Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Николай Чирпанлиев: Хелзинкският комитет организира бунтове в бежанските лагери

Диян Николов

С председателя на Държавната агенция за бежанците о.р. полк. НИКОЛАЙ ЧИРПАНЛИЕВ разговаря ДИЯН МОРКИН

- Г-н Чирпанлиев, преди празниците се разрази скандал между вас и "Хюман райтс уоч". Правозащитната организация изнесе доклад, в който се твърди, че бежанците са бити и унижавани от българските власти. Документът се позовава на разговори със 177 бежанци. Вие заявихте, че от тази организация са лъжци. Знаете ли с кои 177 бежанци е разговаряно и те в кои центрове се намират?
- Ние сме изключително разочаровани от "Хюман райтс уоч", тъй като винаги сме били коректни с тях и сме им давали достъп до всички центрове. Едно от твърденията им в този доклад е, че са имали достъп само до три центъра от общо четири. Дори не са разбрали, че нашите центрове са седем на брой. Те бяха в центъра, в който имаше най-много проблеми - този в Харманли. Там инсценираха това, което аз нарекох измама и мога да го докажа категорично. В момента, в който те са били там, са присъствали и представители на Върховния комисариат на ООН за бежанците и Българския хелзинкски комитет. Ние въвеждахме бежанците от палатковите лагери в сградния фонд. Те са използвали тази суматоха по време на прехвърлянето на близо 1000 човека. Всички медии, хуманитарни организации, дипломати и депутати винаги са имали възможност да посетят центровете и да разговарят с когото пожелаят.
Аз нямам представа кои хора са били анкетирани. Репликите, които си разменихме с шефа на Българския хелзинкски комитет (БХК) бяха на основата, че ние имаме писмени показания на много бежанци до нас за това, че БХК чрез свои представители е организирал бунтове в нашите центрове, стачки и т.н. Като се обърнах към тях да ги попитам защо го правят, те ми отговориха, че аз трябва най-добре да зная, че бежанците лъжат. Аз ги попитах кога според тях бежанците лъжат повече - когато дават показания пред хуманитарните организации, или когато дават писмени заявления, че тия огранизации подстрекават към бунтове и стачки.


- Каква им е целта и изгодата да го правят?

- Целта им е ясна - те работят там срещу пари. Правят юридически консултации и осигуряват друг вид услуги. Те просто и ясно обясняват на бежанците, че се нарушават техните права и трябва да стачкуват. Така си осигуряват приходите.

- Колко такива писмени показания имате? Смятате ли да предприемете някакви действия и да ги дадете на прокурор?

- На 8-10 човека - със сигурност. Ще трябва да направя справка за точното число. Не смятам да предприемаме нищо, тъй като нямаме време да се занимаваме с каквото и да е извън нашата дейност. Ние имаме само 293-ма души персонал. Не мога да допусна да излезе, че тези хора, които работиха денонощно през тия пет-шест месеца, нищо не са работили.

- Простете, но не разбрах. Тези 177 души, които правозащитниците са интервюирали, само от центъра в Харманли ли са?
-
Нямам идея. Те твърдят, че са ги анкетирали на територията на Турция. Отделно са анкетирали и хора, които са били в поделенията на дирекция "Миграция" към МВР. Нямам представа извадката им откъде е. Отхвърлям голяма част от обвиненията им. Приемам само критиките за периода октомври-ноември 2013 г. Тогава условията наистина бяха много тежки. Имахме по 20-ина души в една стая. Но оттогава нещата се промениха много.
Не приемам и обвиненията на организацията, че в Харманли били настанявани хора, които не са проверени. Напротив, включително и в Харманли идват само хора, които са подадени от структурите на МВР и които вече са проверени от нашите служби.
За тях е гарантирано, че няма проблем да им бъде даден какъвто и да е статут. Няма никаква тенденциозност. По програмата за изследване на риска даже на майките с деца веднага им стартираме процедурите. В момента имаме 5-6 деца в Пъстрогор и 5-6 деца в Харманли. Всички останали непридружени непълнолетни и малолетни деца от другите центрове ние ги преведохме в центъра в село Баня преди три седмици. Те обаче си организираха едно бягство. Искам да попитам как деца ще избягат от нашия център. Значи не са толкова непълнолетни.

