Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Шесто управление следяло Валери Петров за отклонения от партийната линия

Написано от Държавна сигурност.com

Шесто управление на Държавна сигурност за борба с идеологическата диверсия е следяло Валери Петров за идейни отклонения. Това разкриват документите на идеологическото управление на ДС, един от които сайтът desebg.com публикува частично (в частта на Валери Петров, бел. ред).

Големият творец почина днес на 94 години, след като няколко дни по-рано получи мозъчен удар.

Шесто управление е следяло талантливия поет и преводач на Шекспир, след като през ноември 1970 г. той е един от петимата писатели, въздържали се при гласуването на телеграмата, с която Съюзът на българските писатели (СБП) заклеймява Нобеловия комитет, удостоил руският писател Александър Солженицин с най-авторитетната награда.

Освен Петров при гласуването се въздържат петима писатели – Христо Ганев, Марко Ганчев, Гочо Гочев и Благой Димитров. Първите трима заедно с Валери Петров са изключени от БКП през януари 1971 г. по решение на ЦК и Градския комитет на комунистическата партията, а безпартийният Димитров – от писателския съюз, като години наред на всичките е спряно публикуване на произведенията им.

Следенето на Валери Петров от Шесто управление е един от многобройните примери за политическото преследване на творци по време на комунистическия режим, било те и членове на партията. Този случай е описан за първи път в книгата на разследващия журналист Христо Христов „Убийте Скитник” за убийството на Георги Марков.

В една строго секретна  информация относно: Някои прояви  сред художествената интелигенция през 1973 г. на Шесто управление за Валери Петров е посочено:

„Валери Нисимов Меворах – Петров – роден през 1920 г., изключен от БКП за идейни грешки, член на СБП и на Съюза на филмовите дейци. Произхожда от дребнобуржоазно семейство. Има близки, изселили се в Израел. Петров поддържа връзки с „обидени”, наказани и критикувани за отклонение от партийната линия и грешки писатели като Христо Ганев, Радой Ралин, Марко Ганчев, Христо Радевски, Константин Павлов и др.

С някои от тях от нездрави позиции е критикувал линията на БКП в областта на литературата и изкуството. Обмисляли съвместни действия за осмиване и иронизиране на някои официални прояви на културния фронт. Някои културни дейци, стоящи на нездрави идейно-естетически позиции, използват различни поводи, за да изразяват морална подкрепа на Петров и създават „шум” около неговото име и творчество... Петров се наблюдава.”

Документът е подписан от началника на идеологическото управление на ДС ген. Петър Стоянов.

Валери Петров става член на БОНСС през 1939 г., а впоследствие на БКП. Участва в  заключителната фаза на Втората световна война като военен писател. Той е един от основателите на в. „Стършел”. През 1946-1962 е ред. и зам.-главен ред. и чл. на редколегията. Аташе по печата в Рим (1947-1950). Редактор в Студията за игрални филми (1956-1967 г., и след 1975 г.). През 1962 г. му е присъдена Димитровска награда.

Носител е на редица национални и международни награди, сред които орден „Стара планина” І степен (2000) и „Аскеер” (1997). 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!