Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Корнелия Нинова: Целият преход на масата, вън мутрите от властта! Не му завиждам на Борисов! ГЕРБ категорични: Няма да разваляме приватизационни сделки, нищо не може да се върне!

БСП настоява премерът Борисов да бъде изслушан в парламента и да каже кои са наркотрафикантите в парламента кои са купували гласове от затворници.

Целият преход на масата! Вън мутрите от властта! Оставки на Валери Симеонов и Валентин Радев! 

Искаме незабавната оставка на вътрешния министър Валентин Радев и на вицепремиера Валери Симеонов“ във връзка с представения вчера филм на Елена Йончева "Граница", който показа смущаващи факти за това доколко е ефективно инженерно-възпрепятстващото съоръжение. 

Това изстреля лидерът на БСП Корнелия Нинова на редовната пресконференция на левицата след днешното заседание на Изпълнителното бюро на партията. 

Искаме Бойко Борисов да посочи в парламента поименно кой депутат се занимава с наркотрафик и кой е купувал гласове от затворници, посочи в началото на изложението си лидерът на левицата. И се обоснова. „На 12-ти ноември премиерът Борисов заяви: "В парламента продължават да стоят хора, които са замесени с наркотрафик“. Това е ужасяващо. „Хора, които са купували гласове и то от затворници“ - не по-малко ужасяваща констатация“, заяви Нинова. 

Тя поясни, че БСП ще внесе подписка още днес с искане за изслушване в залата на Народното събрание на премиера Бойко Борисов. Според нея това може да се случи и на закрито заседание. „Да спрем вече с тази манипулация за купуването на гласове, да дойде и да каже поименно с факти и доказателства, и особено от затворници, които нямат право да гласуват“, заяви Нинова. Тя поясни, че БСП иска истината за наркотрафика и за купуването на гласове от премиера.

„Ако откаже да дойде – ще считаме, че той няма такава информация и просто лъже, ако дойде обаче – истината поименно и да си носи отговорност за думите. Не му завиждам и в двата случая, но едно от двете трябва да направи“, заяви с категоричен тон Нинова. 

Лидерът на левицата предложи всички политически сили да се обединят и да сложат край на прехода - който е крал - да си получи заслуженото! 

Тя попита какво стана с боновите книжки, получават ли хората дивиденти от тях, кой се облагодетелства и т.н. Националните богатства бяха раздадени чрез концесии. Кой ги владее днес, какви такси и печалби плаща. Плаща ли народът много в резултат на тези договори, попита тя. 

Голяма част на богаствата се преразпределиха чрез групировките. Днес начело на държавата стоят членове на групировките, мутрите на прехода - вън от ръководството на държаватаДокато те са там, преходът няма да приключи. Приватизацията е половинчато решение, посочи тя.  

Червените предлагат следните мерки - внасят искане до законодателния съвет на НС, в който има сериозни юристи. Искаме от тях консултации, съвети, становища как да променим българското законодателство, така че това, което предложих, да стане факт. Правният съвет на БСП от днес започва да работи по нашите предложения как да бъдат отразени в законите, посочи Нинова. 

Искаме от министъра на икономиката да отговори на въпросите около приватизацията и контрола.Ще приложим чл. 27 от правилника на НС. Тя изисква главният прокурор да информира парламента по определени въпроси.

Днес внасяме това искане, главният прокурор да бъде изслушан в правната комисия на НС - колко проверки са правени в годината на приватизация, колко са почнати и не могат да бъдат завършени заради давност, колко са приключени. И от какво има нужда прокуратурата, за да извърши тези проверки. Но ние ще питаме и докъде стигнаха делата сега - по изграждането на оградата, по санирането, по пътищата и т.н. Това ще направим през тази седмица, посочи Нинова. 

Ако мога да обобщя - целият преход, цялата истина на масата. Мутрите вън от политическото ръководство и край на България на прехода, отсече лидерката на левицата.  

На въпрос за участието на Нинова в приватизацията и дали ще се подпише за промяна в Конституцията, Нинова коментира първо за личното й участие. То е едно - изненадвам се, че се представя като голяма новина приватизацията на Техноимпекс. Не е тайна това, аз съм го подавала в декларациите си. Сделката е проверявана няколко пъти - винаги като направя по-ярка стъпка, се проверява Техноимпекс. Нямам против да се направи за 4-и път и тази сделка, все тая. Но Булгартабак не е проверяван нито веднъж. ЕРП-тата не са проверявани нито веднъж, продаденото като кмет на София от Борисов нито веднъж не е проверявано. Да му мислят тези, на които им е за първи път, аз съм проверявана три пъти, посочи още тя. Приватизацията - ок, но нека говорим и по другите въпроси, заяви червената лидерка.  

На въпрос кои са мутрите в политиката и дали ще разкрие имена, Нинова посочи, че ще ги произнесе по време на срещите с останалите политически сили.   

„По темата граница и филма на Елена Йончева – става дума не само за национална сигурност. Освен фактите, които видяхте, живите кадри - тук става въпрос за корупция. 200 млн. лв. от хората са изсипани там. По-важно има свидетели, чухте свидетел. Служител, кото говори за организирани канали за трафик“, коментира Нинова. Тя поясни, че от БСП ще потърсят чрез българското и международното право защитата на служителя от „Гранична полиция“ от филма на Елена Йончева „Граница“ като свидетел. 

