Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Панагюрското съкровище е менте?

Панагюрското съкровище ще бъде подложено на двойна експертиза, за да се установи дали е автентично

Панагюрското съкровище е менте? Тази новина взриви медийното пространство. Оказа се, че има сериозни съмнения в автентичността на една от най-големите ни национални гордости. Поради тази причина Панагюрското съкровище ще бъде подложено на двойна експертиза, за да се установи дали реликвата, намираща се в Националния исторически музей, е оригиналното съкровище, открито при разкопки на археолози.

От музея потвърдиха, че действително е назначена такава експертиза, тъй като наследниците на откривателя на реликвата са изразили съмнения, че тя е била подменена с копие. Професор Божидар Димитров, директор на НИМ, обясни, че ще се направи структурен и химически анализ на златно ушенце на един от ритоните, открито наскоро във фондовете на Пловдивския археологически музей, за да се установи дали съставът на Панагюрското съкровище съвпада с него.

Резултатите от експертизата се очаква да бъдат готови до една седмица и ще бъдат оповестени публично. За да бъдат избегнати всякакви спекулации, от НИМ са поискали експертизата да бъде направена от независими експерти, научиха от БЛИЦ. Тепърва предстои да бъде решено кои да бъдат те. /razkritia.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!