Пазар за органи: Колко струва да си купиш парче живот?

Kristina Mileva

Изненадващи разкрития за черния пазар за органи, вижте как функционира една от най-опасните мрежи в света

Пазар за органи: Една от най-тъмните ниши в света на бизнеса, за която малко се говори, а още по-малко се знае. Търговията с човешки животи, обаче е факт, а властите трудно могат да се справят с нея. В Европа черния пазар за органи е скрит в сянка, а тези, които знаят за него предпочитат да мълчат, тъй като самите те са си купили късче живот от него. Когато и последната надежда да се спасят по-нормален път е била загубена.

Има страни обаче, където да бъдеш част от пазар за органи е нещо съвсем нормално. И още по-страшното е, че участниците в него, не смятат, че правят нещо лошо като търгуват органите. Понякога насила, понякога доброволно. А причината е, че печелят милиони от това.

Селата в околностите на Катманду се наричат „банка за бъбреци“. Повече от 20 години хората в района са източник на бъбреци за отчаяните пациенти по целия свят.

Черен пазар за органи процъфтява в Непал

Черен пазар за органи процъфтява в Непал

Хората, които на улицата молят за лечение на бъбреците станали обичайно явление в Катманду. Столицата на Непал не се различава много от градовете в света, в които застаряващото население, лошото хранене и липсата на качествена медицинска грижа водят до големи заболявания на органите.

Именно затова тук процъфтява и най-големия черен пазар за органи, а най-издирваните са бъбреците. На черния пазар годишно се набавят до 7000 от тези органи. Въпреки незаконно, търговията с органи процъфтява в света и генерира печалба от 514 милиона до един милиард долара годишно.

Има и ценоразпис

Има и ценоразпис

Малкият окръг Кавре, в близост до столицата, се нарича „банка за бъбреци“. Въпреки че властите често казват, че не проявяват толерантност към търговията с органи, пазарът там е добре организиран и финансиран. Някои от хората доброволно дават бъбреците си, но други не.

Сред жертвите е „и Наварай Прийар. През 2002 г. е започнал работа на строителната площадка в Катманду, когато му били предложени 30 000 долара за „част от неговото месо“, пише mkd-news.com.

Това, което не му е било казано е, че става дума за бъбреците. „Помислих си, ако е месо, отново ще зарасне, а аз ще получа 30 000 долара. Защо не?“, разказва той. Търговците му закупили фалшиви документи и го представили като сродник на получателя. Тъй като не знаел местния език в болницата в Индия, в която е настанен, не разбирал разговора между персонала на болницата и търговците.

След операцията го изпратили у дома с 1 процент от договорената сума и обещание, че скоро ще получи и остатъка, което никога не се случило. След като се върнал в Непал отишъл на лекар и скоро разбрал, че му липсва един бъбрек. Днес е болен, а състоянието му се влошава от ден на ден. Поради бедността не може да си позволи да се лекува и се страхува, че ще умре.

Неговата история е само една от многото подобни, а за да се разбере защо хората толкова лесно падат в ръцете на търговците, е необходимо само да се види икономическото положение в страната. Някои от жителите доброволно рискуват живота си, за да осигурят спокойствие и пари за семействата си, които умират от глад.

Само няколко болници в Непал правят трансплантации, така че много от богатите пациенти често ходят на операция в Индия. Непалските лекари твърдят, че хората вярват на индийските лекари и искат по-добри условия, докато активистите смятат, че търговците по-лесно постигат целта си, като използват вратички в закона с години.

Правителството се опитва разбие този черен пазар за органи, който процъфтява в Непал. Засега обаче без особен резултат. /razkritia.com/

Нечувано зло! Организирано отнемане на органи от живи хора!

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!