Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Създаден е метод за ефективен контрол на разума

Преди около десет години учените постепенно започва да се развиват оптични методи за изследването на мозъка. С течение на времето, става ясно, че оптиката може органично да бъде допълнена – а в някои случаи и да замести – традиционното използване на електроди в качеството им на инструмент за изследването на мозъка.

Традиционното неврологично изследване започва с хирургично имплантиране на метални електроди в мозъка на експериментално животно, обикновено заек или мишка. Тези електроди са насочени към специфични типове клетки, които се намират в определени области на мозъка. След това животното се излага на различни външни стимули, като електрическата активност на невроните, които са в контакт с електродите, се регистрира на компютър.

Внимателният анализ и обработка на тези електрически сигнали след това се предава към отделните клетки, които се активират в съответствие с определен модел. След това тези модели са свързват с процесите на обучение, запомняне, обработка на сензорни данни и други функции на мозъка. По този начин, проучванията с използване на електроди са базирани на пасивно наблюдение.

А оптиката в комбинация с генетиката е науката, наречена оптогенетика, която позволява на учените с невероятна точност да контролират директно мозъчните функции, вместо просто да наблюдават.

Оптогенетичното изследване започва с въвеждане на вирус-носител в мозъка на животното. Във вируса се зарежда ген, кодиращ светлочувствителен протеин, който представлява йонен канал, а след това вирусът се изпраща в специфични неврони, които са обект на проучване.
Насочването на светлина от хирургично имплантиран оптичен накрайник отваря йонните канали, карайки неврона да се възбужда.

По този начин клетките на мозъка могат да бъдат буквално включвани и изключвани. Възможностите на тази мощна технология са почти неограничени. Примери за това са: Възстановяване на зрението след увреждане на ретината поради възбуждане на останалите клетки в зрителната система на мозъка, включване и изключване на глада; обучение на мозъка в потушаване на обсесивно – компулсивния синдром.

Следва да се отбележи, че понастоящем планове за оптогенетични проучвания при хора няма….?

realclearscience.coml

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!