Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Природните лекарства на Баба Ванга

В днешното време на финансова криза е много важно, но и много трудно да запазим здравето си, тъй като мнозина от нас не могат да си позволят скъпите лекарства. А защо тогава да не се обърнем към природата? И още по-добре - към опита на една от най-великите лечителки на ХХ век - нашата Баба Ванга.

Нейните рецепти са простички за приготвяне, а съставките са известни на всички. Баба Ванга обичаше да казва, че нашите лекове растат под краката ни. Тя смяташе, че човек трябва да се лекува с тези растения, които растат редом до него. Казваше, че в природата всичко е една хармония - хората, животните, растенията.

И още нещо полезно и достъпно. Баба Ванга не държеше на строгите пропорции в дозирането на народните лекарства . Много от тях могат да се приемат на око. Тя беше убедена, че билките не могат да навредят, освен ако не се смесват несъвместимите една с друга.

“Само природата може да помогне на хората да се избавят от недъзите си”, повтаряше Баба Ванга.

Полезни рецепти за женски болести

- При кръвоизлив при жените. Смесете и добре разбъркайте белтъците на 6 яйца с половин чаена лъжичка лимонена киселина и изпийте сместа. При необходимост повторете лечението.

- При мастит. Пригответе малка тестена питка от меко тесто. Ето как: смесете ръжено брашно, разтопено масло и прясно мляко. Тя не се пече, оставете я за през нощта, а след това я наложете на болното място. Лечението се провежда няколко пъти.

- При нарушена обмяна на веществата. Направете си чай от жълт кантарион - една супена лъжица на една чаша вода. Нека сместа ври само 1-2 минути. Пийте от настойката само сутрин на гладно по една чаена лъжичка.

Рецепти за смъкване на кръвното и гастрит

- При високо кръвно налягане. Сложете на дъното на една чашка една супена лъжица царевично брашно и налейте чашката догоре с топла вода. Оставете я през нощта. На сутринта изпийте течността, като се стараете утайката да остане на дъното.

- При отлагане на соли. Срежете наполовина една глава кромид лук. Капнете по една капка катран в средата на всяка една от половинките и наложете на болното място.

- При остър гастрит. Сложете 200 г листа от живовляк в 2 чаши водка и сложете сместа да ври само пет минути. Прецедете, изстудете и налейте в една малка бутилка. Приемайте на гладно по една супена лъжица един час преди да станете от леглото. Внимание! По никакъв начин не трябва да пушите един час преди, по време на процедурата и един час след нея.

- При хроничен гастрит. Пийте сутрин на гладно по една чашка чай от листа от бяла върба. Наред с това изпивайте по една чашка прясно мляко.

Лек за задъхване и за изгаряне

- При задъхване. Смесете по 200 г мед, зехтин и гроздова ракия. Приемайте три пъти на ден по една супена лъжица.

- При прищипан нерв. Намажете върху памучна тъкан следната смес: в равни количества зехтин, разтопен восък и разтопена пчелна пита. Наложете по цялото разположение на гръбначния стълб - от шията до кръста. Закрепете с лейкопласт. При необходимост повторете процедурата три пъти.

- При възпаление на лицевия нерв. Нагрейте силно една метална игличка и с леки пробождания обработете цялото лице - отначало здравата половина, след това - болната. Леките изгаряния от иглата бързо ще изчезнат без да оставят никакви следи.

- При изгаряния. Разбийте 6 жълтъка и 6 чаени лъжички прясно разтопено масло, за да се получи гъста като сметана смес. Натопете в тази смес една сгъната на няколко слоя марля и наложете като превръзка на изгореното място.

Лечение на болни даца

- При нощно напикаване при децата. Наберете около 2 кг прясна горчивка и я сварете в 10 литра вода. Прецедете, изстудете сместа и в седем часа вечерта направете баня на детето - изсипете отварата в по-голям леген и сложете детето да седне в него. Останалата билкова маса смесете с малко свинска мас и същата вечер наложете тази смес на корема на детето. На следващата вечер - на кръста. Топлият компрес остава за цялата нощ.

- При опадане на косата при децата. Стрийте на ситно ренде 3 коренчета от детелина и залейте със 100 г спирт или водка. Оставете през нощта, след това обтривайте оголените места с памучен тампон, натопен в тази смес. И още нещо полезно: обливайте измитата коса на детето с отвара от бръшлян.

- При възпаление на сливиците. Пригответе си меко тесто, разточете го така, че да можете да обгърнете шията си. След това ситно натрошете сушен корен от бяла чемерика и посипете обилно върху разточената тестена кора. Превържете шията си така, че сливиците да се обгърнат хубаво. Отгоре завържете с памучна кърпа. Ако лекувате малки деца, дръжте от 30 до 60 минути, ако е за по-големи деца - дръжте 2-3 часа. И за възрастни - цяла нощ.

- При синузит. Сложете в едната си ноздра парченце прясно краве масло с размери на царевично зърно. Следващата вечер сложете в другата ноздра. Правете процедурата няколко дни подред.

- При главоболие при децата. Измийте главата на детето с вода, в която сте сварили мента. Ако главоболието е предизвикано от стрес, давайте на детето няколко дни подред преди сън по една супена лъжица захар с чаша вода.

Лекове за кожен сърбеж, гъбички и хемороиди

- При кожен сърбеж. Сварете в една голяма тенджера вода един килограм ечемик и обливайте болния с тази отвара.

- При гъбични заболявания. Сложете в един съд нормално топла вода и добавете по една супена лъжица питейна сода и сол. Потопете краката си в тази смес и дръжте докато съвсем изстине. След това ги изплакнете с чиста вода. Накрая стрийте прясна мента със сол и наложете от тази кашица между пръстите си. Дръжте половин час. Повтаряйте цялата процедура, докато гъбичките изчезнат.

- При вътрешни хемороиди. Натрошете една супена лъжица стъбла и листа от бял имел и сложете в чаша вода. Оставете за през нощта, а на сутринта изпийте сместа. Повтаряйте процедурата до пълно оздравяване. Можете да използвате стъблата по 2-3 пъти. Внимание! Тази рецепта е противопоказана за хора с ниско кръвно налягане.

zdravno.bg

"Цитатите са взети от моята книга "Ванга", издадена от издателство "Български писател", 1989,допечатки 1990 г./ общ тираж над 350 000/"
Красимира Стоянова- племеница на Ванга.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!