъдещето, остава сложният въпрос как ще успеем да се върнем в миналото.

Дупки
от червеи

Според теорията на Айнщайн, доближавайки се до скоростта на светлината, теоретично ще забавим времето. Пътувайки със скоростта на светлината, ще накараме времето да спре, а надминавайки я, ще обърнем времето. Но Айнщайн също така е показал, че пътуването със скорост, по-висока от светлинната, е невъзможно, защото масата се разпада. Това означава ли, че пътуването назад във времето също е невъзможно?

Някои, като британския физик Стивън Уилям Хокинг, смятат така. Според други има как да се озовем в миналото.

В края на 80-те години на миналия век Кип Торн от Калифорнийския университет допуска, че във времето съществуват "дупки от червеи". Те свързват две черни дупки, образувайки тунел в пространство-времето. Ако се открие такава дупка и единият край се раздалечи на няколко светлинни години от другия, ще се създаде тунел, през който ще може да се осъществи пътуване и в миналото. Пречката обаче е не само намирането на " дупки от червеи", но и задържането им отворени достатъчно дълго. И все пак дори и труден, начин, изглежда, съществува. Всичко това може да изглежда невероятно сега, но както казва Пътникът във времето - "Така да бъде!"

Ако случайно убиеш баба си...майка ти все пак може и да се роди

Ако допуснем, че имате машина на времето, намерили сте "дупки от червеи" и знаете къде в миналото искате да се озовете, остава само един малък проблем, който си има и име - "Парадоксът на бабата". Това е хипотетичен парадокс в случай на пътуване във времето. Той поставя въпроса какво би станало, ако пътешественикът във времето убие баба си, преди майка му да се роди. Това означава ли, че той няма как да се роди? За да убие баба си обаче, трябва да се е родил, иначе няма как да се върне в миналото. Всичко това според някои прави пътуването във времето невъзможно.

Доскоро този парадокс изправяше учените пред сериозен проблем. Без преодоляването му посещенията в миналото изглеждат неосъществими.
Но това беше така доскоро. Изследователи от Австралия правят редица експерименти, като използват фотони, за да стимулират пътуването на частици във времето. Наблюдавайки поведението им, учените установяват, че частиците могат да взаимодействат една с друга, въпреки че едната се движи нормално във времето, а другата минава през "дупка от червей". Това означава, че парадоксът може и да се избегне. Засега само на ниво квантови частици. /trud.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!