Превъплъщението Лютви Местан – агент „ПАВЕЛ” – Владимир Зидаров, кандидат депутат от СДС

alt

Лютви Местан като кандидат за народен представител на СДС под името Владимир Зидаров на изборите през 1990 г. за 7-мо Велико Народно събрание | Източник: Интернет.

Написано от Христо Христов


Неотдавна една снимка бързо обиколи социалните мрежи. Тя представлява предизборен плакат на Владимир Зидаров като кандидат депутат от СДС през 1990 г. (фотосът е показан за първи път в предаването „Комисията Павлов” по tv7). Кой е този Владимир Зидаров ще попитат любопитните?

Някои могат да се изненадат, а други не, но под името Владимир Зидаров в началото на промените се е представял днешният лидер на ДПС Лютви Местан. Този факт и до днес остава малко известен от неговата политическа биография.

Лютви Местан получава името Владимир Зидаров при „възродителния процес” в края на 1984 г. и началото на 1985 г. Потвърждение за това може да бъде открито в картона на името на Лютви Местан от картотеката на Трето управление на ДС (ВКР, военното контраразузнаване) в качеството му на агент под псевдонима „ПАВЕЛ” от 1979 г. (виж как е скрито досието на Местан – тук). В документа на ръка е дописано името Владимир Ясенов Зидаров. В друг от картоните от досието на Местан, огледален на първия, като основно име е записано Владимир Зидаров, а съпровождащото е на Лютви Местанов.

Предизборният плакат на Лютви Местан от началото на промените показва, че той не си връща рожденото име веднага, както правят повечето български турци след отмяната на „възродителния процес”.

alt

Картонът на Лютви Местан във ВКР, на който след „възродителния процес” на ръка е дописано новото му име Владимир Ясенов Зидаров | Източник: comdos.

По този въпрос  пленума на ЦК на БКП излиза със специално решение на 29 декември 1989 г., въпреки че тогава среща огромна съпротива от местните партийни организации. Това е един от ходовете, които новото ръководство на БКП начело с Петър Младенов се опитва да излезе от международна изолация месец и половина след принудителното оттегляне на Тодор Живков в резултат на интервенция на Москва.

alt

Огледалният картон в ДС на името на Владимир Зидаров с пояснение, че това се отнася за Лютви Местанов | Източник: comdos.

В оскъдните биографични данни за Местан за периода веднага след 10 ноември 1989 г. се посочва, че той е един от основателите на СДС в Момчилград. На първите демократични избори на 10 юни 1990 г. той е издигнат като кандидат за народен представител за 7-то Велико Народно събрание.

Предизборният му плакат обаче е доказателство, че той е направил това под името Владимир Зидаров.

Сайтът desebg.com направи проверка на листата на СДС за изборите за 7-мо Велико народно събрание. Тя е публикувана през май 1990 г. във в. „Демокрация”, печатен орган на тогавашната политическа опозиция. В листата под №170 мандатен избирателен район е записано:

„Кирково. Владимир Ясенов Зидаров, 1960 г., БСДП (Българска социалдемократическа партия, бел. ред.), висше образование, българска филология, учител в ЕСПУ (единно средно политехническо училище, бел. ред.) „Н. Вапцаров” – Момчилград.” 

alt

Факсимиле от в. „Демокрация” от май 1990 г. с част от листата на кандидатите за народни представители на СДС за 7-то Велико Народно събрание. Под №170 (вляво) фигурира името на Владимир Зидаров, кандидат за община Кирково | Източник: в. „Демокрация”.

alt

Увеличено копие на листата на кандидат депутатите от СДС за 7-то Велико Народно събрание, в която за 170-ти мандатен избирателен район Кирково е вписано името на Владимир Зидаров (Лютви Местан) | Източник: в. „Демокрация”.

Данните отново съвпадат и потвърждават начина, по който днешният лидер на ДПС се е опитвал да влезе в политиката веднага след 10 ноември 1989 г.

Владимир Зидаров, който през 1990 г. е 30-годишен, не успява да влезе в 7-то Велико Народно събрание. Вятърът на промяната го ориентира в друга посока. През 1993 г. влиза в ДПС. Желанието му да стане депутат се сбъдва през 1997 г., когато е избран за народен представител от ДПС в 37-то Народно събрание (1997-2001), но вече под името Лютви Местан.

През 2005 г. е избран за зам.-председател на Ахмед Доган, известен още като агент на Държавна сигурност под псевдонимите „АНГЕЛОВ”, „СЕРГЕЙ” и „САВА”.

През януари 2013 г. Ахмед Доган се оттегля от председателството място в ДПС, което неизменно заема в предходните 23 години и посочва именно Лютви Местан за свой наследник. На 19 януари 2013 г. VIII национална конференция на партията изпълнява препоръката на Доган и избира Местан за председател на ДПС.

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!