Следвайте "Буднаера" в Телеграм

30dumi.eu

Как да се премахнат химикалите от плодовете и зеленчуците

Нитрати и пестициди е възможно частично да се отстранят: за целта зеленчуците и плодовете трябва правилно да се мият и почистват.

Зеле. Повечето от нитратите са в горните зелеви листа и стебла, така че те трябва да се изхвърлят.

Картофи. В картофите нитратите се натрупват под обвивката и в сърцевината, така че след като кипнат картофите, водата трябва да се излее.

Тиквички, краставици, патладжан. Краставиците трябва да са нежен с тревен цвят, ако те са тъмнозелени това показва, че са пълни с нитрати. Първите тиквички и патладжани трябва да се обелят. А най-токсичното място е дръжката – отрежете го.

Салата, магданоз, копър. Повечето химикали се натрупва във жилките – няма нужда да се ядат. Тези продукти винаги бързо се абсорбират нитрати и преди да ги добавите към ястието, накиснете за един час във вода.

Домати. Колкото по-дебела е обвивката на домата, толкова повече химикали съдържа. Да не се купуват домати оранжево – червени като недозрели. Бялото съдържание и дебели жилки при разреза са сигнал за голямо съдържание на химия. И ако все пак сте взели такива домати , ги накиснете в студена вода за около 1 час.

Цвекло, моркови, репички. Огромно количество нитрати се трупат в краищата – изрежете ги преди употреба. Да не се купуват цвекло с извита опашка. От морковите изрежете 1 cm от опашката, зеленикавата част трябва да се изреже напълно, тя съдържа голям брой химични вещества.

Грозде. За да се съхранява за дълго време то се третира с фунгициди. За да се отървете от това вещество, гроздето трябва хубаво да се измие.

Диня. Не купувайте диня, нарязани на части и увита във фолио – това е добра основа за развитието на бактерии и микроби. Ако динята има дебели жълтеникави ивици означава, че здраво е торена. Можете да направите един малък тест: Поставете резенчета диня в чаша с вода, ако водата промени своя цвят – динята е подхранвана изкуствено, ако просто стане мътна – значи е чиста.

Круши и ябълки. Купувайки тези плодове, ги вземете в ръка - ако почувствате, че плодовете на хлъзгави и лепкави, означава че са третирани с бифенил, така че да не се развалят и да се съхраняват дълго. Трябва да се белят.

Най-замърсени плодове и зеленчуци идват от Холандия, Турция, Израел и Египет. Те имат слаба земя и богата реколта не може да има, без значителни количества тор.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!