Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ракът убива 50% повече мъже, отколкото жени

Всяка година в България, заради рака изчезва град с население от 15 до 20 хиляди жители...

Резултатите, публикувани на 13 юли 2014 г. от британски учени показват, че повече от 3,5 милиона жени и 4,6 милиона души по света умират всяка година в резултат на рак. Оказва се, че  смъртността от рак сред мъжете (126 на 100 000) е с 50 процента по-висока, отколкото сред жените (82 на 100 000).

Данните също така показват, че всяка година повече от 14 милиона пациенти по целия свят научават, че имат рак, като при мъжете е 24 на сто по-вероятно това да се случи.

Д-р Харпал  Кумар, директор на глобалното изследване на раковите заболявания във Великобритания, твърди, че е от жизненоважно значение правителствата да се заемат с неравенството,  отразено в тези цифри.

Ник Ормистън-Смит  отбелязва:

„Контраста по пол в показателите за смъртността от рак, може да се състои в това, че се регистрират повече мъже, които са диагностицирани с по- сериозни видове ракови заболявания, които са по-трудни за лечение, като например рак на пикочния мехур, белите дробове, черния дроб и хранопровода.“

Например, в Америка, където данните за разпространението на рак се считат за най-точните,  показателят за смъртност на рака е 105,78 случая на 100 000. В Перу, където данните са по-малко точни смъртността е 92,1 случая на 100 000.

Професор Oрмистън-Смит отбелязва, че начинът на живот има голямо въздействие върху риска от рак. По целия свят около 100 милиона смъртни случаи, дължащи се на рак през миналия век, се дължат на употребата на тютюн, която е 10 пъти по-вероятно да убие човек.

Как са нещата в България:

Всяка година в България, заради рака изчезва град с население от 15 до 20 хиляди жители. Ежегодно заради рака в Европа пък изчезва по една малка държава с население от 1 700 000 души. Черните сравнения направи хирургът проф. Дамян Дамянов, председател на Научно-техническите съюзи.

Ракът е заболяването, което заема второ място по причина за смъртност в България, на първо място са сърдечно – съдовите заболявания. Всяка минута в САЩ умира по един човек, болен от рак, каза от своя страна националният консултант по гръдна хирургия проф. Данаил Петров.

В България през 2008 година 4000 от новооткритите заболели са с рак на белия дроб. 3 350 от тях са мъже. Според данните, изнесени от проф. Петров, 14-18 процента от пушачите заболяват от рак на белия дроб, но и да не сте пушач, трябва да знаете, че пасивното пушене също вреди. За заболяване от този рак влияят и дизеловите двигатели, строителната работа с азбест и други.

В последната година се наблюдава тенденция, при която все по-млади хора заболяват от този вид рак. Така в специализираната болница „Св. София“ например най – младият диагностициран е бил момче на 20 години, сподели проф. Петров.

http://analizator.eu/archives/7176

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!