Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Първа инвестиционна банка спря плащанията за кратко (обновена)

/КРОСС/Първа инвестиционна банка спира плащанията към клиенти, съобщиха източници на КРОСС.
След скандала с Корпоративна търговска банка слуховете за проблеми настигнаха и Първа инвестиционна банка и „Инвестбанк".

Слуховете за фалит на ПИБ бяха опровергани от БНБ. От УС заявиха, че внимателно и отблизо се следи развитието на целия банков сектор, включително и на Първа инвестиционна банка. БНБ заявява, че ще използва целия си инструментариум и влияние, за да запази стабилността и здравословното състояние на Първа инвестиционна банка, се посочваше в становището на БНБ.
Вътрешният министър Цветлин Йовчев обяви, че МВР разследва атака за дестабилизиране на банковата система.

Имало е атака и през интернет, и през мобилните телефони, като са разпращани SMS-и, които да обезпокоят хората, масово и на случаен принцип. Целта е да се разпространи слух, който да дестабилизира определена банка, обясни той. / cross.bg

Слухове за банкови проблеми паникьосват клиенти. Какво прави държавата? (обновена)

/КРОСС/След скандала с Корпоративна търговска банка слуховете за проблеми в банковата система настигнаха и други банки. Днес съобщение за спрени плащания вся паника и събра пред клоновете на Първа инвестиционна банка стотици хора, които търсят отговор.Преди седмица опашка от клиенти се изви и пред централата на Корпоративна търговска банка в София.

БНБ опроверга информацията, а управителят Иван Исквор увери, че БНБ внимателно и отблизо следи развитието на целия банков сектор и обеща, че ще използва целия инструментариум и влияние, за да запази неговата стабилност. МВР пък започва разследване на атаката за дестабилизиране на банковата система. по-рано той обяви, че е имало атака и през интернет, и през мобилните телефони, като са разпращани SMS-и, които да обезпокоят хората, масово и на случаен принцип. Целта е да се разпространи слух, който да дестабилизира определена банка, обясни той.

С настояване за прилагане на цялата строгост на закона срещу разпространителите на неверни и злонамерени слухове и спекулации от БНБ се обърнаха не само към МВР, но и към прокуратурата и ДАНС.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев заяви пред журналисти, че вече се е консултирал с представители на банковите институции, както и с министъра на финансите, главния прокурор, председателя на ДАНС и президента. Разговорите, по думите му, са затвърдили убеждението му, че банковата система е по-стабилна от повечето в Европейския съюз, а държавата има достатъчно ресурси, за да гарантира финансовата стабилност и да се търси отговорност.

Продължаваме да търсим позицията на държавата в лицето на ДАНС и прокуратурата.

За ИА КРОС от пресцентъра на прокуратурата заявиха, че подкрепят позицията на вицепремиера Йовчев и са взети всички необходими мерки по случая с изпращането на есемеси и интернет атаката. Към момента повече информация не съобщиха. 

Следим състоянието на всички български банки и не виждам повод за притеснение от страна на гражданите. Ще подкрепим всички усилия на БНБ, както инструментално, така и ресурсно, за да не допуснем каквото и да е разколебаване на доверието на гражданите в една или друга институция, заяви министър-председателят Пламен Орешарски.

„Вчерашната емисия приключи с доста добри резултати. Десетгодишна лихва под 3,1% е наистина добра оценка за доверието на инвеститорите. Това е една обективна оценка от инвеститори, които влагат пари в нашата икономика", коментира министър-председателят Пламен Орешарски в Брюксел въпроса за новата емисия облигации.

„Около случващото се с КТБ следим състоянието на всички други български банки и не виждам повод за притеснение от страна на гражданите. Страната разполага с достатъчно инструменти, в това число - много добро сътрудничество с БНБ. Ще подкрепим всички усилия на БНБ, както инструментално, така и ресурсно, за да не допуснем каквото и да е разколебаване на доверието на гражданите в една или друга институция", каза министър-председателят.

По думите му е важно банковата проблематика да не влиза в политическото говорене. „Не е хубаво чисто икономическа, банкова проблематика да бъде използвана за очевидно предстоящи кампании", заяви премиерът. /cross.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!