Следвайте "Буднаера" в Телеграм

bulgarian.ruvr.ru

Триалог, Евростат и малко демокрация

Интернет-порталът "EUobsrver", който се позиционира като независимо издание, публикува разследване, засягащо задкулисната страна на законотворческия процес в Европейския съюз.

Заглавието на статията гласи: "Тайното законотворчество на ЕС".

"Едва ли може да се представи по-впечатляваща картина от група превзети чиновници с книжа в ръцете, разположили се на масата за заседания в една от стаите на стъкления небостъргач на Европарламента, който се издига над площад Place Luxembourg в Брюксел, - пише, в частност, Интернет-порталът. В почивките около масата безшумно сноват келнери, разнасящи на седящите кафе и чай. Ако не сте посветени в ставащото, никога няма да се сетите, че тук се провежда заседание на т.н. "триалог" - едно от хилядата подобни заседания, които били проведени в 2013 година". Но опитайте се да откриете в базовите документи на ЕС макар и бегло споменаване за триалог, отбелязва "EUobsrver", и ще останете с празни ръце.

Според портала, независимо, че триалогът е напълни утвърдена структура на Европейския съюз, в официалните документи такова понятие не съществува. Всички срещи се провеждат в условия на най-строга секретност и за времето на провеждането им не знае мнозинството парламентаристи, да не говорим за обикновената публика.

Смисълът на дейността на триалога се състои в ускорение на приемането на закони, т.е. в постигането на предварителни компромиси, подчертава "EUobsrver". За неговия състав говори самото наименование - в него влизат представители на Европейския съвет, на Еврокомисията и Европарламента. В същност, при наличието на разногласия трябва да бъде създадена помирителна комисия. Но с приемането на Лисабонския договор, поощряващ по-бързото приемане на проектозаконите от парламента, ролята на помирителната комисия фактически пое триалогът. По данни на портала "EUobsrver", 80% от проектозаконите днес се приемат от депутатите още на първо четене.

Впрочем, констатира порталът, всичко това не радва депутатите. Народните представители ги дразни тази практика на непрозрачност. Възмущават се и националните парламенти, които в ЕС се чувстват като странични наблюдатели. Една от анкетите показа, че гражданите на страните-членки на ЕС практически не знаят, или знаят много малко за делегираните от тях в Брюксел еврокомисари.

Между другото, както съобщи порталът "EUobsrver", тези дни се разразил скандал около агенцията на ЕС "Eurostat". Законодателите от 2012 година готвили правни актове, осигуряващи прозрачност на статистическите данни - както на национално, така и на европейско равнище. Но Еврокомисията се отказала да разпространява единни изисквания към собствената си агенция. За причините може само да се гадае.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!