Следвайте "Буднаера" в Телеграм

trud.bg

Защо в Европа не обичат българските паспорти

Иван Димов

Знаете ли, че в София вече има специализирани агенции, които обучават българи как да източват социалната система на Великобритания? На Острова се очаква да пристигнат и много роми, а защо не и техният цар Кирил Рашков? Англичаните вече са в паника. А в България някои градове се превърнаха в призрачни пейзажи заради емигрантите, тръгнали към Лондон.

Тези твърдения се съдържат в част от заглавията и в първите изречения от статии в британските всекидневници. Като прочетете по-надолу, става ясно, че кореспондентите им са говорили с легални посреднически фирми у нас, които нямат доказателства за съществуването на мошеници. Британските журналисти са посетили и Катуница, но не са намерили нито един ром, който да си е купил самолетен билет за Лондон. Не са цитирали дори един поданик на кралицата, който да е изпаднал в паника от идващите българи. Но за сметка на това са посетили отдавна обезлюдено село на границата със Сърбия, откъдето жителите са се изнесли поне преди десетителие, а не след Нова година, когато трудовият пазар на Острова отвори “гостоприемно” за българи и румънци.

А уж българските вестници преувеличавали и пожълтявали!

Друга интересна “новина” от Острова ни съобщи преди дни в. “Дейли мейл”. Според него близо 90 000 македонски граждани и 20 000 сърби са получили български паспорти и те сега ще залеят Обединеното кралство. Цитиран е и председателят на неправителствената организация “Майгрейшън уоч” сър Ендрю Грийн, който казва, че голяма част от кандидатите за такива паспорти са ги взели, за да емигрират в Северна Европа. Дали обаче това е така?

Странната процедура по даването на български паспорти отдавна е тема на “Труд”, след като разкрихме как хора, които не са доказали български произход, са се сдобили с гражданство по улеснена процедура. Не е лесно да се отгатне и как “Дейли мейл” се е захванал с тази тема - за това не е нужно колегите да са чели публикациите ни. От няколко месеца британското посолство в София следи с интерес дописките за злоупотребите с гражданството и дори е направило постъпки за срещи с представители на изпълнителната власт у нас, за да му обяснят това явление. А пътят на грамите от Форин офис до премиерските пиари на “Даунинг стрийт” е твърде кратък. Какво по-логично темата да бъде прехвърлена елегантно оттам на консервативния таблоид?

Посмали малко...

“Труд” поиска данни от Министерството на правосъдието, от които става ясно, че от 2001 г. до момента български паспорти са получили 51 391 граждани на Македония и 4099 граждани на Сърбия. Числата са доста по-малки от посочените в “Дейли мейл”, за които вестникът се позовава на бившия министър без портфейл Божидар Димитров. Данните също не са скромни, но всички знаем, че неофициалната държавна политика на България е да смята славяноезичното население на Македония за българско и няма нищо по-нормално то да получава гражданство, ако го поиска. На много от тези хора паспортите наистина им трябват, за да се придвижват свободно (а вече и да работят) в Западна Европа, както правят и мнозина българи. Други ги ползват, за да посещават често страната ни, тъй като се опитват да въртят бизнес тук, да учат или да търсят по-добри възможности за работа. Няколко частни болници например имат доста млади лекари, дошли от Македония.

Проблемът с даването на гражданство се появява, когато под претекста, че са с български произход, чужденци, които нямат нищо общо с България, получават лични документи. Много от тях вероятно не са поискали паспорт, за да работят нещо законно. Заради тях имиджът на страната ни наистина страда. Резултатите от тези нови “българи” не са по първите страници на западните вестници, а в папките на политиците. И макар че зулумите на тия български граждани са далеч от общественото достояние, това е една от причините да сме вън от Шенген.

Една от държавите, които имат най-голям принос да сме извън пространството за свободно движение, не е Холандия или Германия, а Швейцария. Там нарушаването на срока на безвизово пребиваване или полагането на труд без разрешение е криминално нарушение и се отбелязва на секундата в Шенгенската информационна система (ШИС). А там и без това е пълно с подвизите на различни притежатели на български паспорти. Която и държава да види тия масиви, няма да  се прииска да посреща българи без паспортна проверка.

