Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Частници пазят селски къщи срещу 7 лева на месец

Частна охрана спасява селата във Видинско от апаши. Първо в Новоселци кметът наел фирма срещу 7 лева месечна такса на къща. За нула време гардовете отказали ромите от постоянните набези. „Години наред нахълтваха на тайфи с каруци и товареха наред всичко, което може да се вземе. Полицаите идваха от дъжд на вятър и не смогваха да озаптят крадците. Сега обаче си отдъхнахме, защото във всеки момент край нас има въоръжена охрана“, обясняват местните. Примерът на Новоселци бил последван и от съседните села Слана бара, Бела рада, Рупци, Акациево и Войница. „Пенсиите ни са мизерни, но срещу някой лев не треперим за живота и имота си“, казват жителите, повечето от които са на преклонна възраст.

Към частна полиция прибягват и все повече села в Северозапада, където мургавите крадци са постоянна напаст.

Частна полиция спаси Видинско от апашите

Селата около Видин намериха спасение от набезите на апашите. Семействата обърнаха гръб на полицията и масово си наемат частна охрана, за да опазят имотите и живота си, научи „Стандарт“.

Първи направиха смяната жителите на село Новоселци. То има нещастието да се намира само на 200 метра от ромския квартал „Нов път“, в който 80 процента от живеещите са безработни. Единствената възможност да се изхранват са кражбите. Години наред нахълтват на групи в селото с каруци и товарят всичко, което може да се вземе. С години баби не са извадили и една глава лук от лехите си, не са откъснали и един пъпеш от бостаните си. Преди тях всичко обират мургавите.

Да беше само селскостопанската продукция, но наглите роми крадат и имуществото ни, оплака се кметът Панталей Панчев. Лично той е обиран 5 пъти. Взели са му старите медни котли и тави, два казана за варене на ракия. На практика всичко, което може да се продаде, макар и за жълти стотинки, се задига.

В квартал „Нов път“, в който живеят към 5000 души, е открит полицейски участък. Но къде най-напред да отидат полицаите? След всяка кражба ги викаме, те идват, съставят протокол и толкоз. Показваме им крадците, те ги водят в участъка, предупреждават ги и ги пускат. И утре отново – същото, споделя кметът.
В Новоселци се спасявали сами с решетки на прозорците и бодлива тел по оградите на дворовете. Но и това не помагало. До октомври миналата година, когато на общоселско събрание всички решават кметът да наеме частна фирма за охрана. Всички се съгласили да плащат за спокойствието си.

Наета е видинската охранителна фирма „Сова-7″ и много скоро една изоставена къща става неин офис. Гардовете пристигат с автомобили и охранителна техника. Близо 25 тръгват из селото. Патрулират денем и нощем.
Преди да дойдем, проучихме криминогенната обстановка, разбрахме кои са ромите, които тормозят селото, споделиха от фирмата.

В началото на януари кметът Панталей Панчев съобщи, че през последните три месеца кражбите в селото са секнали. И сега някой съобщава за дребна липса от двора му през нощта, но това не са предишните загуби на метални огради, врати и покъщнина. Спасихме се от крадците, твърди кметът.
Опитът на Новоселци заразил и съседните села. Същият модел за наемане на частни охранители възприели и в Слана бара, Бела рада, Рупци, Акациево, Войница.

Родихме се втори път, споделя Севделин Младенов, кмет на Слана бара, в което живеят 365 души. Преди всеки ден виках полицаите заради кражби. Сега не ги търся, няма такива. Останахме без медни пръскачки, всичките ги задигнаха. Пръскаме с малките пластмасови, но то не е същото, обясни кметът.
И в Бяла рада са доволни от работата на гардовете. Селото с 500 жители е по-далече от ромския квартал, през последните години кражбите позатихнали, с изключение на сеченето на горите, но пак решили да наемат фирма за охрана. За спокойствието и сигурността ни, каза кметът Верка Монова.

Гардовете работят много професионално, някои от тях са бивши полицаи, похвали пазителите на Новоселци кметът Панталей Панчев. Каквото и да изчезне, знаят при кого от квартала да го търсят. И само след час го носят на потърпевшия. Не казват дали са монтирали камери, но според мен скрили са ги. Защото много бързо след всяка малка кражба откриват извършителя.

За сигурността на имуществото и живота си семействата плащат от 7 до 10 лв. месечно. В Новоселци, което е най-близо до ромския квартал, таксата е 10 лв. В Бяла рада, Слана бара, Рупци – по 8. В Новоселци има и такса от 7 лв. за хората без имоти и голяма продукция. Има и такива, които не могат да платят, но те са малка част от жителите на селата.
Дори да имахме по един полицай във всяко село, той не би могъл да го охранява, твърди Панчев. Новоселци пазят 25 гардове малко по-малък брой патрулират из другите села.
Села от община Брегово също ни ангажират за охрана, допълниха от фирмата. Както е тръгнало, частни гардове могат да сменят полицията навсякъде, коментират кметовете.

„Сова-7″ пък изненада жителите на Новоселци с дарение преди ромската Нова година. За Василица най-бедните получили по едно замразено пиле. Нейни служители раздали пилета и в квартал „Нов път“, общо 400 бройки.
За Коледа също били осигурени дарения – храни. Искаме да подпомогнем изнемогващите и да кажем на останалите, че не са ни чужди проблемите на местните хора. Ние вече познаваме всички, знаем как живеят, споделиха от фирмата.

Крадците тръгват към Европа

За безработните роми от квартал „Нов път“ настъпват нови времена, обясняват кметовете. Години наред те се препитават от кражбите в близките села. Препродаването на плячката е превърнато в препитание за живот на семействата им. Сега „бизнесът“ им в селата е „фалирал“. Как ще преживяват?
Възможностите са две, гадаят селските управници. Или да се насочат към града, където набезите не са така лесни, или към отворените вече европейски трудови пазари.
Според кмета на Слана бара неколцина вече са заминали за Англия. Други се стягат за Испания и Германия. /standartnews.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!