Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Богаташи разказват кои са най-големите им грижи

Какво изпитват хората, които неочаквано са станали богати? Това е въпросът, който анализатори задали на потребителите на сайта за проучвания Quora, цитиран от obekti.bg.

Сред отговорите има и такива на няколко предприемача, които са спечелили милиони долари по различни начини. Някои са спестявали, а други са продали компаниите си. Именно тези хора, които сами са натрупали състоянието си, разказват за това какво изпитва човек, когато внезапно разбере, че може да си позволи всичко, пише "Мениджър Нюз". И наистина ли е хубаво това.

Анонимен (Състояние от 30 000 000 долара)

Богатството те изолира от обществото. Вече нямаш право да се оплачеш от живота си или да разкажеш за проблемите си на никого, освен на най-близките си приятели. В противен случай те приемат за някакъв изнаглял глупак. За хората с по-малко пари става много трудно да ти съчувстват, тъй като смятат, че парите решават всичко. А не е така.

С парите се появяват и множество проблеми. Липсата на мотивация да работиш, постоянните молби за заеми от внезапно появилите се „приятели“ и от роднините, завистта, данъците – всичко това оставя неприятен отпечатък върху живота. Ако имате деца, ще ви се наложи да мислите и за това как да ги мотивирате да се заемат с нещо, вместо просто да харчат вашите пари.

Не се радвайте на това, че ще ви се отвори много свободно време. Безделието бързо омръзва, а за срещите с приятели можете да забравите, тъй като почти всички работят от 9 до пет. Парите те правят самотен и за мен това се оказа най-голямата изненада и разочарование.

Анонимен (4 000 000 долара)

Малкото си състояние аз спечелих, като спестявах пари в банката. По моите мерки 4 милиона не са чак толкова много, но въпреки това аз имам най-много пари от хората в своя кръг. Ето и няколко съвета, които мога да дам на човека, който неочаквано е станал богат:

1. Не говорете на никого за парите си. На предишната си работа случайно се разприказвах за спестяванията си. Хората, които познавах от години и смятах за свои приятели, веднага се промениха. В разговорите ни се появи завист и тънки саркастични коментари, насочени към мен и парите ми. Дори и с течение на времето нищо не се промени, въпреки че повече не си позволих да говоря на тази тема. След като смених работата си, не обелих и дума за богатството си – и само се радвам за това.

2. Материалните неща не носят удоволствие. Страхотно клише, но не мога да не спомена и за това. Вероятно е трудно да се разбере, докато сам не преминеш през богатството. Купувал съм си скъпи коли и играчки. Те носят радост само на първо време. После разбираш, че всичко това са само едни неизгодни вложения.

3. Не напуснах работа. И досега работя в IT-компании и живея от заплатата си. Спестените пари реших да оставя за пенсионирането си или за непредвидени ситуации.

Сафал Йот Сингх ($15 000 000)

Спечелих много пари, като продадох IT-стартъпа си, когато бях на около 25 години. И ето какво разбрах – да си богат е по-добре, отколкото да не си, но не е и наполовина толкова чудесно, колкото си мислите.

Първо, повече нямате право да се оплаквате. Другите ще си мислят, че с помощта на парите сте достигнали нирвана и повече не срещате никакви проблеми – което, разбира се, не е така. Второ, изведнъж всички започват да искат нещо от вас. И е много трудно да разбереш дали наистина някой те харесва, или всичко е заради парите. И накрая, приятелите и семейството. Възможно е отношенията ви да си останат постарому. Най-вероятно обаче и те ще се променят.

Мислите си, че щом забогатеете, животът ви ще стане по-добър. И ето – ставате все по-богати, а животът не се променя. Такъв изход може да доведе до силна депресия и дори до житейска криза. Ако по принцип не сте били щастливи, няма да станете такива и като богаташи.

Заключение

Най-големият проблем на богатите хора се оказва изолацията. Всички ние обръщаме твърде много внимание на парите и напразно ги поставяме на първо място в списъка с ценностите си. Всичко обаче е относително и ако сега искате да си купите BMW, то един ден, когато можете да си го позволите, веднага ще ви се прииска Bentley. И така ще продължава вечно. /blitz.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!