Следвайте "Буднаера" в Телеграм

desebg.com

Делото на Илия Минев беше почетено

alt
Отец Димитър Амбарев, Жаклин Толева и Никола Алтънков (вляво от паметника на Илия Минев) по време на паметната церемония, с която беше почетено делото на бореца за човешки права и антикомунист | Снимка: vesti.bg.

На 16 януари 2014 г., се навършиха 26 г. от създаването на първата правозащитна организация в най-новата история на България – "Независимо дружество за защита правата на човека" (НЗДПЧ). Дружеството е основано през 1988 г. от Илия Минев, политическият затворник с най-дълъг стаж в света (общо 33 години в лагери и затвори). Годишнината беше отбелязана с панихида на неговия паметник в София, съобщи сайтът vesvi.bg.

Панихидата отслужи отец Димитър Амбарев, който разказа как Минев е бил затварян в помещенията за въглища и когато след дълъг престой мъчителите му са очаквали да открият труп, той с огромно усилие на волята е изпълзявал, целият черен и окървавен – същински вампир в техните ужасени очи.

Отецът призова Илия Минев да не бъде наричан „българският Нелсън Мандела”.

Според него единственото общо между двамата са многото години, прекарани в затвора – 26 при Мандела и 33 при Минев. Двамата са лежали при много различни условия и несравнима жестокост при мъченията, подчерта Амбарев. Той изрази съжаление, че за разлика от Мандела, който беше изпратен от целия свят, Илия Минев е починал в самота и изолация.

На 29 години Илия Минев, патриот и легионер, е осъден като враг на народа и получава доживотна присъда. За 33 години обикаля почти всички затвори и лагери в страната, прекарва 1860 дни в карцера и 460 дни в гладни стачки. След излизането си неизменно е под наблюдение на ДС, системно е подлаган на разпити и мъчения.

Въпреки всичко успява да събере свои съратници от средите на легионерите и през 1988 г. основава "Независимото дружество за защита правата на човека" – единствената по онова време некомунистическа организация. След 10 ноември 1989 г. той е изолиран, не е допуснат да участва в политическия живот и през 2000 г. почива сам и забравен. Посмъртно президентът Петър Стоянов го удостоява с орден "Стара планина" I степен.

"Хора като Илия Минев, като Васил Узунов, лежали дълги години в затворите, но запазили своя непокорен дух, са съвестта на България", заяви пред паметната плоча Жаклин Толева, лидер на партия "Български демократически форум".

Тя беше единственият представител на политическа партия на събитието. Сред дошлите да почетат делото на Илия Минев бяха още Константин Тренчев, Николай Колев-Босия, Иван Сотиров, членове на НДЗПЧ, репресирани и близки на дисидента.

На 6 януари тази година, когато се навършиха 14 години от кончината му, Илия Минев беше отново забравен.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!