Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Чудо на природата: Дърво ражда 40 вида плодове (Видео)

Чудо на природата: Дърво ражда 40 вида плодове, зрее през цялата година

Чудо на природата и науката удивлява жителите на град Сиракуза и всички посетители, решили да го посетят. Професорът по изобразително изкуство Сам ван Акен от местния университет създаде дърво, което ражда 40 вида плодове и всеки от тях зрее през различен сезон. Зимата може да ви изглежда досущ като всичко останали дървета. Но през летните месеци върху него могат да се видят различни видове вишни, череши, сливи, бадеми, праскови, кайсии и още куп други плодове.

Сам и до днес твърди, че това е просто делона природата и неговия принос е съвсем скромен. Истината за това малко чудо обаче е доста по-различна.

Тази жива скулптура е създадена не само с ашладисване на стари дървета, предимно от стари овощни градини, но и с малко помощ от науката. Сам използвал за експеримента си дори вековни дървета, а в основата на идеята, е амбицията му да създаде дърво на желанията.

Като основен източник на материали за създаване на странното си дърво на желанията, Ван Акен използва овощната градина на Държавната селскостопанска експериментална станция в Ню Йорк, която купува, когато научава, че планират да я разрушат. След като се сдобил с внушителната градина, Ван Акен първо старателно проучил по кое време на годината цъфти всяко едно от 250 дървета от овощната градина.

След това, с постепенно присаждане към основното растение, създал истинско чудо – дърво, което да дава 40 вида плодове. Основното растение, което все още се нарича и субстрат, се облагородявало чрез присаждане под кора. Така когато разрезът на кората през зимата ще се затвори, новият клон става неразделна част от стъблото и продължава да расте. А Сам направил повече от 40 такива.

Ван Акен каза, че е избрал плодове със семки, защото е много разнообразно, а взаимно са съвместими. Американският художник до сега отгледал 16 подобни плодни дървета, а хората, които са ги засадили в градините си казват, че раждат напълно нормални плодове от всички видове. За съжаление, Ван Акеновите живи скулптури не се продават в търговската мрежа, а притежателите им с гордост казват, че те са истинско чудо. /razkritia.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!