Следвайте "Буднаера" в Телеграм

trud.bg

Нова мода: Обратно измиване на косата

Тайната на красивата коса се крие в измиването. Ако имате косите на Рапунцел, специалистите съветват първо да нанесете балсам, а после да измиете с шампоан. Това ще предпази краищата от изсушаване, убедени са те.

Мислите, че миете правилно косата си? Е, ако слагате балсама, след като сте се измили с шампоан, сте... в голяма грешка.

Все по-голяма популярност започва да набира т.нар. обратно измиване - първо с балсам, а после с шампоан, пише "Дейли Мейл". Тайната разкрила читателка на английски сайт, която посъветвала неговата авторка Алисън Фриър да го пробва. Алисън така и направила. Открила, че шампоанът не е премахнал ефекта на балсама, както очаквала първоначално, и косата била достатъчно подхранена.

Г-ца Фриър, която е и дизайнерка на костюми от Тексас, споделя, че техниката е особено подходяща за хора с по-фина коса, защото я прави по-обемна и бляскава. Тя твърди, че един от най-големите проблеми е, че не минава и ден, в който да не трябва да си измие косата, защото скалпът е "мазен и ужасен", а краищата - "адски сухи".

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS


След като опитва всеки възможен трик - включително и да се откаже изцяло от използването на шампоан, Алисън решава наистина да започне да мие косата си наобратно. След няколко измивания открива, че в добавка косата не се заплита. Съвсем лекичко обаче действала с шампоана след балсама. "Правя го от седмица. Косата ми никога не е изглеждала по-добре", хвали се тя.

Оказва се, че Алисън съвсем не е първата, която прави това откритие. Блогърка препоръчва същата техника, след като открива ефекта съвсем случайно - просто случайно разменя шампоана и балсама, докато се къпе. Тя разказва, че обратното измиване препоръчва и основателят на известна марка за грижа за косата. Според него за идеалното измиване първо трябва да масажираш скалпа си с масла и да покриеш косата. След това съветва косата да се намокри, да се сложи балсам, да го оставите да действа, докато си изкъпете тялото, и едва тогава да измиете главата си с шампоан. Ако след това има заплетени кичури, сложете малко масло на ръцете си и го разнесете по косата.

Някои сайтове предупреждават, че обратното измиване не е за всеки тип коса. Особено за по-сухите.

Специалистите също съветват да слагате балсама преди шампоана, но само ако имате дълга коса. Според тях така ще предпазите крехките краища от изсушаване и от агресивността на шампоана.

Обратното измиване не само ще запази краищата на косата ви здрави, но ще запълни и всички дупки по повърхността на косъма, убедени са топ фризьорите.

Иначе г-ца Алисън Фриър препоръчва още да миете косата си само с филтрирана вода, ако искате да е по-блестяща.

5 ценни съвета от специалист

1. Започнете с дълго изплакване. Обилното намокряне на косата с топла вода преди нанасянето на шампоан ще премахне праха и продуктите като гел и лак, нанасяни преди това. Освен това топлата вода ще "отвори" повърхностния слой на косъма и така в него после ще могат да влязат по-добре полезните съставки както от шампоана, така и от балсама, издават специалистите.
2. Сапунисвайте само скалпа! Косата в корените е най-млада и следователно - най-омазнена, обясняват фризьорите. Не използвайте повече шампоан, отколкото трябва - количеството да е не по-голямо от орех. Удвоете това количество само ако косата ви е много гъста и дълга.
3. Бъдете нежни! Търкането може трайно да увреди повърхността на косъма. Мийте косата си внимателно както миете ръцете си, съветват специалистите.
4. Не повтаряйте измиването! Въпреки инструкциите на гърба на шампоана ви, обикновено не е необходимо да се сапунисвате два пъти. Правете го само когато първия път не се е получила пяна.
5. Нанасяйте правилно балсама! Ако миете косата си по традиционния начин, след като свършите с шампоана, трябва да я изстискате добре и тогава да нанесете балсама. Фризьорите съветват след това да приберете косата с шнола и да постоите с балсама по-дълго - докато къпете тялото си. Колкото повече време действа балсамът - толкова по-добре, убедени са експертите. Те обясняват още, че последното изплакване трябва да е със студена вода, защото тя затваря и запечатва повърхностния слой на косъма и прави косата по-бляскава.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!