Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Дефекти на финансовата система – виновен е доларът

"We've Lost Our Govt" - Banking CABAL in Charge - Jim Willie:
-
за 23 трилиона долара подарък, който банките са си направили - 2m30s
- за най-големият банков обир в историята
- 15m41s
- за истинската причина за кипърската банкова криза - 22m00s

Световната финансова система се нуждае от замяна, заяви на международния икономически форум в Астана президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев. Според него, светът е прекалено зависим от долара, което създава големи проблеми в глобалната икономика.

Единствената икономика, която получава безусловни дивиденти от доминирането на валутата на САЩ, естествено е американската. Тя се „подхранва“ от хартиени долари. Назарбаев напомни, че всички транзакции по големите контракти в света в резултат минават през Ню Йорк. Според него, самите САЩ е време да се замислят върху този въпрос. Светът се нуждае от абсолютно нов подход: днешната финансова система, според Назарбаев, е „дефектна. Поправянето на положението е сложно, но е възможно. Според него, с този въпрос са длъжни да се заемат не „осморката“ или „двадесетицата“, а всички страни – проблемът следва да се решава в ООН.

През последно време редица експерти говорят, че коренът на проблема в световната икономика е в изключителната роля на долара. Съответно се говори и за замяна на валутата при разплащания: сочат се, по-специално, еврото, юанят, руската рубла. Засега не се вижда някакъв особен прогрес в тази насока, може би и заради САЩ.

Според някои специалисти, в Азия, например, алтернатива на долара може да стане юанят. Но може да се появи и нова валута – дори виртуална, казва управителният директор на групата компании „АЛОР“ Сергей Хестанов:

- Еврото също стартираше като синтетичен продукт – наричаше се екю, нямаше физическо въплъщение, нямаше банкноти или монети, но служеше за междудържавни разплащания. Възможно е в света да възникнат не една, а няколко такива валути.

Темата за нова валута възниква не случайно. Тази седмица Русия, Беларус и Казахстан подписаха договор за създаване на Евразийския икономически съюз. На икономическата карта на света се появи нов огромен пазар, желание за присъединяване към който вече изказаха съседите. А в този съюз преминаването към разплащания с валута на една от тези страни – или евентуалното създаване на нова единна валута – е само въпрос на време.

Що се отнася до САЩ, призиви за спешно преразглеждане на икономиката политика на Вашингтон отдавна се дочуват в самата Америка. По-специално, известният трейдър Джим Синклер, прочут с потресаващите си прогнози, предупреждава за следното: Русия може елементарно да срути долара, като поиска за своето гориво евро или други валути. А в Европа само ще се радват, защото повече няма да им трябват валутните пазари. Погребението на американската валута, като международно платежно средство, имайки предвид огромните държавни дългове на САЩ, ще превърнат Америка в реален банкрут.

bulgarian.ruvr.ru

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!