Тодор Живков бил агент № 5 на Гешев, затова не е осъждан въпреки многото разпити

Мирчо Спасов е бил агент на Гешев – агент № 4! Иван-Асен Христов Георгиев е агент № 1 • ДА "Архиви" ще публикува в специален сайт полицейските досиета на 50 знакови личности отпреди 1944 г. Освен Тодор Живков на светло ще излязат Никола Вапцаров, Гео Милев, Вълко Червенков и редица още всеизвестни и спорни и до днес имена

Гешев и Тодор Живков

Нови разкрития за бившия комунистически лидер Тодор Живков засягат времето, когато той прохожда в кариерата си на партиен деец. Бил ли е агент на тайната полиция по царско време бъдещият генерален секретар на ЦК на БКП провери наскоро БТВ.

Преувеличената роля на Тодор Живков в съпротивителното движение у нас се потвърждава и от полицейските архиви, където името му почти не се споменава. Архивите обаче пазят документ, който показва, че в началото на 30-те и 40-те години на 20 век Живков, неясно защо, е викан за допълнителни разпити от легендарния шеф на тайната полиция Никола Гешев.

"Разписката говори за това, че Тодор Живков е викан за разпити при Гешев. Много от деятелите на комунистическото движение от Окръжната партийна организация са излежавали присъди от 5 до 17 години лишаване от свобода. Тодор Живков, интересно, не е попаднал в бройката на осъдените лица по този процес”, обяснява Георги Чернев.

Защо и Живков не е лежал в затвора?

И защо стенограмата от разпитите му е изчезнала безследно? Засега тези въпроси са без отговор.

Запазени са само разпитите на подсъдимите в процеса, известен като

Подуенския провал на окръжната партийна организация

в София на Работническата партия. Живков премълчава този период от живота си дори когато издава автобиографията си като генерален секретар на ЦК на БКП. За 30-те и 40-те години на миналия век той не споменава почти нищо.

Веднага след 9 септември 1944 г. роденият в Правец печатар от Държавната печатница в София става директор на столичната милиция.

"Може би за да търси неща, които биха го компрометирали. Той не е с нужното образование за тази дейност, която извършва, но знаете, че много хора, които слизат от горите, тоест партизаните, заемат такива ключови постове”, смята Чернев.

Отскоро полицейското досие на Тодор Живков е достъпно и за изследователите, и за гражданите.

Последното място, на което е било съхранявано, е школата на МВР в Симеоново.

Бившето топченге Стойне Христов:

- Мирчо Спасов е бил агент на Гешев – агент №4! Тодор Живков е бил агент №5. Иван-Асен Христов Георгиев е агент №1. Той е бил много интелигентен, от голяма величина. Агент №2 и агент №3 няма да спомена сега. Ще ги кажа, когато трябва…

Малко преди 9 септември 1944 г. Гешев изпраща шифрограма до Алън Дълес, резидент на ЦРУ за Европа. “Аз си отивам, но оставям агент №5, който в близките десетина години ще бъде един от партийните и държавни ръководители на България!” Руските служби я засичат. Ген. Минчо Агайн знаеше тези работи. И Григор Шопов е знаел. Това не е тайна…

(Агент № 1 е шпионинът на ЦРУ Иван-Асен Христов Георгиев,

осъден на 31 декември 1963 г. и разстрелян на 4 януари 1964 г. в Централния софийски затвор. Иван-Асен Христов Георгиев е роден през 1907 г. в семейство на адвокат. Учи право в Париж и София. Работи в кантората на проф. Меворах (баща на поета Валери Петров). През 1944-1946 г. е главен секретар на МВР, по-късно е съветник в посолството ни в Париж. Бил е преподавател в Софийския университет "Климент Охридски". През 1956-а става представител на България в ООН. От 1962-ра е старши научен сътрудник в Правния институт на БАН и председател на Международния институт по космическо право - б. р.)

Стойне Христов е бивш служител на МВР, работил е в някои задгранични мисии, бивш затворник и автор на 16 скандални книги, разобличаващи върхушката на Тодор Живков.

Обнародват досието на Тодор Живков в нета

Една от любимите теми на медии и политици от 10 ноември 1989 г. насам е бил ли е Тодор Живков агент на знаменития шеф на царската Държавна сигурност Никола Гешев или не.

Скоро истината за Тато ще се появи в нета. Една от идеите на ДА "Архиви" е да се публикуват в специален сайт полицейските досиета на 50 знакови личности отпреди 1944 г. Освен Тодор Живков на светло ще излязат Никола Вапцаров, Гео Милев, Вълко Червенков и редица още всеизвестни и спорни и до днес имена.

Отделно от това 22 000 страници от архивите на Политбюро на БКП от периода 1944-1989 г. също ще бъдат дигитализирани и качени в интернет. Така всеки ще може да си направи сам за себе си преценка какво е представлявал тоталитарният режим у нас.

“Този, който няма пари, няма и глас, няма и шанс

Може ли някой, който няма пари, да взима решения?” -тези думи принадлежат на Тодор Живков. Обичан или мразен, презиран или хулен, Millionaire.bg представя няколко факта, няколко слуха и няколко догадки за това кой е бил единственият милионер в социалистическата държава, която се гордееше с това, че в нея няма милионери и бедни, всички са равни.

Начело на държавата застава през 1954 г., когато става първи секретар на ЦК на БКП. Следват близо 33 години начело на държавата. Женен за Мара Малеева, от която му се раждат две деца - Людмила и Владимир Живкови.

По думите на ревизорите Живков става милионер

чрез килограмите томове идеологически книги, които всеки месец се издават в България. За по-малко от 4 години в края на 80-те, когато средната заплата в България е била 200 лв., генералният секретар на ЦК на Българската комунистическа партия и председател на Държавния съвет Тодор Живков е получил извън трудовото си възнаграждение, като хонорари, 1 230 781 лв. и е раздал подаръци над определения му лимит 434 279 лв. За справка в онези години, за целия си 35-годишен трудов стаж един лекар или учител получава общо 60 000 лв. По подобен начин през 30-те години Хитлер е станал милионер от своите близо 30 издания на “Майн кампф”. Живков е получил общо 1,23 млн. лв. само през 80-те години.

blitz.bg

Тодор Живков - син, а не брат на Борис ІІІ?

Тодор Живков бил голям любовчия (имал безброй любовници) – Затова ли толкова много управляващи приличат на него?

Какво скри Тодор Живков от досието си? 

@ Кой свали Тодор Живков, но остави комунистите на власт?
@ Защо Западът не разреши да бъдат съдени комунистите [Видео]
@ Защо САЩ са основните поддръжници на комунизма по света? [Видео]

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!