Следвайте "Буднаера" в Телеграм

obshtestvo.net

Майкъл Сандел: Да се мисли икономиката като ценностно-неутрална наука е грешка с лоши последствия

Въпреки че Адам Смит е бил философ на пазарните общества, той е виждал икономиката на клон на моралната философия – мисля, че трябва да се върнем към това...

Въпросът за това как да живеем пълноценно не е въпрос, на който науката или икономиката може да даде отговор

Майкъл Сандел е роден на 5 март 1953 г. Американски политически философ. Професор в Харвардския университет. Известен критик на теорията на справедливостта на Джон Роулс. Курсът му „Справедливост“ е една от най-избираните дисциплини в Харвард  с повече от 15 хиляди студенти минали през него. През 2007 г. в него се записват 1115 студента, което е рекорд в историята на университета. Работил е в Съвета по биоетика към администрацията на президента Джордж Буш-младши. Интервю на Срияна Митра Дас за Таймс ъф Индия.

Мнозина смятат, че философията е прекалено теоретична, а вие ни я представяте по много достъпен начин – може ли да го обясните?

Мисля, че философията има значение за обикновените хора и начина по който те живеят. Тя също е от значение и за гражданите. Не смятам, че философията е академична дисциплина, която е само за учените. Истина е, че известните философи могат да са много абстрактни. Когато станах студент първият курс на който се записах беше по политическа философия, където ни дадоха книгите на Платон и останалите – сториха ми се много трудни за разбиране! Не виждах връзката между това, което те бяха написали и това, което ме интересуваше. Така че зарязах философията и учех предмети, които ми се струваха по-конкретни – икономика, политология, история, право.

Но после, след като завърших, опитах отново – и се влюбих във философията! Но исках да свържа философията със света. Опитвам се да представям философските идеи на читателите като използвам конкретни персонални и политически дилеми.

Често, ние не изразяваме, дори пред самите себе си, основните философски принципи от нашите представи. Опитвам се да придам на философията близост с нашия живот, дилеми, страсти и убеждения – ние всички сме философи, защото идеите и мненията, които имаме, публични или лични, почиват на по-големи философски принципи.

Кои са философи, които имат най-голямо влияние върху съвременния свят – вашите топ три имена?

Доколкото се отнася до днешния ден, в света се води дискусия за човешките и достойнство, което прави Имануел Кант много важен. Въпреки, че повечето хора не са чели Кант, неговите идеи, като например индивидуалната свобода, способността да мислиш и решават за себе си, са изключително влиятелни.

С доминиращата роля на пазара в глобален мащаб, мисля, че Адам Смит също е много важен философ. Интересното е, че той е бил икономист и философ. Днес, ние създадохме рязко разграничение между философия и икономика. Икономиката често представя себе си като ценностно-неутрална наука, технически предмет. Това е грешка – с лоши последствия. Въпреки че Адам Смит е бил философ на пазарните общества, той е виждал икономиката на клон на моралната философия – мисля, че трябва да се върнем към това.

Изненадващо, третото име не е на един човек, а на сбор от религиозни текстове и традиции, които продължават да оказват мощно глобално влияние – независимо дали мислим за себе си като живеещи в секуларизирани времена. Мнозината философи от Просвещението са очаквали, че религията постепенно ще отмре и ще изчезне.

Ричар Доукинс* не се ли надява още?

Е, интересното е, че не е станало! Така че, моят трети избор би бил религиозните традиции, които оформят начините ни на мислене и не са изчезнали, дори надживяха Просвещението.

Беше грешка да се мисли, че науката може да замести или да обори духовното самопознание. Въпросът за това как да живеем пълноценно не е въпрос, на който науката или икономиката може да даде отговор. Духовните традиции продължават да го оформят – и всяко обяснение на философията днес трябва да вземе това предвид.

*Известен британски биолог, неодарвинист, атеист.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!