Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Полезен ли е глада?

Да ядеш или да не ядеш

Здравка Андонова

Да ядеш или да не ядеш? Сега изглежда това е въпросът.
Напук на противниците на диетите, при които има и периоди с пълно гладуване, учени доказаха: тридневният отказ от храна може да доведе до регенериране на имунната система.
Според последни изследвания в университета в Южна Калифорния при гладуване в продължение на 3 дни тялото започва да произвежда нови бели кръвни телца. Ефектът се забелязвал дори при възрастни хора и раково болни на химиотерапия.

6 дни глад
стигат

Гладът може да е полезен, но с него не трябва да се прекалява. Според проф. Валтер Лонго от университета в Южна Калифорния, цитиран от "Дейли телеграф", е добре да се гладува около три дни, като през това време се пият големи количества вода. Така се отключвал "механизмът за регенерация на тялото", който кара стволовите клетки да създават нови бели кръвни телца. Това освобождавало цялата имунна система от увредените или вече неефективни нейни части.

Според други изследвания гладът е полезен, ако се практикува до шест дни. Продължителният отказ от храна кара тялото да използва складираната глюкоза и мазнини. Това обикновено започва да личи около четвъртия ден.

Колко ще отслабнете? Зависи от това колко са мазнините в тялото ви. Възможно е да се свалят от 2 до 4, или дори повече килограми.

Гладът не помага само за "раздяла" с тластините по тялото. Според американските учени при него се разграждат и значителна част от белите кръвни телца. Така при всеки цикъл на лишаване от храна започват промени, които предизвикват регенериране на имунните клетки.

Изследването показва, че гладуването намалява и ензима PKA, който е свързан с остаряването, както и хормон, увеличаващ опасността от рак. Други учени обаче са скептични по този въпрос и съветват все пак да се внимава с гладуването.

Лишаването от храна е абсолютно забранено при бременни жени или хора, които имат вирусни или бактериални инфекции и приемат антибиотици. Преди да започнете режима, консултирайте се с лекар.

Как да го
правим
правилно

Не можете вечерта да се наядете "като за последно", а после "да умирате от глад" в продължение на три дни. Подгответе тялото си, като един-два дни ядете само плодове. В този сезон са подходящи дини, праскови или ябълки.

Добре е при пълното гладуване все пак да пиете някакви фрешове, кафе и чай. Задължително следете кръвното си налягане!

Внимание: Не се нахвърляйте на пържоли, след като решите, че сте приключили с режима! Ако издържите три или повече дни без храна, няма въобще да ви се яде.

Много е важно да захраните организма си. Започнете с плодове, включете зеленчуци, после варива и накрая месо. Захранването трябва да продължи поне една седмица. В противен случай може да претоварите организма си и/или да получите йо-йо ефект.

И не забравяйте: Не е препоръчително да се гладува повече от един път месечно.  

Динята прави чудеса с тялото 

Искате да свалите 15 кг бързо и лесно? Вземете две големи дини. Първия ден станете рано, вземете дините под мишници и идете пеш до другия край на града. После се върнете. И така поне 10 дни.

Това, разбира се, е виц.
Но диетата с диня наистина прави чудеса с тялото ви - чисти токсините и мазнините. Според лекарите е полезна и за бременни.

Колко трябва да ядете?

Формулата на динената диета е проста: на всеки 10 килограма от теглото си трябва да изяждате поне 1 килограм диня на ден. Така например - ако тежите между 60 и 70 килограма, е нужно да имате дневен прием между 6 и 7 килограма от месестата част на динята. При кратка диета - от 5 до 7 дни, може да отслабвате с 3-4 килограма и да пречиствате организма.

Динята наистина е идеална за диета - вкусна е, съдържа калций, желязо и витамини B1 и B2 и чисти организма от токсини. А най-добрата новина е, че макар и да съдържа захар, динята е изключително нискокалорична - във всеки 100 грама има само 28 kcal.

Внимание: Диетата не е особено подходяща за хора с чувствителни стомаси. Ако имате проблем, консултирайте се с лекар.

Възможен е и по-кратък режим - да ядете само диня един-два дни, а през останалото време да комбинирате със сирене.

За прочистване на организма са подходящи и други плодове като лимони, портокали и ябълки. /trud.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!