Следвайте "Буднаера" в Телеграм

smartnews.bg

Кой плаща истинската цена за развитието на технологичната индустрия?

Комунистически Китай е моделът на планово общество на Новия световен ред [+Видео]

Комунистически Китай служи за лаборатория на глобализма, за опитно поле, където 1.4 милиарда души живеят като опитни зайчета при изграждането на прекрасния нов свят...


The “New” Apple Labor Scandal. Let the Hand Wringing Begin.

Смартфони, таблети, умни часовници и какви ли не други джажи вече са част от нашето ежедневие. Големите компании ни засипват с реклами, които показват всички плюсове на новите технологии и как те са прокарали път към един по-добър и лесен живот за всички нас. Но задавали ли сте си някога въпроса как вашето устройство е достигнало до вас, как е направено? Кой плаща цената за развитието на тази индрустрия? Колко човешки живота са погубени и променени завинаги?

В началото на този месец в YouTube беше публикуван кратък документален филм, който разкрива опастностите от производството на електроника в Китай, даващ информация за работниците отровени от химикали по време на работа, както и тяхната борба за компенсации. Хиляди млади кора в Китай започват работа във фабрики, за да направят любимите устройства на Запада, само за да открият, че са сключили догор за живота си. Мнозина от тях се разболят заради средата, в която работят или по-лошо, диагностицирани са с левкемия преди 25-годиша възраст.

В документалния филм, който ще видите по-долу се разкрива грозната страна на мултимилионна индустрия, представена от няколко души, които може би ще платят с живота си цената, за да получат мнозина от нас любомото устройство. Всяка година в Китай над 12 милиона тинейджъри напускат домовете си, за да търсят работа. Те са част от 260 милиона китайци, които трябва да заминат далеч от родните си места, само за да изкарват пари.

Младо момиче започва работа във фабрика едва на 14 години, за да може да се издържа сама, отблагодарявайки се на родителите си, които са работили упорити, за да изплатят образованието й. Нейният работен ден е започвал в 8:00 часа сутринта и е завършвал в 23:00 вечерта. Не е имала почивка за празниците – само една свободна вечер на месец. По време на цялата смяна тя е била изложена на отровни химикали, като във фабриката не е имало вентилация. Тя споделя, че в началото миризмата е била ужасна, но с течение на времето е свикнала с нея. Когато се разболяла и постъпила в болницата не е можела да ходи, но въпреки това не е посмяла да каже на своите родители, защото трябвало да бъде отговорна, да премахне част от тяхното бреме, но в крайна сметка самата тя се превърнала в такова.

Мъж на 26 години, който трябва да се радва на най-хубавите години от живота си, е диагностициран с тежка форма на левкемия, която е причинена от бензен – ароматен въглеводород, широко използван органичен разтворител, образуващ азеотропна смес с вода. Бензенът се използва главно като суровина за производството на други химикали. Той е причина за професионално заболяване от вдишване на бензолови пари, понякога от контакт с кожата. При тежко бензолово отравяне се наблюдават смущения на централаната нервна система, гърчове, повръщане, безсъние и други. При по-лекото бензолово отравяне – увреждане на кръвотворните органи с промени в количеството и състава на белите кръвни клетки, кръвоизливи в кожата и лигавицата и други. При продължително излагане на влиянието на бензена се развиват различни форми на рак, поради което той е широко известен и мощен канцероген. Поради тази причина неговото използване е забранено в повечето западни държави. Китай, която произвежда 50% от електрониката в света е изключение.. Шест седмици след провеждането на интервюто 26-годишният Ming Kunpeng се самоубива.

Млад работник се е борил 19 месеца, за да докаже, че заболяването му е причинено вследствие на излагането на отровни химикали във фабриката. Едва ли ще се изненадате като ви кажа, че всичко това се покрива, за да не получи широк отзвук. Мнозина болни са посещавани в болницата от представители на компянията, които са им носели чанти с пари. В повечето случаи резултатът е, че хората не могат да получат компенсации, защото се твърди, че тяхното заболяване не се дължи на отравяне по време на работа.

В Китай 200 милиона души работят в опасна среда, като според статистиката на китайското правителство на всеки пет часа един човек се отравя от отровни химикали…

 
Цялата статия: http://smartnews.bg/истинската-цена-за-развитието-на

Комунистически Китай е моделът на планово общество на Новия световен ред [+Видео]

Комунистически Китай служи за лаборатория на глобализма, за опитно поле, където 1.4 милиарда души живеят като опитни зайчета при изграждането на прекрасния нов свят...

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!