Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Европа не се позна в огледалото…

Реакцията в света на току-що публикувания доклад на МВнР на Русия за нарушения на човешките права в Европа беше предсказуема: Русия няма какво да ни учи, самата тя не е без грехове… И независимо от факта, че документът се базира на материали на ООН, на Съвета на Европа и правозащитни международни организации, някои са убедени, че Русия специално представя мрачна картина.

И така, обективни ли са, или не, изводите на доклада? Политологът от Братислава, екс-депутатът на словашкия парламент и ПАСЕ Сергей Хелемендик смята, че оценките в доклада са абсолютно адекватни:

- Съвременната западна общност, и в частност ЕС, провежда експеримент с ювеналната юстиция. Тя отнема деца от родителите, лишава ги от правото на възпитание в съответствие със собствените представи за добро и зло. Десетки словашки семейства, а сред тях и онези, които живеят в други страни на ЕС, вече са лишени от децата си. При това възниква каста от чиновници, които правят бизнес с човешкото нещастие. Това е най-грубо нарушение на човешките права в Словакия.

Още един момент, който не е отбелязан в доклада, засяга правата на европейците на труд, които не се реализират за огромното мнозинство на хората. В редица страни на южната част на Европа безработицата(сред младежта) достига 40%. Подобно равнище има и в някои райони на Словакия. Но за това, а също за правото на жилище, нищо не се говори. Властта е загрижена от други неща, преди всичко от правата на ЛГБТ-общността. И това е в нашата католическа страна със силно религиозно съзнание!

Но като цяло докладът оценява ситуацията със човешките права в Словакия като спокойна, но посочва наличието на проблем с ромите…

- Проблем с ромите съществува не само в Словакия, но и в Чехия, Румъния, България, Унгария. И това е проблем на правата на малцинствата. Раждаемостта сред ромите е много висока, при това "чергарските племена" практически нищо не произвеждат и са само потребители на държавни средства. Разбира се, това е източник на недоволство.

Явно за това спомага и ръстът на ксенофобски настроения, резултат от които стана победата на изборите за ръководител на Банско-бистришкия край, ултрадесния радикал Мариан Котлеба?

- Не бих преувеличавал мащаба на "катастрофата", за него гласуваха едва 70,000 души. Но разбира се, това е победа, която отразява наличието на сериозен проблем и градуса на недоволството в региона, където плътността на ромското население е много голяма.

Какво прави властта за решението на прословутия ромски проблем?

- За тази цел държавата получава средства от фондове на Европейския съюз, които изчезват безследно.Тези огромни за мащабите на Словакия средства не достигат до ромите.

В доклада на МВнР на Русия, нарушения на човешките права на почвата на ксенофобия и расова ненавист са отбелязани в почти всичките 28 държави на ЕС. Защо въобще такова нещо е възможно за Европа, която изглежда толерантна?

- Наблюдаваме обща криза на европейската цивилизация, където стремително се променя демографския и националния състав. Във Франция една трета от населението не са французи и не планират да станат такива. И в други страни интеграция не се наблюдава.

И като резултат, днес се налага вече да се говори за накърняване на правата не само на мигрантите, но и на коренните европейци. Бедата е в това, че либералните държави на Европа просто нямат инструменти, с които този гигантски комплекс от проблеми би могъл да бъде решен.

Мненията на редакцията и на участниците в интервюто могат да не съвпадат.

Гаяне Ханова, bulgarian.ruvr.ru

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!