Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Евтиното агнешко: Антиевропейско

Същински бум на пазара! Евтиното агнешко с вкус и мирис на едновремешните ни продукти, НО НЕЗАКОННО ПО ЕВРОПЕЙСКИТЕ СТАНДАРТИ

Силвия Борисова

Хит на пазара е евтино агнешко. Мръвката се продава за шест лева и цената й е два пъти по-евтина от тази в родните магазини. Вносът е от съседна Сърбия, но не е законен. Причината е, че съседната ни държава не е член на Европейския съюз. Тази търговия вървяла вече от няколко месеца.

Целите агнета са разфасоват на отделни парчета и така се крият между другите вещи на колата. Това бил единствения начин да минат безпрепятствено през границата и митничарите да не ги конфискуват. Ако животинчето е цяло има опасност то да бъде заловено и собственика да отнесе яка глоба. Скоро наш сънародник бил хванат по този начин да пренася закланото животно целокупно и освен конфискацията, той отнесъл парична глоба в размер на четиристотин лева.

Евтиното месо се продава на пазара в Димитровград. Едно нормално агне излиза стотачка. То тежи накъде към петнадесет килограма.Търговците на пазара го предлагат разфасовано и дори изпечено в ресторантите наоколо, за да няма следа от нещо незаконно. Според тях стоката е проверена, тъй като животните се отглеждат при много добри условия на хигиена. Освен това нашенците търсили млечни продукти, които също били много по-евтини от предлаганите в магазинната ни мрежа. Като се вземело и предвид, че те запазвали вкуса и мириса на едновремешните ни продукти желанието се усилвало. Нашенецът ги търгувал масово на пазара.

Българинът проявявал и голям апетит към свинското месо. Малките прасета също се отглеждат в съседна Сърбия от възрастни работнички. Мръвките били изключително качествени, проверени и много вкусни заради начина на отглеждане. А и струвало значително по-евтино на пазара, отколкото се търгувало в българската магазинна мрежа. /razkritia.com/

Чеверме по хайдушки

РЕЦЕПТА ЗА АГНЕ ПО ХАЙДУШКИ

Издълбава се трап, пълни се с дърва и се запалва огънят, за да нагори жарта.
Кожата на агнето се запазва, както е прясна.
Агнето, изчистено и измито се натърква с черен, червен пипер и се поръсва с олио. Сол не се слага, защото извлича сока от месото. С ръце се разнасят подправките навсякъде. Връща се цялото агне в кожата. Кожата се зашива и  се намокря хубаво с вода.
Когато огънят нагори и трапът се напълни с жар се изгребва да стане дупка, слага се коженият пакет и се покрива пак с жар за около 4-5 часа. Агнето се изравя от огъня, освобождава се от кожата и се накъсва. Посолява се на вкус
...

РЕЦЕПТА ЗА АГНЕ НА ЧЕВЕРМЕ
Продукти 
1 бр. агне (15-20 кг)
1 връзка пресен магданоз 
200-600 мл. олио или масло

Приготвяне
1. Сложете магданоза в корема на почистеното агне и го зашийте.
2. Издялкайте от глог или дрян дълъг шиш и нанижете агнето на него.
3. Сложете го на два чатала, здраво забити в земята край разпален огън .
4. Агнето трябва да виси на две педи над жаравата.
5. Оттук нататък започва бавното въртене (направете си списък на дежурните).
6. От време на време го мажете с лой или олио.
7. Ако жарта пламне, веднага я угасете с пръски вода.
8. След два-три часа чевермето трябва да се е опекло. Кожата е добила кафява, хрупкава корица.
9. Това ще разберете, ако от бутчето изтече бял сок, щом го прободете с остър нож
10. После действайте смело със същия нож, а най-добре всеки от компанията да се въоръжи със собствен и да си реже, каквото му харесва от сочната мръвка.

http://filshare.eshop.bg/gastronom.blog.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!