Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Duoyu Zhong, Epoch Times Staff

Фестивал на лоялността и патриотизма „Дуан-у“

Фестивалът Дуан-у и легендата в чест на поета Чюй Юан
Фестивалът Дуан-у и легендата в чест на поета Чюй Юан
(SM Yang, Epoch Times)

Фестивалът „Дуан-у“ е празненство на лоялността и патриотизма, и е считан за третия най-значителен традиционен китайски фестивал след Китайската нова година и Средно-есенния фестивал.

Той се празнува в чест на известния със своята лоялност и патриотизъм поет Чюй Юан, признат за първия велик китайски поет и баща на китайската поезия.

Фестивалът е винаге на петия ден от петия Лунен месец и това далеч не е случайно. Тази година това е датата 2 юни и ако се замислим има доста общо с идеалите, вярванията и за съжаление съдбата на Ботев.

„Дуан-у“ е известен и като Фестивал на драконовите лодки.

Знае се, че този фестивал се празнува в чест на поета Чюй Юан от периода на Воюващите царства (475–221 пр.н.е.)

Чюй Юан
Чюй Юан (Yeuan Fang, Epoch Times)

Чюй Юан (340–278 пр.н.е.) е бил мъдър, сърдечен и честен министър в двореца на царството Чу, където той полага огромни усилия, за да отстрани ширещата се корупция. Това става в момент, когато седемте най-големи царства, Чи, Чу, Ян, Хан, Джао, Уей и Чин, са били в ожесточена борба за надмощие.

Като мъдър и ерудиран човек, Чюй Юан печели доверието на царя на Чу и с помоща на съветите на Чюй Юан царството постепенно набира сила. Но борбата с корупцията не печели никому приятели и Чюй Юан не прави изключение. В резултат на лъжи и интриганство по негов адрес той постепенно губи доверието на царя и накрая е изпратен в изгнание. Въпреки това, Чюй Юан не престава да се тревожи за сътбата на царството.

И както винаги, когато корупцията победи, държавата започва да навлиза в упадък, а враговете й набират сила. Така се случва и с царството Чу. Съседното царство Чин набира сила. Царят на Чу вече е игнорирал съветите на Чюй Юан да се съюзи с Чин и царството Чу е изправено пред заплаха.

Разбира се, царят на Чу си плаща за това. Един ден той получава покана за среща в царството Чин и отива лично на нея, вместо да изпрати представител. Там той е задържан, хвърлен в затвора, където няколко години по-късно намира смъртта си.

Синът му се оказва също толкова далновиден и след като се изкачва на престола бърза да повтори грешките на баща си. Въпреки, че реабилитира Чюй Юан като дворцови съветник, той отхвърля съветите му за формиране на съюз с другите царства за оказване на съпротива срещу царството Чин. Така царят решава да подпише унизителен мирен договор с други царства, а Чюй Юан е изпратен отново в изгнание, което е по-тежко и по-далечно.

Чюй Юан не се предава, а вместо това пътува на шир и длъж разпространявайки идеите си, с надеждата да пробуди царя и да спаси царство Чу. Но уви, заспал цар се буди трудно. И докато царят спи в 278 г. пр.н.е. армията на Чин окупира столицата на неговото царство. Виждайки падането на царство Чу, в отчаянието си Чюй Юан се самоубива, скачайки в река Милоу. Този фатален ден е петият ден на петия месец по Лунния календар.

Научавайки за смърта на Чюй Юан, хората от царството силно се натъжават и отиват на реката да отдадат почит към лоялността и патриотизма на Чюй Юан. Надявайки се да опазят тялото му от риби и зли духове, харата кръстосват реката в дълги рибарски лодки, което дава и името на фестивала на Драконовите лодки.

Лоялността и непреклонният патриотизъм, изразени в поемите на Чюй Юан, въплъщават Конфуцианските идеи и до ден днешен служат за пример на китайските интелектуалци.

Малко за празненствата (на руски)

Празднование

В это день китайцы соблюдают много традиций и обычаев, самыми основными из которых являются гонки на драконьих лодках и употребление цзунцзы.

Гонки на драконьих лодках

Гонки на драконьих лодках — традиционное мероприятие на этом празднике. Команды из 22 человек на лодках, своей формой напоминающих драконов, состязаются в гонках на дистанциях до полутора километров. Такие состязания стали неотъемлемой частью Праздника драконьих лодок и проходят по всему Китаю и в других частях мира, где живёт много этнических китайцев.

Цзунцзы

цзунцзы

Цзунцзы. Фото с epochtimes.com

Цзунцзы — это традиционное китайское блюдо, которое представляет собой клёцки, завёрнутые в листья бамбука в форме пирамидок. Цзунцзы обычно делают из клейкого риса с начинкой из различных ингредиентов. Их можно готовить на пару или варить. Цзунцзы стали важным символом праздника Дуаньу.

Вино с реальгаром

Вино с реальгаром — это китайский алкогольный напиток с минералом моносульфид мышьяка (реальгар). Существует обычай пить такое вино во время праздника Дуаньу, особенно после гонок на драконьих лодках.

Другие обычаи

В некоторых регионах Китая родители красиво одевают детей и надевают им маленькие ароматические мешочки, сшитые вручную из цветного шёлка. Мешочки наполнены благовониями или лекарственными травами и завязываются шёлковой нитью. Их вешают ребёнку на шею или прикрепляют к одежде как украшение. Считается, что ароматические мешочки могут отгонять злых духов.

Существует также поверье, что если во время Праздника драконьих лодок надеть пять декоративных колец яркого цвета на запястья, щиколотки и шею детей, это убережёт их от болезней.

Многие в это время стараются прибраться в доме и помещают над дверью полынь и аир, чтобы отвратить болезни. Говорят, что аромат, который источают эти растения, отпугивает комаров и мух, очищает воздух, поэтому этот обычай так популярен. В некоторых районах этот день считается временем избавления от болезней.

Также в это время люди стараются выгнать таких ядовитых животных, как скорпионы, змеи, сколопендры, ящерицы и жабы.

На протяжении 2000 лет верность родине Цюй Юаня оказывала влияние на многих людей, и китайцы во всём мире почитают его до сих пор, поэтому Праздник драконьих лодок остаётся таким популярным и значимым.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!