Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Обичате ли да работите в ПЕТЪК? Швейцария върви към 4-дневна работна седмица, а основателят на Google се обяви против пълния работен ден

Все по – голям брой работници в страната намаляват петъчното си натоварване в службата.

Въпреки това, не може да се каже, че четиридневната работна седмица се ползва с всеобщо одобрение. Не е тайна, че частичната заетост и гъвкавото работно време се практикуват от все повече работодатели, като по този начин се дава по- голяма свобода на служителите и работниците.

За последните 20 години броят на работещите, които се трудят по цял ден, е намалял от 73 на 64%, пише Le Matin.

Освен това петък смело може да бъде зачислен към почивните дни, а не към работните. Много работодатели съкращават петъчния работен ден наполовина.

Но дори и при запазване на заетост на пълно работно време, производителността на труда значително спада към края на седмицата.

Ръководителите вече обмислят ефективна програма за реорганизация на работното време така, че краткият петък вече да не бъде проблем. /30dumi.eu/

Основателят на Google се обяви против пълния работен ден

/КРОСС/ Основателите на Google - Лари Пейдж и Сергей Брин проведоха съвместна пресконференция в края на миналата седмица. На срещата присъства и Винод Косла, основател на фонда за рискови инвестиции "Косла Венчърс". Тримата обсъдиха всичко - от безпилотните коли и изкуствения интелект за здравни проекти до правителството, пише Mashable.

Пейдж, който в момента е главен изпълнителен директор на Google, обсъди необходимостта от създаването и изграждането на 20-годишна визия на компаниите, вместо сегашната практика за 4-годишна такава. Същевременно той разкри и критиките, които е получил от Стив Джобс - „Вие, момчета, правите твърде много неща." Пейдж дори разкритикува всеобщото схващане за пълното работно време и заяви, че според него обществото всъщност не се нуждае от подобно работно време.

„Помислете за нещата, от които наистина имате нужда, за да се чувствате щастлив - жилище, сигурност, възможности за развитието на децата ви - това са нещата, от които наистина се нуждаете и антрополозите са го доказали. За хората тези неща не са чак толкова трудни за осъществяване. Размерът на средствата и работата, които трябва да вложим при постигането на тези цели, всъщност е доста малък. Така, че идеята, че всеки трябва да работи трескаво за осъществяването на основните човешки нужди не е особено вярна", заяви изпълнителният директор на интернет корпорацията.

Той обаче призна, че хората все пак трябва да вършат нещо и трябва да чувстват, че са необходими - неща, които биват изпълнявани посредством труда. Според него, решението е едно - намаляване на работната седмица и разпределение на работата на пълно работно време в множество смени на почасова работа.

„Повечето хора, ако ги попитате дали искат още почивка, ще се съгласят. Хората обичат да работят, но също така искат да прекарват повече време със семейството си или да преследват собствените си интереси. Така, че това е един от начините за справяне с проблема - намаляване на работната седмица", категоричен е Пейдж.

Брин, който сега ръководи потайния отдел Google X, от своя страна обсъди темата за иновативните проекти на компанията.

„Надявам се, че безпилотните коли ще имат силата наистина да трансформират транспорта по целия свят, намалявайки необходимостта от притежание на лична кола, проблемите с паркирането, задръстванията и т.н. Ако този проект стане успешен, ние ще бъдем много щастливи", заяви Брин. /cross.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!