Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Режим на тока? Започва ли подгряване на електората за (рязко) увеличаване цената на тока?

Има реална опасност до края на годината в различни части от страната да бъде наложен режим на тока. За това предупреди служебният вицепремиер и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева.

Опасност от режим на тока в страната съществува заради огромни липси в бюджетите на енергийните дружества. „Силно се надявам това да не се случи, но ако действията на органите, които регулират този сектор, продължават да бъдат, меко казано, странни и политически. За съжаление, дупката в частния и в държавния сектор, която тепърва ще установим, наистина не знам до какво ще доведе”, обясни Захариева.

През пролетта на 2013 г. Екатерина Захариева беше назначена за служебен министър на регионалното развитие и благоустройството в кабинета на Марин Райков. Малко повече от година по-късно за министър Захариева е време за равносметка.

„Сега положението е много по-тежко, защото действията на регулатора продължиха да бъдат абсурдни и странни. Дупката в енергетиката беше 1 млрд. лв. на годишна база. В момента дупката по предварителни оценки, които имаме и в държавните дружества, изключително тежкото положение на НЕК, са може би около 3 млрд. лв.”, допълни служебният вицепремиер.

„Оперативната програма преди една година не беше спряна. Сега две от осите са спрени от Европейската комисия. Доста от проектите също са под риск”, подчерта още Екатерина Захариева.

За да не се окажат големи части от страната на тъмно и студено през зимата, новият служебен кабинет създава борд с участието на експерти от Световната банка, Европейската комисия и всички засегнати страни, който да потърси изход от кризата.

„Всеки ще го боли, сигурно по малко, но е по-добре отколкото след няколко месеца всички да ни заболи много. Защото тази дупка в енергетиката няма да се плати от въздуха. Тя пак от нашия джоб ще дойде”, предупреди служебният вицепремиер.

Съществува и реална опасност липсите в държавните енергийни дружества да се превърнат в държавен дълг, който в крайна сметка също ще бъде плащан от данъкоплатеца.

би ти ви /analizator.eu

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!