Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Комунистическата партия: Ние решаваме кой да се преражда

Макар и да отрича Небето, комунистическата партия приема прераждането?

прараждане - 6-те пътя на прераждане

Последните изявления на Далай Лама, че той няма да се прероди в Китай докато Тибет не стане свободен, предизвикаха остра реакция в Пекин, пише Гуидо Сантевеки в статия, публикувана във вестник Corriere Della Sera.

“Институцията Далай Лама  е изживяла своето”. Това са  думите на Далай Лама. Будисткият духовен водач призова своя народ да не търси след смъртта му 15-ата  реинкарнация (прераждане) на тибетския религиозен водач: човекът, роден като Тензин Гямцхо през 1935 г. – четиринадесетият Далай Лама, реинкарнирал се за  почти пет века история.

“Тази фигура бе важна, преди всичко, от гледна точка на политическата власт.  Но както е известно, аз се отказах от властта през 2011 г., когато се пенсионирах.” – каза тибетският лидер.  Преди това  Нобеловият лауреат обяви, че той няма да се прероди в Китай, ако Тибет, китайска провинция от 1950 г., не стане свободна страна, и че никой няма право да избира наследник заради  политически цели “, – пише авторът.

Пекин, който се застъпва за свободата на религията, забранява на членовете на комунистическата партия да бъдат вярващи. Според убежденията  на  китайската комунистическа партия, “в историята реинкарнацията на Далай Лама никога не е била чисто религиозен въпрос, а още по-малко и личен въпрос. Тибетският будизъм не принадлежи на Далай Лама, и петвековните традиции не могат да бъдат отменени с решението му. (…)

Той остарява и се притеснява за своето правителство в изгнание, така че предприема рекламен ход с изявленията си за прекратяването на реинкарнациите”.  Официалният  говорител на външното министерство на Китай отбеляза: ”Правителството зачита и уважава вековната традиция на реинкарнацията на живите Буди, и титлата Далай Лама се определя от Пекин”. С други думи, отказът от реинкарнация е забранен”- посочва още  изданието. /bg.checkonline4you.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!