Слуховете, че чужденци си плащат щедро на чиновници за български паспорти, се носят из София от години. Нито едно правоохранително ведомство обаче не се е наело да ги докаже. Защо? Няма отговор. Спецслужбите би трябвало да проверяват кандидатите за български паспорт предварително, за да отсяват хората с криминални прояви. Като виц в администрацията обаче се говори за един кандидат, който бил в затвор в Германия, докато документите му са се разглеждали. И пак минал през ситото. Други, за които отдавна има файлове в ШИС, също получават български документи, защото са уж чисти като момина сълза, твърдят запознати. Да вземем македонеца Драганчо Йовановски (името е сменено). Арестуван е за нелегално влизане и престой в Гърция, осъден на 14 месеца затвор и депортиран. Записът за деянието му в ШИС е с валидност до февруари 2012 г. Въпреки това Драганчо кандидатства и взема български паспорт година по-рано. Хм!!!

Схемата спря

Едва новото ръководство на Министерството на правосъдието спря схемата за лесно получаване на паспорти на основание български произход.

Досега бе достатъчно кандидатът да се сдобие с удостоверение за произход от Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) и вече е на късата писта. Когато министерството обаче поиска поредните 3000 съмнителни преписки на кандидати с мюсюлмански имена, които не знаят и бъкел български, лъсна позорната истина - ДАБЧ им е давала бележки за български произход, без те да са доказвали, че имат възходящи роднини с наш корен, както е по закон. Към документите са приложени само акт за раждане и т.нар. декларация за национално самосъзнание - документ, който не е въведен нито със закон, нито с наредба - един хвърчащ лист. Попълваш го и държавата приема, че си от нашите.

Сигнал за тази практика на агенцията, която не много елегантно заобикаля закона, вече е на бюрото на главния прокурор Сотир Цацаров. Тепърва предстои да видим дали ще бъде потърсена отговорност на чиновниците от ДАБЧ, които обработват документите.
Досега прокуратурата е отказвала да се намеси категорично в тези казуси, въпреки че е била сезирана за кандидат, който е попълнил т.нар. декларация за национално самосъзнание, без да има български произход. Това си е попълване на документ с невярно съдържание, който попада под ударите на чл. 313 от НК. Мнението на прокурор от Районната прокуратура в Петрич обаче е, че деянието не е съставомерно, тъй като законът не предвижда българското гражданство да се установява с т.нар. декларация, въведена от ДАБЧ. Постановлението е потвърдено и от Окръжната прокуратура в Благоевград. От цялата тази преписка може да се направи следният извод: декларациите за национално самосъзнание не са предвидени никъде в закон, за тяхното съдържание не се носи отговорност, т.е. не могат самостоятелно да доказват български произход. Да, ама не.

“Ало, ало...”

Измамите с т.нар. българи от близката чужбина лъсват най-добре по време на интервютата с тях, които се провеждат в Министерството на правосъдието. Разговорите са идеални за комедиен сериал, който ще удари британския “Ало, ало” в земята!
На въпрос “Кои са българските официални празници”, кандидатът отговаря “Електротехник”. Или: “Какво работите?” - “Кирил и Методий”. Обяснението е просто: въпросите са петнайсетина и обикновено се задават в определена поредност. А в услугата на посредниците влиза и наизустяването на отговорите. Затова, когато интервюиращият служител реши да разбърка въпросите, става невероятно шоу. От което веднага се изяснява, че кандидатът не знае и бъкел български език, въпреки че има удостоверение за произход.

До 2001 г. в Закона за българското гражданство е имало изискване да се владее езика ни, което да се доказва с документ. Тогава обаче то отпада с аргумента, че кандидатите, които имат предци българи, се предполага, че знаят добре езика, а полагането на изпити ще е в тяхна финансова тежест. Докато ние разхлабвахме изискванията, много западни държави, като Германия, въведоха още по-строги цедки за кандидатите за гражданство.

Псевдопатриотите веднага ще въстанат, че България трябва да дава паспорти лесно, защото и без това се стопяваме като нация. Такива “национално отговорни” политици бяха на път дори да организират по Коледа митинг на македонци с българско самосъзнание в центъра на София!

Занижаването на критериите обаче девалвира стойността точно на българското гражданство. Ето затова сме извън Шенген, а десетки западни политици си помпат рейтингите, като ни хейтят. Каквито и аргументи да им противопоставим, ще са безсилни пред сюжетите в Шенгенската информационна система!

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!