Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Марияна Бойкова, 24chasa.bg

Как да се топлим седем пъти по-евтино

За термопомпата, бойлера и буферния съд трябва отделно помещение. 24chasa.bg

Новият хит или пирамида са въздушните термопомпи, наистина ли
може да се греем от въздуха и струва ли си инвестицията от 12 хил. лв.

Да се разведеш с парното и с енергото. Това е неистовото усилие на българина.
Напоследък на пазара на отоплението се лансират термопомпите, като начин да извоюваш енергийната си независимост.

Най-разпространените на пазара са термопомпите въздух-вода, които използват енергията на въздуха дори при близки до нулата и минусови температури, въздухът прехвърля топлината на фреон, който пък загрява вода и тя отоплява радиатори.
Смяташе се, че този вид отопление е по портфейла на заможните хора, които могат да си позволят инвестиция от 20 хил. лв. Интернет обаче е залят

с оферти за термопомпи вода-въздух от 3000 до 7000 и 12 000 лева,

има и предложения за преустройства на климатици в помпи, което пък излизало съвсем евтино и наполовина. Това е като да превърнеш каруца в автомобил, казват експерти по отопление и климатизация.

Тъй като този тип отопление може да се окаже поредният хит на пазара, "24 часа" потърси параметрите на високия клас термопомпи, които гарантирано осигуряват отопление на жилище и топла вода. Така че дори да вземете китайска помпа или българско изобретение, не е лошо да се знаят параметрите на добрите уреди.
Избираме жилище от 100 кв. м - съвременното строителство с 8 см изолация с добра дограма, или пък реновирано. За него трябват средно 8 киловата отопляема мощност и 2 киловата за бойлер. Така че общо мощността, която е нужна за отопление, е 10 киловата.

Масовите термопомпи - въздух-вода, се влияят от външната температура

При 5 градуса навън при ползването на 1 киловатчас еленергия прави 5 киловатчаса топлина. При минус 15 градуса коефициентът е 2,9, казва Михаил Илиев, който управлява фирма за отопление и климатизация.

При по-ниските класове при 5 градуса външна температура този коефициент е 3,5, а при минус 15 градуса коефициентът е към 1, тоест за да произведеш 1 квтч топлина, харчиш 1 квтч ток, защото помпата се включва постоянно, за да се саморазкрежава, и мощността пада драстично.

Цената на отопление със скъпа термопомпа е средно 0,035 лв. на квтч. При мощност 10 киловата и средно работа 2500 часа на година това са 875 лв. Експертът коригира тази цена и с температурата и получава 1257 лв. за отопление и топла вода.

Ако зимата е студена, тази цена може да скочи и до 1500 лв. на година

Колкото повече са часовете с минусови температури, толкова по дълго време ще работи термопомпата и ще харчи ток, защото работи повече часове. При минус 15 градуса произвежданата топлинна енергия ще падне с 30-35% и помпата ще работи 15-16 часа, за да постигне зададената температура в дома, казва Иванов.

В някои отоплителни инсталации с термопомпи в буферния съд се слага нагревател. Когато паднат температурите, той се включва, за да подпомага работата на помпата. Високият клас инсталации могат да работят и при минус 28 градуса. Отоплението на къща в Лозен е тествана на такава температура през 2008-2009 г. За зимния сезон сметката за 180 кв. м площ била 1000 лв. Само че тези помпи струват към 12 000 евро и се изплащат за 4-5 г. Не всеки може да си го позволи, но пък е добре да се знае какви са параметрите на добрите. 

А може ли термопомпа да се сложи в апартамент?

Може, казват експертите, но в малки жилищни сгради с по четири-пет апартамента, така нареченото ниско строителство. Самата термопомпа трябва да бъде в жилището, защото ако е навън, загубите ще са големи. В нея е хладилната и термопомпената система.
Навън е въздушният изпарител, който прилича на външните тела на климатиците, но е по-голям. Той може да се постави на тераса, ако е достатъчно голяма. Размерите му за жилище от 100 кв. м са 1,05-1,05-1,30 м. Пътят на тръбите между термопомпата и външния изпарител трябва да е къс, да не надвишава 25-30 метра. Не може да живеем на втория етаж и да го сложим на покрива след 8-ия. Може да се постави и в двор.
За апартамент, който е в малка сграда, могат да се използват и помпи земя-вода или вода-вода. И големи сгради се отопляват с такива инсталации, но те трябва да са за всички жилища.

