Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Удоволствията са скъпи? Не е вярно!

22 неща, които са простички, безплатни, доставят огромна наслада, но рядко си спомняме за тях

Животът е пълен с прости радости, удоволствия и дреболии, които никога не оценяваме по достойнство, но винаги ни носят наслада. Това са дарове, които трябва да се научим да виждаме и оценяваме, защото не всеки може да го направи.

Да се наспите в дъждовен ден. Чувате как дъждовните капки тихо барабанят по стъклото на прозореца и се заравяте още по-надълбоко във възглавницата. Този животворен звук успокоява измъчените ви нерви и постелята изглежда някак уютна. Нима това не е най-прекрасното място на Земята в този момент?

Да намерите забравена банкнота. Пъхате ръка в джоба на летния панталон, който не сте обували от миналото лято и откривате банкнота от 5 лева. Няма да забогатеете, но позитивната емоция е налице.

Случайно да погледнете в очите симпатичен човек. Срещате го на спирката, в метрото или просто на улицата. За миг погледите ви се преплитат и вие усещате леко, почти недоловимо любопитство. Почвате да си пишете сценарий за филма с този човек и... контактът се прекъсва, след като се разминете и всеки продължи по пътя си.

Да се цамбурнете във вода. Все едно в басейн, рекичка, езерце, а може и фонтан. Допирът на студената вода до топлото тяло не може да се сравни с нищо друго. Това освобождава и разкрепостява, напомня ви вкуса на свободата.

Да получите писмо на хартия или колет. Удоволствието да намерите в реалната си пощенска кутия, а не във виртуалната, истинско писмо на хартия или известие за колет сред купищата рекламни брошури – това е миг на щастие.

Да минете на жълт светофар. Бъдете честни, не ви ли е приятно да видите в огледалото как сте изпреварили по-бавните, които са длъжни да набият спирачки, защото им е светнало червено? Да! Вие сте първи, дори за миг.

Да разкажете забавна, интересна или поучителна история. Една от най-привлекателните роли в ежедневието ни е тази на разказвач. Обичате да ви слушат и да се превърнете в център на вниманието, докато разказвате все едно какво. Насладата е по-голяма, ако историята или вицът се харесат на слушателите.

Да чуете правилната песен в подходящия момент. Все едно къде се намирате, но когато я чуете, ви просветва, защото получавате отговор на зададен от вас наум въпрос. Нещо като знак от съдбата и настроението ви е вече с едно деление по-високо.

Първата глътка от хладна напитка, когато сте много жадни. Вие току-що сте окосили ливадата пред къщата или сте се върнали у дома след сутрешния крос. Единственото, за което мечтаете, е голяма чаша с домашна лимонада. Първата глътка, дори напитката да е просто вода, ви изпълва с блаженство.

Да кажете едно и също в един момент заедно с някого. Първо мълчите секунда и двамата, после изстрелвате едновременно една и съща дума. Случва се рядко, но пък удоволствието е безмерно. Винаги следва усмивка.

Да намерите удобно място за паркиране. Особено ако е близо до това, за което сте тръгнали. Е, не е ли така?

Да наблюдавате хората. Просто седите на пейка в парка в обедната ви почивка, изяли сте си сандвича и само гледате. Наблюдавате минувачите – високи, ниски, слаби, дебели, красиви, грозни. Понякога си мислите за съдбите на всеки от тях, понякога ги сравнявате със себе си, но винаги е интересно.

Да облечете дреха от простора или от сушилнята. Материята е мека, ухае приятно и свежо. Чувствате, че душата ви някак се омиротворява. Усещате и прилив на сили, неизвестно защо, но ви се струва, че можете да преместите планина.

Да усетите позната миризма. Току-що сте влезли в гаража на родната си къща и сте отворили вратата на колата. Лъхва ви миризмата на печени джинджифилови сладки или на сушена чубрица, която виси от тавана на гаража. Колко е хубаво да се върнеш вкъщи…

Да легнете на легло с току-що постлани чаршафи. Това действа положително, все едно дали си лягате у дома след тежък работен ден или сте в хотелска стая. Независимо дали в командировка, на почивка или за нелегална любовна нощ.

Да получите неочакван комплимент. Представете си – обикновен делови ден, доста скучен и изнервящ. Имате проблеми, но на светофара, докато изчаквате заедно с тълпата забързани пешеходци да пресечете булеварда, една възрастна жена ви заприказва с думите „красиви младежо" и ви пита откъде сте купили тази прекрасна риза. Дори нищо повече да не случи – вие сте се почувствали по-добре. Признайте си.

Да избухнете в непринуден смях. Не напразно казват, че най-доброто лекарство е смехът. И когато се кикотите с такава сила, че не можете дъх да си поемете и сълзите ви потичат – вие сте щастливи и животът е великолепен.

Да си починете на поляната пред дома или на балкона. Слънчев ден, вие лежите в шезлонга и се радвате на светлината през притворените си очи. Птички пеят. Топлината гали кожата ви. В душата ви нахлува спокойствие. Вие обичате този свят и сте щастливи.

Да хванете за ръка любимия човек. Всеки път, когато тя или той ви хванат за ръката, вие разбирате колко много значат те за вас. Да хванеш някого за ръка е дълбоко интимен акт, нищо че изглежда елементарно. На света са малцина тези, на които бихте могли да позволите това действие. И затова всеки път това е много специално за вас.

Абсолютно сигурно е, че можете да продължите този списък. Опитайте...

spisanie8.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!