Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Откритие: тридневно гладуване напълно обновява имунната система

Американски учени са установили, че при гладуване организмът се отървава от ненужни и повредени клетки. Когато човек започне отново да яде, стволовите му клетки произвеждат нови бели кръвни клетки, фактически обновявайки имунната му система.

Отказ от храна за три дена може напълно да обнови имунната система, дори в напреднала възраст. Според експерти, това е „важно откритие“.

Много диетолози критикуват гладуването, считайки, че то нанася тежко увреждане на организма, но в новото изследване е установено, че след гладуване стволовите клетки започват да произвеждат в големи количества бели кръвни клетки (левкоцити), които активно се борят с различни инфекции.

Учени от Университета на Южна Калифорния смятат, че откритието им може да донесе огромна полза, особено за хора с отслабена имунна система, като например пациенти с рак след химиотерапия.

Възрастните хора също могат да използват метода на гладуване, което значително ще подобри тяхната имунна система и ще им помага в борбата срещу обикновени заболявания.

Както обясняват експерти, гладът всъщност „натиска бутона за рестартиране“, заставяйки стволовите клетки да произвеждат нови левкоцити.

Гладът подава команда „Пълен напред!“ на стволовите клетки да се размножават и за възстановяне на цялата система. При това организмът се освобождава и от стари или повредени клетки. В действителност, болните и възрастните хора с помощта на гладуването, получават чисто нова имунна система.

- Валтер Лонго (професор по геронтология и биологични науки): По време на проучването, участниците в него били помолени да провеждат редовни цикли на гладуване – от два до четири дни – в рамките на шест месеца. Изследователите установили, че по-продължителното гладуване намалява и количеството на ензима РКА, свързан с процеса на стареене, както и хормона, отговорен за растежа на ракови тумори.

Когато човек гладува, неговият организъм се опитва да пести енергия, и поради това от него се отстраняват големи количества неизползвани имунни клетки, особено тези, които са повредени. Първоначално, ние забелязахме, че у хората, както и у животните, при продължително гладуване броят на левкоцитите в кръвта намалява. Когато хората започнат да ядат отново, се появяват нови бели кръвни клетки. Откъде идват те?

- Валтер Лонго: Ако това откритие се потвърди в клинични проучвания и на други изследователски групи, лечебното гладуване може да се превърне в една от най-разпространените процедури, предписвани на хора с отслабена имунна система, особено за пациентите в напреднала възраст и болни от рак.

Учените обаче предупреждават, че прибягването до тази процедура трябва да става само под надзора на опитни лекари и специалисти по хранене, за да не се причини вреда на организма.

Освен това лечебното гладуване не трябва да продължава повече от три дни.

30dumi.eu

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!