Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ФБР плащало на мюсюлмани, за да организират атентати?, твърди "Хюман райтс уоч"

Разкритието се съдържа в доклад на "Хюман райтс уоч"

Вашингтон, САЩ

ФБР на САЩ е насърчавало, тласкало, а понякога дори плащало на американски мюсюлмани да извършат атентати в нагласени тайни операции след 11 септември 2001 г. Това се твърди в доклад на правозащитната организация "Хюман райтс уоч", цитиран от Франс прес.

В голям брой от над 500-те дела за тероризъм, гледани от американски съдилища след 11 септември 2001 г. "американското министерство на правосъдието и ФБР са използвали американски мюсюлмани в тайни операции за борба с тероризма, опиращи се на религиозна и етническа принадлежност", се казва в доклада.

Организацията е проучила 27 дела от разследването до съдебния процес и е разговаряла с 215 души - обвиняеми или осъдени, техни близки, адвокати, съдии и прокурори.

"В някои случаи ФБР може да е направило терористи от законопослушни хора, като им е внушавало идеята да извършат терористичен атентат", се казва в изявление на "Хюман райтс уоч", според която половината от присъдите са резултат на нагласени "капани".

В 30 процента от случаите внедреният агент е играл активна роля при опита за атентат.

Според "Хюман райтс уоч" ФБР често пъти е избирало за своя мишена уязвими лица, страдащи от душевни или умствени увреждания. / 24chasa.bg

Джихадисти заплашват Европа

След постигането на пълна победа в Ирак групировката "Ислямска държава" смята да създаде първия ислямски халифат в Европа...

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!