Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Йнг Уен, Epoch Times

Известни личности родени в Годината на Коня

Конят като водач
Конят като водач (Джейн Ку / Epoch Times)

Наближава Китайската Нова година и на 31 януари ще започне Годината на Коня, в която са родени много известни личности.

Чингис Хан (1162-1227 г.)

Чингис Хан е основател и император на Монголската империя. Роден в монголското плато, той развива извънредни умения за оцеляване в трудни условия. Тези умения, съчетани с отлична политическа тактика, му помагат да завладее съседните племена и да превърне едно номадското общество в мощна империя, обхващаща Европа и Азия. В резултат на това трафикът на стоки и културният обмен между Изтока и Запада процъфтяват.

Според китайски исторически записки Чингис Хан е бил много спокойна личност и велик стратег. Той решава да обедини монголите и да завладее света още когато бил дете. Успява благодарение на своята предпазливост, талант за използване на най-доброто у човека и чувството му за справедливост.

Рембранд Харменсон ван Рейн (1606-1669 г.)

От Рембранд Харменсон ван Рейн са се възхищавали много биографи, определяйки го като най-великият човек на изкуството преди Шекспир. Те го описват като "художникът на светлината" и го съпоставят с Шекспир. Според тях Рембранд съчетава духа на шекспировата драма с възвишената творческа фантазия.

Рембранд изобразява характера и присъщите качества на светлината от гледна точка на реалистичния подход. Неговите изключителни способности да изразява контраста на светлината и тъмнината се описват като чудо.

Причината Рембранд да успява да пресъздава живота от люлката до гроба се крие не толкова в неговата способност да съчувства или утешава хората, колкото в силното му присъствие, както сред хората, така и в техните сърца.

Луи Пастьор (1822-1895 г.)

Луи Пастьор е учен от 19-ти век, посветил живота си на изследвания на ваксини за инфекциозни заболявания, пастьоризация и болести по копринените буби и добитъка. Той е основател на съвременната микробиология. Изобретеният от него метод на ваксината е спасил от тогава много хора от нелечими болести.

От историята знаем, че френската армия е разбита по време на Френско-пруската война през 1870 година. В допълнение на иска си за обезщетение Прусия настоява Франция да отстъпи от своята територия. Унижението от това поражение повлиява на самочувствието на французите и те изпадат в дълбока депресия от разочарованието и чувството за неудовлетвореност. Но откритията на Пастьор бързо донасят надежда за Франция. Не силна армия и модерни оръжия, а състрадателно сърце, е което помага на Пастьор да направи това голяма откритие.

Хората му се възхищавали, наричайки го "състрадателен учен". Лично пострадал от загубата на децата си и станал свидетел на смъртта и раздялата, Пастьор решава да се посвети на "спасяване на живота на умиращи и предпазване на хората от инвазията на болести". До смъртта си той не се променя в своята решителност да осъществи тази мисия.

Други известни личности, родени в Годината на Коня са Шопен, Нютон, Ела Фитцджералд, Арета Франклин, Харисън Форд, Джон Траволта, Пол Макартни, Шон Конъри, Христо Стоичков.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!