Следвайте "Буднаера" в Телеграм

vsekiden.com

Раковски бил масон

Статия доказва принадлежността му към ложата на Зидарите

vsekiden.com

Неизвестен до момента ръкопис с два текста на Георги Раковски излезе на бял свят, след като беше издаден от бургаско издателство. Той е открит от варненския адвокат Христо Раев, който го получил от частни лица у нас. В двата текста - "Разсъждения връх франкмасонската същност за човещина" и "Ценности на живота" са заложени идеалите на Раковски, за когото се твърди, че е принадлежал към обществото на масоните. Първият е 47 страници и в него той излага вижданията си за човека от 19 век, който иска да освободи родината и да постигне просперитет за народа си.

Текстът съдържа още послания за свободата, равенството и братството, за възпитанието на децата. Втората статия, която Раковски пише година преди смъртта си, е завещание към поколенията. В нея той казва, че вярата е силата, която управлява света и за да постигне нещо, човек трябва да вярва в сполуката. В ръкописа личи идеализма на революционера. Книгата показва живата реч на Раковски, не е преведена на новобългарски, за да се запази нейната автентичност.

Авторът е използвал русизми, френски думи и котелско наречие. Датата на ръкописа е май 1866 година, а посоченото място - Одеса. Няма данни какво точно е правил там революционерът, обясни адвокат Раев. Той разкри, че е попаднал на неговия ръкопис случайно. Най-вероятно оригиналът ще бъде съхраняван в Националната библиотека в София, или в Шуменския музей. До момента две експертизи са потвърдили автентичността на текстовете. В книгата може да се види и печат на революционния комитет, който е ръчно излаботен.

Отровните корени на комунизмаЧервената симфония (революцията под рентген)

Блестящото описание на коммунистическо-банкерския заговор, направено от един от непосредствените изпълнители на задачите в този заговор - Христиан Раковски...

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!