Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Число на деня: Колко тежат 205 887 223 лева и как се изнасят от банка от един човек

Борисов: Кой и защо проспа пладнешкия грабеж?

Уволниха шефа на ВИП-а на летището заради драмата с КТБ

Кой може да носи накуп 205 887 223 лева?

Този въпрос изникна след вчерашното изявление на Управителния съвет на БНБ.

Ето цитат от него:

"Конкретно - по данни на квесторите на 19 юни тази година – само ден преди Корпоративна търговска банка да бъде поставена под специален надзор, чрез трето лице са изтеглени и предадени срещу разписка на мажоритарния собственик на Корпоративна търговска банка 205 887 223 левова равностойност в брой, предимно в евро."

"Труд онлайн" се зае да пресметне колко тежи тази сума, каквато малцина българи са виждали накуп.

И тъй като според съобщението тя е била платена предимно в евро, сметките също са според теглото на единната европейска валута. По официалния курс 205 887 223 лева се равняват на 105 268 070 евро.

Най-лекият вариант е, ако са били използвани банкноти по 500 евро. 1 милион евро в такива купюри тежат приблизително 2,2 кг. Или цялата сума би тежала малко над 230 килограма. 

При банкноти по 200 евро (1 милион евро в този вариант тежат 5,35 кг) сумата вече ще тежи близо 562 килограма.

А при купюри от 100 евро (1 милион евро - 10,2 кг) набъбва над един тон - повече от 1071 килограма!

Едва ли подобно количество пари са изнесени от банката само от един човек и то в джобовете му.

Според сигнала, внесен вчера от Вежди Рашидов в прокуратурата, огромни средства за били прехвърлени чрез частен самолет.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4186011

Уволниха шефа на ВИП-а на летището заради драмата с КТБ

Покрай скандалите с фалита на КТБ и източването й от основния акционер Цветан Василев изгоря шефът на ВИП-а на Аерогара – София Борис Попов, съобщи Bulgariautre.bg. Според осведомени източници на Faktor.bg още четвъртък той е бил отстранен от длъжност. Съмнението е, че именно от там са изнесени с чували изтеглените от КТБ пари и са изнесени с частен самолет, собственост на фирма на провалилия се банкер Цветан Василев.

За шефа на ВИП-а Борис Попов се носят от години скандални легенди, но въпреки това той заема стратегическия пост почти 20 г. и е несменяем при всички правителства. Попов започва кариерата си преди 40 г. в МВР като служител на 11 отдел на Второ главно управление на ДС, според медията. По-късно минава през различни служби, пенсионира се и като такъв заема до сега важния пост.

През 1995 г. името му нашумя след като издирван бандит бе докаран от ЮАР у нас за да получи правосъдие, но на летището успя да избяга. Осведомени твърдят, че именно с помощта на Попов е успял да се измъкне от лапите на Темида. По време на фалита на банката на кръга „Орион” през 1996 г. също се говореше, че босът й Румен Спасов, който по-късно избяга в ЮАР е пренасял през правителствения ВИП огромни суми пари към Швейцарски банки. В родния ъндърграунд отдавна се коментира, че ВИП-а е най-сигурното място да прекарване на пари, ценни книжа, наркотици и др. До сега обаче никой не е проверявал дейността на службата.

Директорът на аеропорта Христо Щерионов потвърди, че Попов е освободен. Пред "24 часа" той обаче отрече уволнението да има връзка с КТБ. "Няма отношение към Корпоративна търговска банка, но няма да ви кажа мотивите за уволнението му. Не е заради пенсиониране, тъй като той не е упражнил това право", казва Щерионов пред изданието. /pik.bg/

Борисов: Кой и защо проспа пладнешкия грабеж?

"За съжаление най-лошите ми прогнози се сбъднаха. Явно управляващите са знаели, че дупката в банката е 3,5 млрд. лева и по тази причина са поискали разрешение от Европейската комисия за емитиране на ценни книжа в този размер", написа Бойко Борисов във фейсбук профила си.

"Трябва да се има предвид, че фискалният резерв е малко над 6 млрд. лева по данни, които дават депутати от БСП - пише още лидерът на ГЕРБ. - Те обаче забравят, че в тази сума са включени и 3,5 млрд. лева, които държавата трябва да плати за банката. Освен това са прибавили и евентуалните вземания от еврофондовете, ако те бъдат пуснати, които са 1 млрд. лева. Това означава, че в резерва на страната остават само около 2 млрд. лева. Ако се използват средства от гаранционния фонд, трябва да се емитира нова емисия с държавни ценни книжа. Всичко това означава, че незабавно трябва да се актуализира държавният бюджет. Управляващите трябва да отговорят на много въпроси - от къде ще вземат тези пари? Защо и от кого е проспан този пладнежки грабеж? От ГЕРБ подкрепяме всички действия на прокуратурата до сега и се надяваме, че ще стигне до край по отношение на виновните за сегашната ситуация с финансовата система. Трябва да има възмездие по този въпрос и хората да са спокойни."

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4186315

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!