- Къде са избягали? Извън страната ли?
-
Ние не сме полицейска организация. Някъде бягат. Не можем да знаем къде са. Ние отговаряме за тези деца по следния начин. Повечето от тези деца влизат в България без родители. Според българския закон, ако те не са с родителите си се водят непридружени. Но те са с баби, дядовци, братя или сестри, т.е. роднини по права линия. В момента, в който им дадем статут, те автоматично стават придружени, тъй като роднините им стават настойници. В мига, в които непридружените - а те са около 10-15 деца - получат статут, те вече стават контингент на Министерство на труда и социалната политика. Откъдето ги привеждат в учрежденията за деца без родителска грижа.

- Има ли вече такива преведени деца?
- Да. Има и в София, и в провинцията. И говорят добре български език.

- А тези деца, които са избягали, на колко години са?
- Това е част от проблема. Те твърдят, че са под 18 години, а видимо изглеждат на много повече от тази възраст. Тогава трябва да се правят медицински изследвания, за да се докаже истинската им възраст. Парадокс е, че след като обявихме, че всички деца ще бъдат настанени в село Баня, дори и 14-годишните започнаха да обясняват, че са на 20 години.

- Изграждането на защитната ограда с Турция беше мотивирано с това, че напролет, т.е. сега, се очаква нова голяма бежанска вълна. Какъв е вашият анализ за това, че не се случи?
- Европейският комисар за вътрешни работи Сесилия Малмстрьом обясни, че Европейската комисия няма да преразглежда Дъблинския регламент. Т.е. по никакъв начин няма да се промени възможността бежанците да могат да живеят в други държави от Европейския съюз. И при това положение България престана да бъде привлекателен център за тях. Защото до момента те бяха убедени, тъй като ги лъжеха, че ако влязат в България, няма да имат проблеми да работят и живеят, където искат в Европейския съюз. Сега вече не е така. България, Румъния и Прибалтийските републики не представляват интерес за тях. За тях интерес представляват Германия, Франция, Швеция, Холандия, Белгия, Австрия и др.
Не по-малко важно е, че всички тези писания и реакцията на гражданите в малките населени места като Телиш, Вършец и Розово създават усещането, че в България има някакъв национализъм, който иска да дискриминира бягащите към нас от други държави.
На 30 април бях поканен на заседание на общинския съвет в Харманли. Там всички говорещи, от всички политически партии, декларираха толерантност към тези хора. Протестиращите в Харманли срещу бежанците са една-две девойки и една майка, която заяви, че се е въоръжила и ще се въоръжава още. Може би с лека картечница.

- Бихте ли дали по-конкретни и актуални данни за броя на бежанците, тъй като те видимо намаляват.
- Вярно е, че рязко намаляха. Хората получават статут на бежанец и заминават на Запад. Правителствата на няколко държави, но няма да ги цитирам умишлено, все още приемат бежанци с хуманитарен или субсидиран статут. По тази причина те законно си отиват там. Ето ги данните и към днешна дата - в нашите центрове имаме общо 2429 бежанци. В Баня са 37, в Пъстрогор - 274, в "Овча купел" - 543, във "Враждебна" - 73, във "Военна рампа" - 487, в Харманли - 729, (а преди месец там бяха 1700 души), в Ковачевци - 286 души. Към днешна дата центровете ни са запълнени на 53%. От тези 2429 души, които живеят в центровете, 1199, или 55%, вече са с получен статут. Според вътрешните ни правила те вече не трябва да живеят в тези центрове.

- Защо не са тръгнали на Запад?
- Всички търсят начин да тръгнат. Най-вероятно очакват да бъдат изтеглени от близки, роднини или хуманитарни организации.
Не мога да се съглася и с обвиненията на "Хюман райтс уоч", че "властите предоставят малка или никаква подкрепа на търсещите убежище, след като са получили статут или са напуснали центровете". Това изобщо не е вярно. Ние не сме спрели да правим трудови борси, а те отказват да работят. Първо отказаха да учат български език и да пуснат децата си на училище.

- Каква работа им предлагате?
- Предлага се на жените да работят като шивачки със заплати до 800 лв. Предлага се работа за хигиенисти, кухненски работници, санитари. Но няма интерес. 

- Има ли бежанец, който е започнал работа?
- Мисля, че има няколко. На борсата бяха регистрирани 15 души.

trud.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!