Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако наистина много мразите работата си... 10 неща, които можете да направите

Всеки един човек в някакъв момент се сблъсква с проблеми, свързани с работата му. За някои хора това е лесно управляем въпрос, който може да бъде поправен, докато при други проблемите са дълбоко конфликтни и изискват известни ресурси за справяне с тях.

Ето няколко съвета за хората, които наистина в определен момент мразят работата си.

1. Започнете да се фокусирате върху това, което искате, вместо върху това колко много искате да избягате. Когато усетите, че сте на път да разкажете поредната ужасна история по отношение на работата си, спрете се по средата на изречението и си кажете “Това, което искам да имам е...”.

2. Създайте си образ, който да ви описва по отношение на работата ви. Стоите на брега на една река без да знаете как да стигнете до другия бряг? Изгубени сте в джунглата? Промушвате се през телена ограда? Когато си харесате един образ, започнете да си представяте как пречките в него се променят. Представете си как строите мост през реката или как намирате път през гората. Не насилвайте образа или промяната. Когато сте готови, решението ще дойде.

3. Поставете фокуса върху това, че развивате умения, а не си губите времето. Посетете някой курс, който се предлага, и се фокусирайте върху уменията, които могат да послужат за основа на ваш собствен бизнес или нова работа. Можете ли да се научите да работите с нова компютърна програма? Можете ли да използвате вечерите, уикендите и обедните почивки, за да разработите някои свои проекти, свързани с това, което ви харесва да правите?

4. Фокусирайте се върху задоволителното, а не перфектното представяне. Използвайте пролуките във времето, за да изградите новия си живот. Хората често се оплакват, че не могат да правят нищо, защото работят по 10 часа на ден. Истината е, че не могат да се организират добре и да приоритизират.

5. От какъв конфликт се опитвате да избягате? Непочтеност? Корпоративна алчност? Лицемерие? Помислете си дали тези неща се отразяват и в собствения ви живот или дори в съзнанието ви. Ако всички около вас ви изглеждат непочтени и нечестни, нечестни ли сте самите вие със себе си? Или с другите? След като разрешите собствения си конфликт, може да откриете, че работното място се е променило или че сте се започнали да живеете различен, по-удовлетворителен живот.

6. Сложете си щит и броня, когато отивате на работа. Всеки трябва да се научи как да си изгражда психически щит. Представете си, че сте обгърнати от външна обвивка, направена от солиден материал – толкова силна, че никой не може да премине през нея и да ви нарани. Някои хора предпочитат да си представят предпазваща златна светлина, но солидният щит като че ли е по-силен. Отделяйте по 2-3 минути всеки ден, за да сложите щита си, преди да влезете на работното си място.

7. Правете подарък сами на себе си всеки ден. Прочетете книга, разговаряйте с приятел, яжте любимата си храна. Не притъпявайте чувствата си в алкохол (въпреки, че, ако сте познавач на виното, една специална бутилка може да е вашият подарък за деня) и не харчете купища пари в мола. Нека да е нещо просто.

8. Намерете поне едно нещо в живота си, което да цените високо. Мекотата на козината на котката ви, зимното небе, спонтанна прегръдка от приятел. Ценете колкото се може повече неща по отношение на работата си – парите, гледката през прозореца, новият компютър, приятелските разговори с мъжа в съседната стая. Вдишайте преживяването. Оценяването на нещата е силата, която привлича хубавите неща в живота ви.

9. Настройте интуицията си преди да решите какво да правите. Медитирайте и слушайте света около себе си. Ако целите и желанията ви не идват от сигурното място вътре във вас самите, ще се окаже, че отделяте излишно внимание на изказвания, които ви поливат като със студен душ (“Ако напуснеш, никога няма да намериш нова работа!”), или на съвети от фалшиви приятели (“Проста напусни! Премести се да живееш в друг град! Няма да умреш от глад!”). Понякога един и същи “съветник” ви предлага и двете идеи през няколко дни. Добрият наставник или съветник ще ви даде увереност в собствената ви интуиция, а няма да предлага своите възгледи за това какво трябва да предприемете.

10. Запишете си някъде това: След като сте напуснали – а вие ще го направите – цялото това време ще ви се струва, че е отминало като едно мигване на окото. Ще ви е трудно да си спомните какво ви е притеснявало толкова много. Остатъкът от живота ви ще стои точно пред вас и това е важното. /tia.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!