Следвайте "Буднаера" в Телеграм

trud.bg

10 неща, които сисадминът не иска да знаем


Христо Кьосев

Знаете ли какво е написал с флумастер системният администратор (т.нар. "сисадмин") върху бутилката с кетчуп? - "Domati.zip"

Ако в момента се чудите, не четете по-нататък.
За останалите - ето 10 неща, които сисадминът би заключил във файл, чиято парола не би издал за нищо на света:


1. Нищо не можеш да скриеш от мен. Мислиш, че като изтриеш бисквитките и histoty-то и си готов? Смешник! Все пак всичко преминава през моя firewall, а той следи целия трафик, след като ти се включиш в интернет. Това ми дава възможност да използвам филтри за съдържание и да блокирам, ако реша или ми наредят, достъпа до фейсбук, Уoutube и порносайтове.

2. Побеснявам, но си трая, когато някой ми се обади за проблем, преди да е рестартирал компютъра си.

3. По принцип ненавиждам телефонните обаждания, особено за глупости. По-добре ми пишете на мейла, като степенувате по важност проблемите.

4. Обожавам, когато някой ми каже, че "без да иска" е кликнал на файл с екстеншън .exe от непознат изпращач в имейла.

5. А най обичам, когато някой ми се обади, за да каже, че "ксероксът не бачка" или, че в принтера е свършила хартията.

6. Само офис идиот пуска на принтер документ от 500 страници и след като види, че след 10 секунди не тръгва, да повтори операцията поне още 10 пъти с плаха надежда нещо да стане.

7. Естествено, аз съм гений, но не мога да направя 5-годишния ти компютър по-бърз. Вътре има едно нещо, което се нарича хард диск и то се врътка 7200 пъти в минута - с годините се скапва и работата му се забавя. Фирмата да ти купи нов, това е положението.

8. Да, понякога аз шпионирам по нареждане на шефовете на фирмата. Ако предстои някой да бъде уволнен, често давам сведения какви "непозволени" сайтове е посещавал и колко време на ден е губил в електронни игри.

9. Когато шефът ме пита "Какво правиш в момента", тутакси го пускам по пързалката: "Абе, излезе нов ъпдейт и го качвам на сървъра..." Шефовете трябва да разберат, че сисадмините работим в прекъсваем режим - поговорим с приятели, мислим, поправяме нещо, четем документация и т.н. Това е абсолютно нормалния ни ритъм на работа. 

10. Аз не оставям работа завършена наполовина. Ако нещо се е счупило, влизам в денонощен режим до отстраняване на проблема. Ако шефът се загрижи и поръча да ми доставят в 2 ч. през нощта пица и кафе в сървърното в такъв момент - ще му бъда благодарен и в бъдеще планини ще премествам за него.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!