Има трафик, покровителстван от високите етажи днес. Става дума за организиран трафик на хора на границата между България и Турция - това е много страшно, отсече Нинова.  

Искането на БСП за изслушване на премиера е в резултат на изявленията на Бойко Борисов от миналата неделя. В коментар на оставката на здравния министър Николай Петров, премиерът заяви: „Ние като морален жест приехме оставката, в същото време в парламента продължават да стоят хора, които са замесени с наркотрафик, хора, които са купували гласове, и то от затворници, хора, които наричат българите дебили“. Той визира депутатите от БСП Манол Генов и Георги Стоилов. Първият е разследван за купуване на гласове, а вторият стана известен след като брат му бе арестуван за наркотрафик.

http://epicenter.bg/article/Korneliya-Ninova--Borisov-da-kazhe-koi-deputati-se-zanimavat-s-narkotrafik-/140754/2/48

ГЕРБ категорични: Няма да разваляме приватизационни сделки, нищо не може да се върне!

Приватизационни сделки няма да бъдат разваляни, независимо, че ще започне разследването им със задна дата. Това заяви пред БНТ председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов. 

Припомняме, от ГЕРБ искат допълнение в Конституцията за отпадане на давността при престъпления, свързани с приватизацията. Изменението ще бъде в член 31, като се създава алинея 8 с текст: "Не се погасява по давност наказателното преследване и изпълнението на наказанието за тежки престъпления, извършени по повод приватизацията в периода 1992-2017 г." 

С промените в Конституцията ще се разреши ново разследване на стари сделки. По думите му планираните поправки ще обхващат точно определен период на раздържавяване - от 1993 г. до края на 2017 г. 

По думите на Кирилов досега приватизацията не е разследвана ефективно, защото съдилищата умишлено са гледали да приключат колкото се може по-бързо делата си. 

Запитан за реалните измерения на исканите от ГЕРБ промени в Конституцията,Кирилов отговори, че теоретично авиокомпания "Балкан" може, но практически не може да се върне. Държавата създаде друга компания.Може ли да се върне "Кремиковци", запита реторично той. 

Единствено РМД-тата (работническо-мениджърските дружества - б.р.) спечелиха. В тези последващи плащания беше позволено да се извършват с компенсаторни инструменти, записи, които бяха умишлено обезценени. 

Колко загуби Сребърния фонд от непостъпването на реалната стойност на приватизацията, запита Кирилов. 

Колко загубиха реалните собственици от приватизираните предприятия, продължи с реторичните въпроси депутатът. Според него при промяната на собствеността в процеса на приватизация на предприятията е имало насилие, търговска измама, други нечисти способи за промяна на съществените елементи на дружеството. Друг метод за нечестна сделка бил "монтиране" на друго дружество, което да е реален собственик на предприятието. 

Кирилов обясни, че си пази боновата книжка, но не е търсил дивиденти от притежаваните от него 20-24 акции. Не съм проверявал в регистъра на Централния депозитар дали тези 20-24 акции са записани. Никой от дружеството не ми е изпращал покана, акционерни книжа, допълни той. 

Относно гласуването в парламента на исканите промени в Конституцията от ГЕРБ, той смята че и от "Воля" ще потвърдят сегашните си изявления - че биха участвали във всякакви процеси за изсветляване на миналото. 

Ако БСП не подкрепят предложението на ГЕРБ, има възможност промените в Конституцията да минат, но няма да стане от раз. Гласовете ще ни стигнат за второто отложено гледане на законопроекта, където Конституцията позволява да се гледат с 2/3-ти, допълни Кирилов. 

Пред Нова телевизия Десислава Атанасова от ГЕРБ обясни, че предложеният период е от 1992 г. до 2017 г. и причината за проверките е в отчета на тези сделки. 

"Този период е емблема и на прехода. Ние предлагаме веднъж завинаги да се сложи точка на тази страница и да ясно, публично и известно дали, кой и как е извършвал приватизационни сделки. Дали има нарушения на закона", добави депутатът от ГЕРБ. Според нея, тогава са извършени над 5200 сделки. 

Запитана защо едновременно и управляващата ГЕРБ, и опозиционната ДПС проверяват приватизационните сделки, Десислава Атанасова отвърна: "Отдавам го на това, че още една политическа сила е узряла и стигнала до идеята, че следва да има яснота по тези приватизационни сделки". 

От bTV припомнят, че година след тяхно разследване за незаконна приватизация, при която с фалшив документ са откраднати 37 дка все още няма виновен. 
Днес започва делото за разваляне на тази реституция. От Министерството на земеделието завеждат иск, за да може процедурата да бъде върната и да се отмени. 

Относно очакваното публикуване от ЕК в сряда на мониторинговия доклад по механизма за сътрудничество и проверка за България Кирилов заяви: "Очаквам и чисто българския "калташки" рефлекс да се появи и в този доклад. Имаме си дежурни доносници в този процес". 

Според него, докладът ще е изцяло положителен. Очакваме да се отчете разликата в развитието през т.г. с оглед предсрочните избори и работата по всички ангажименти от преди. Според него, това (описаните в доклада на ЕК проблеми на нашата правосъдна система) не са реалните проблеми на правосъдието. Променихме процесуалните закони, два от тях са влезли в сила, припомни Кирилов.

Източник: http://epicenter.bg/article/GERB-kategorichni--Nyama-da-razvalyame-privatizatsionni-sdelki--nishto-ne-mozhe-da-se-varne-/140744/2/0

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!