При термопомпата земя-вода коефициентът на трансформация може да достигне и до 7, което означава, че с 1 квтч ток могат да се произведат 7 квтч топлинна енергия. Този вид помпа е с два вида инсталации - с дълбок сондаж в земята или със серпантини, които са разположени на 1,50-1,80 м дълбочина. За втория вид обаче трябва голям терен, върху който да се нагънат тръбите. Тези тръби се пълнят с пропилен гликол, който поема топлината на земята, след което го предава на фреона в термопомпата. Има и още по-ефективен начин - директно по тръбите тече фреон и той направо предава топлина на водата, която ще топли къщата. Този вид отопление не зависи от атмосферните условия, тъй като температурата на земята е постоянна и е между 8 и 12 градуса. Разходът на енергията е за циркулационната помпа. Цената на киловатчас е 0,023 лв., или сметката за отопление и топла вода на година е 575 лв. Това според експертите е най-ефективният начин, но пък първоначалната инвестиция е към 11 хил. евро. 

Топлината излиза от 4 до 7 пъти по-изгодно

Отоплението с термопомпи е между 4 и 7 пъти по-евтино от еленергията, между 3-4 пъти по-изгодно от природния газ, над 8 пъти по-изгодно от дизела, казват експертите от отоплителния бранш. На година според вида помпа цената е от 575 до 1500 лв. В същото време, ако същото жилище от 100 кв. метра и с мощност за отопление и топла вода от 10 киловата се отоплява с природен газ, годишната сметка е 2750 лв., смята експертът Михаил Иванов. Дървата при цена от 0,44 ст. на квтч правят плащане за година от 1125 лв., като не са отчетени транспортните разходи.

Ако се избере нафтата за осигуряване на топлината, то годишната сума е около 6550 лв.
Електрическите печки при средна цена 0,157 лв. за квтч излизат 3925 лв. Котел с пелети с цена от 0,086 лв. за квтч прави на година 3900 лв.

Геотермална вода може да загрява МС и парламента

С геотермална вода могат да се отопляват сградата на правителството, президентството, бившият Партиен дом и Народното събрание. Това казва Мирослав Гелев от фирма за отопление и климатизация. Те дори са правили идеен проект за отоплението на правителството. Под центъра на София са минералните води, градът е създаден от римско време около тях, казва той. И НДК можел да мине на такова отопление. Това ставало с термопомпени инсталации тип вода-вода, които се използват и за къщи и хотели, но с по-големи параметри.

При този тип помпи първо се изисква хидроложко проучване дали има вода. След това се правят две сонди, които са на различна дълбочина. Взема се вода от земята, минава през термопомпата, отдава си енергията и се връща обратно в земята.
При използването на този тип отопление няма влияние от външните атмосферни условия. На същия принцип е и използването на геотермалната вода.

От 500 до 3000 лв. и инсталацията  се пуска с SMS

В къщи с изградена самостоятелна отоплителна инсталация тя може да се пуска през мобилен телефон или през интернет.

Това става, като се изпраща сигнал към системата за управление на термопомпата. Цената на услугата е различна - между 500 и 2-3 хил. лв. в зависимост от опциите за управление.

Може да се пусне отоплението на цялата сграда, може само на един етаж, дори на една стая. Това става часове преди да се прибере семейството вкъщи.
В по-богатите квартали на София вече има и къщи, които са докарали нулев разход за енергийни нужди. Такова домакинство има върху къщата си фотоволтаик и продава тока на ЧЕЗ. Термопомпа отоплява стаите, а топлата вода се подгравя с термобойлер, за който има втора помпа. Инвестицията е към 40 000 лв. Но пък с парите от фотоволтаика се покриват точно разходите за еленергия за помпите.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!