Следвайте "Буднаера" в Телеграм

darikfinance.bg

Как Китай излъга света

Народната банка на Китай скоро ще започне проверки на 50 финансови институции, за да види дали техните акции не са били манипулирани. Според финансовия анализатор Чен Пенг от Fortune Securities, цитиран от Bloomberg, в рамките на действащата система "цената на отваряне може да се определя от едва две банки", което влияе върху последващите цени и може да доведе до манипулации.

Китай е изнервен - много изнервен, заради възможността лошите кредити да предизвикат банкова криза в страната. Сами по себе си нивата на проблемните задължения не изглеждат високи, но официалните данни се разминават с реалността, а достъпът на банките до допълнителна ликвидност е силно ограничен. Не случайно Народната банка планира да позволи емитиране на привилегировани акции, което да даде възможност на кредитните институции да набират финансов ресурс, без да засягат интересите на настоящите акционери.

А икономиката се забавя след рязък скок на кредитирането през последните няколко години.

Страховете се превърнаха в паника късно в понеделник в банка в южната част на Китай, според държавните медии, като почти хиляда души се втурнаха да си искат парите от малкия кредитор Jiangsu Sheyang Agirucultural Commercial Bank, който отпуска заеми основно на земеделски стопанства.

Местните жители реагираха на слух, че банката е неплатежоспособна, предвид факта, че собствениците на няколко гаранционни компании от региона са избягали след като не са успели да покрият средствата, просрочени от рискови частни дружества.

По данни на рейтинговата агенция Fitch общият размер на кредитите отпуснати в Китай възлиза на 25 трлн. долара. За сравнение при няколко пъти по-голям пазар, доходи и икономика, заемите раздадени от банките в САЩ са на стойност 15 трлн. долара.

Властите в Китай официално призоваха вложителите да се успокоят и да се наредят на опашка за парите си.

Но по всяка вероятност финансовата система на Китай в момента се намира там, където беше тази на САЩ през 2006 г.

До съвсем скоро изглеждаше, че в китайската икономика всичко е наред и бързият просперитет ще продължи неограничено време или поне такава представа създаваха пред света управляващите в Пекин. Но сега проблемите са все по-ясно видими и с оглед на досегашната правителствена политика, вероятно те са само върхът на айсберга.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!